Norske fotoblogger: Kom la oss samle de glade fotobloggerne

Skjermbilde 2009-11-08 kl. 12.44.04Er det noen som har savnet en oversikt over norske fotobloggere? Det har jeg.

Antallet fotobloggere har økt like raskt som andre bloggere på den norske verdensveven. Årsaken er ikke så merkelig. Samtidig med vår tilvenning til Web 2.0 og nettbasert sosial interaksjon som det heter så fint. så har digital fotografering vært en fotografisk renessanse som har vekket mange hobbyfotografer opp av dvalen og rekruttert nye til foto som hobby. Mens vi før ventet på at 36 bilder skulle ta fjorten dager på å bli framkalt og levert,  som regel med den oppevelsen at det var ingen ting å vente på, har digital fotografering gjort avstanden mellom de glade amatører til proffene langt mindre enn det var tidligere, og Herr Hansen tar like gode portrettbilder som Steve McCurry (Sjekk selv, avstanden mellom dine beste portretter og et vanlig portrett tatt av Steve McCurry er ikke så stor som den var). Vår nye fotohverdag har gjort oss til bedre fotografer alle sammen, og lysten til å dele bildene våre med andre er like stor som lysten til å dele alt annet der ute.

Men så var det oversikten da. Vi har jo Blopp, der du kan søke opp fotobloggerne ved å klikke deg fram via kategorien bilder og foto. Det anbefaler jeg at du gjør av og til. Det er en veldig fin måte å finne gode sider på, og samtidig få en oversikt over det ferskeste. Men likevel har jeg altså savnet stedet der vi som deler denne interessen kan samles. Det fins internasjonalt gjennom tjenester som Cool Photoblogs 1x.com, eller via galleritjenester som Flickr og Smugmug. Men disse tjenestene er ikke norske, og galleritjenestene er der ikke for fotobloggerne.

Derfor har jeg og Erik Drabløs brukt litt av sommeren og høsten til å lage nettopp den tjenesten som vi er enige om at vi har savnet. Et nettsted eller portal der vi raskt kan gå inn og finne oversikter over norske fotobloggere, der vi kan søke opp etter kategorier som interesserer deg, nye fotoblogger, populære fotoblogger og bla deg tilfeldig gjennom det som måtte ligge der. Tjenesten er gratis, den har ingen skulte hensikter, og den er veldig enkel å forholde seg til. Og det kjære barnet har fått navnet Norske fotoblogger. Du registrerer deg som medlem, og i tillegg til å pushe bloggen din, kan du være med og anbefale andre fotoblogger både ved å trykke på en anbefalingsknapp og ved å skrive en kommentar til andres fotoblogger. Det er altså snakk om et sted der folk skal få mulighet til å vise seg fram, men hvor ingen har lov til å tenke negativt. Dette er altså ikke stedet for surmagete og naturlig misunnelige halvproffer fra forumene på Foto.no og andre beryktede steder, men et sted der vi som liker foto og ser på det som en lek skal få boltre oss sammen.

Utfordringen er klar: Sleng deg med, skriv en liten sak om det på din egen blogg og se å få med deg andre fotobloggere. Da kan dette bli et veldig vakkert lite verktøy som endelig gir oss som liker å kalle oss fotobloggere ett sted å samles om en av de fineste hobbyene i verden.

Og her er pressemeldingen som går ut på mandag:

Ny fototjeneste for glade fotobloggere – www.norskefotoblogger.org

Blogging har eksplodert som fenomen i Norge, og med på lasset følger fotografene. Det fins tusenvis av norske fotobloggere der ute, men foreløpig fins det ingen egen portal som samler disse på en god måte.

Fotolærer Geir Ertzgaard og fotostudent Erik Drabløs, begge relativt erfarne fotobloggere, prøver nå å gjøre noe med dette.  Sammen har de utarbeidet en enkel løsning der alle som vil kan registrere sine fotoblogger, kategorisere de innenfor uli ke typer bilder, og gi en utfylllende beskrivelse av sin egen blogg. Det er jo en grunn til at vi legger ut bildene våre på nettet, og Norske fotoblogger er et forsøk på å gi folk anledning til både å bygge nettverk og til å profilere de mange tusen fantastiske bildene som blir tatt i løpet av et år.

Man kan søke opp bloggene innefor de forskjellige kategorier, få oversikter tilfeldig, etter popularitet og etter når de ble lagt inn. Brukerne kan kommentere hverandres blogger og anbefale eller unnlate å anbefale andres blogger.  NFB lager også et automatisk skjermdump av sidene som registreres, slik at nysgjerrige brukere og gjester kan få et raskt inntrykk av bloggene uten å gå inn på hver enkelt blogg.

Dette er ikke så ulikt Cool Photoblogs og tilsvarende løsninger, men på et enklere og et godt norsk nivå. Og målgruppen for Norske Fotoblogger er relativt klart definert på NFBs egne sider:

Andre fotosider har som regel en høy faglig terskel. Fotoblogger er et sted der alle kan møtes uavhengig av forkunnskaper og ambisjoner. Dette er fotografering med fokus på fellesskap, deling og folkelighet. Vel drømmer vi alle om å bli den nye Steve McCurry eller Robert Capa (eller kanskje ikke), men felles for oss er at dette er til ren forlystelse.

Her er det med andre ord ikke de kritiske semiproffene fra forumene på foto.no, fotopia og andre steder som styrer skuta, men den glade fotograf som ikke har lyst til å sitte alene med bildene sine.

Initiativtakerne, Erik Drabløs og Geir Ertzgaard, har begge drevet med fotoblogging i noen år. Erik er student på Norsk Fotofagskole i Trondheim, mens Geir Ertzgaard undeviser i foto på Solborg Folkehøgskole i Stavanger.

Norske fotoblogger har en lav terskel, og en uhøytidelig profil, gjerne med humor i forsetet.

Norske fotoblogger har også følges på Twitter, https://twitter.com/norskfotoblogg


5 replies
 1. Petter
  Petter says:

  Dette ser absolutt lovende ut! Godt initiativ og tiltak!

  Fra innlegget:

  Dette er altså ikke stedet for surmagete og naturlig misunnelige halvproffer fra forumene på Foto.no og andre beryktede steder, men et sted der vi som liker foto og ser på det som en lek skal få boltre oss sammen.

  Jeg klarer ikke la være å spørre (selv om det er noe skremmende å gjøre nettopp det): fotobloggere som gir hverandre konstruktiv og saklig kritikk er vel velkommen på NFB?

  Svar
 2. Geir
  Geir says:

  Petter: Konstruktiv og saklig kritikk kan og skal etter min mening ikke forveksles med surmagethet. Så lenge ordet «kritikk» står i sammenheng med «konstruktiv» klarer jeg ikke å se at det er noe surmaget over det ;-). Men jeg skal se på teksten.

  Buster: Hyggelig at NFB virker slik den er tenkt. Er veldig godt fornøyd med oppmerksomheten i dag både på Akam og Fotopia (saken kommer vel der i morra mulighens). Petter har vært god å ha, som vanlig!
  Ellers fin link. Den skal jeg dypdykke i.

  Svar
 3. Bjørg Aas
  Bjørg Aas says:

  Kjempebra ! Som veldig amatør sitter jeg og surfer på fotosider for å lære mer. Dette blir vel et sted man kan hente slik lærdom.

  Svar
 4. Geir
  Geir says:

  Bra, Bjørg! Da er vi nemlig inne på det som er essensen med Norske fotoblogger, nemlig nettverksbygging, og muligheten til å bli inspirert. Jeg er allerede imponert over det som har kommet fram til nå. Har du synspunkter på hvordan siden kan bli bedre, så må du gjerne si fra. Og så skulle jeg likt å vite om du har fotoblogg selv også.

  Svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *