Reiseråd for Polen?

Polen: Kjedelig og grått?

.... eller fargerikt og flott?

Nettopp tilbake fra Polen, og jeg legger merke til at folk ikke har de beste forestillinger om Polen som reisemål: Dra til Kraków og se konsentrasjonsleirene, og så har du gjort ditt med Polen. Resten er grå bygninger, grått landskap, kjedelige byer, ingen ting å finne på og feite pølser og den evinnelig frityriserte kjøttbiten. Menn med bart, humpete landeveier, mastodonte grå bygninger som kommer til å rase sammen i løpet av neste jordforskyvning, kommunismtiske døyvinger og uinteressantheter på rekke og rad. Ja, Aftenposten og

TripAdvisor fyrer på, og forteller oss at byene Gdansk, Warsawa og Kraków er tre av de mest uinteressante byene i verden. Med andre ord, sky Polen. Dessuten må det jo være en grunn til at Norwegian dumper prisene til Gdansk, Warsawa og Kraków og gjør disse byene til tre av de rimeligste reisemålene for nær sagt hvem som helst som har mulighet til å fly ut fra Oslo, Stavanger, Bergen eller Trondheim.

Ikke hør på de! Ikke hør på dine egne fordommer heller. Polen er noe av disse tingene: Men hvem har sagt at menn med bart ikke har skjarm, eller at grå er en stygg «farge», eller at kommunismen drev ragnarokk med alt som kan kalles vakkert i denne verden? Ikke jeg ihvertfall. Dessuten, Polen er faktisk mer enn dette. Hva alt dette «mer» er, kan du lese om på Alt om reiser.

Men altså: Noen ting å ta i betraktning når du plutselig våkner en morgen og finner ut at Polken kanskje var et interessant reisemål likevel av flere grunner enn konsentrasjonsleirene? Her er en liste over plusser og minuser som kan være vel verd en betraktning:

– Ikke dra i juli. Vi kom til Gdansk i trettifire graders varme og trodde etter en dag og en lang våt norsk sommer at vi hadde kommet til par(ad)is. Men det var bare for å erte oss. Som denne grafen frekt stjålet fra BBC viser, er det tilnærmet tropisk regntidforhold i Warsawa i juli. Grafen for Gdansk og Kraków ser ikke veldig annerledes ut. Nei, dra til Polen i mai, juni, august eller september. Da er temperaturene behagelig, og landet grønt og fint.

– Ikke dra på bilferie mellom Gdansk, Warsawa og Kraków uten at du vet hva du gjør. Ihvertfall ikke i polsk ferietid. Det er flere grunner til det. Polen har en dødsrate på 5000 mennesker pr 40 millioner i året. Vi så flere ulykker på veiene, og enda flere årsaker til disse ulykkene både i bakketopper og smale veier. I tillegg har det skjedd en økonomisk vekst i Polen som gjør at de som har råd til biler, har biler. Desverre har ikke veinettet fulgt utviklingen. Humpetihump. Vi møtte den lengste køen vi noen gang har opplevd mellom Gdansk og Hel på Hel-halvøya. Vi sluttet å telle ved 2000 biler på de 58 kilometrene mellom Reda og Hel, alle skulle hjem samtidig med værskitet fra sol til regn. Det samme opplevde vi mellom Gdansk og Elblag, og Kraków er pr. definisjon en bilkø. Veiene er veldig fine og veldig tredjerangs. Avhengig av hvor du kjører. Enkelte steder tenkte jeg mer på tidligere asfaltveier i Zambia enn europeiske hovedveier, andre ganger var det rett så lekkert.

-/+ Folk over 30 kan ikke engelsk, kanskje litt tysk, men mest russisk. Skal du spørre folk om noe, plukk deg ut en ungdom, helst ei jente, de er mest imøtekommende og snakker engelsk bedre enn språklæreren min på videregående – og hun var god!

+ Polen er flotte byer med rik historie. De gamle miastroene i Gdansk, Warsawa og Kraków er vakre, og menneskene du møter der er hyggelige. Historien er godt dokumentert, og det mangler verken på guidede turer eller hefter og bøker som gir deg grundig innføring i en meget fascinerende historie. Jeg kan også anbefale at du leser boken Poland av James Michener før/under/etter reisen, i tillegg til det du kan komme over av Isaac Bashevis Singer.

+ Polske landskap er varierte og vakre. Hvertfall langs Østersjøkysten, mellom Elblag og Warsawa, og i regionen mellom Chestokova og Kraków. Som regel er det sånne ting du ikke vet, men har du lyst til å drive ekstremsport light, som sykkelturer eller små turer på Wisla, elven som går gjennom hele Polen fra sør for Kraków og ut i Østersjøen i Gdansk, så lar det seg gjøre uten at du har gått på ei adventurelinje på en norsk folkehøgskole. De seks milene mellom Chestokowa og Kraków går over et vakkert og nydelig fjellområde (les norsk ås) med flotte sykkelløyper og mange overnattingsmuligheter. En tur som anbefales på det sterkeste av «Reisen går til Polen».

+ Og skal man først drømme, hvorfor ikke begynne å drømme om å padle hele Wisla fra Kraków til Gdansk? Om det er praktisk mulig har denne skribenten ingen erfaring med, men muligheter, muligheter!

Som sagt: Bare glem at Polen er grått og kjedelig. Bare du unngår regntiden i juli og bilkøene når som helst kan dette vise seg å være en drøm og ikke det marerittet bortskjemte norske globetråkkere forestiller seg. Og man skal ikke forakte at landet har en historie vi har masse å lære av.

Dobrą Jazdę (tror jeg det heter)

5 replies
  • Geir
   Geir says:

   Håper Polen frister mer enn jeg gjør, Fred Rune;-). Men seriøst snakk: Med de billettprisene Norwegian frister med for eksempel i den gode måneden september fra Oslo til Warsawa, så er jo risikoen minimal for å kaste vekk penger på det som jeg nesten helt sikkert kan love deg er en veldig givende opplevelse.

   Svar
 1. Silje
  Silje says:

  Padle fra Krakow til Gdansk…? Now we’re talking, Geir. Jeg blir med på den drømmen.

  Og ellers har du så klart så rett, så rett… Det må være mye det er verdt å få med seg i Polen. Og grå er tross alt en av favorittfargene mine. 😉

  Ps, dette er en av grunnene til at du står oppført som ‘reiseblogg’!

  Svar
  • Geir
   Geir says:

   Ja, klart man skal drømme. Og grå tåles i store mengder og gjør andre farger vakre. Det kan man ikke si om alle farger.
   Apropos padling ned Wisla, først må jeg se om jeg klarer å padle meg de fem minuttene til ICA for å skaffe litt snop til kveldens TV-gloing;). Det herlige, normale livet!

   Svar
 2. Silje
  Silje says:

  …først må jeg se om jeg klarer å padle meg de fem minuttene til ICA…

  Det er såpass ja? Så jeg bør pakke ned regntøy og sydvest før jeg kaster meg på flyet? Vel, det er godt at jeg er advart. Jeg tror nesten at jeg allerede har bestemt meg for å skvise inn en tur til sørligere strøk i løpet av de få ukene i Norge…

  Men ikke til Polen da…kremt…Jeg må nok spare Polen. Til en senere anledning.

  Ah, listen over steder jeg vil se er i ferd med å vokse seg farlig lang, Geir. Jeg må intensivere reisingen litt, tror jeg. Eller la en del av prosjektene bare forbli skrivebordsprosjekter og dagdrømmerier…

  Svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *