Ronaldo, 800 millioner kroner og en moralsk kollaps

fotballJeg skriver lite eller ingen ting om fotball her, og har ikke tenkt å begynne. Denne gangen handler det om moral.
I dag ble det kjent at Real Madrid, som er en fotballklubb i Spania som spiller med hvite drakter og som har en gjeld på over en milliard kroner, har kjøpt en portugisisk spiller ved navn Christiano Ronaldo for over 800 millioner kroner. For noen dager siden kjøpte de en annen spiller som av en eller annen grunn heter Kaka, for 600 millioner kroner. Grunnen til at en gjeldstynget klubb i Spania gjør dette, er at Real Madrid (som er en fotballklubb i Spania som spiller med hvite drakter) skal komme på førsteplass og ikke andreplass i den spanske La Ligae og til og med vinne Champignonligaen.

Det er finanskrise. Andre må spinke og spare. Staten går inn og dekker bedrifters og bankers tap. De samme bankene, for det gjelder vel også spanske banker, går ut og låner villig vekk blodpenger for at klubber som ski og fotball-klubben Real Madrid (klubb i Spania, hvite drakter…) skal bli nummer en og ikke nummer to.

Mitt dilemma er: Kan jeg forsvare moralsk å støtte denne piratmafiavirksomheten som internasjonal fotball har blitt? Kan jeg støtte at norsk fotball driver over økonomisk evne? Manchester United lever på lånte penger. Liverpool hadde gått konkurs om ikke de hadde hatt en eier som gikk god for et milliardunderskudd. Hvis ikke Roman Abramovich hadde brukt pengene han har stjelt av det russiske folk på å kjøpe spillere og late som om Chelsea ikke har et underskudd på godt over milliarden, så hadde ikke Chelsea eksistert i dag. Argumentet mot er at ski og fotball-klubben Real Madrid tjener inn pengene igjen. Det gjør de nok ja, men hvor kommer de pengene fra? Et pengetre i Parque del Retiro?, Vi lar dette sje i underholdningens og fanatismens navn, for fotball er jo ikke annet enn stammens fanatiske tilbedelse av fotballstammens krigere, som verken dør eller lemlestes ved å leke med ball 20 timer i uka og samtidig få betalt ca hundre tusen kroner pr dag for å stå og tøye ut etter ulidelige harde kamper på stammens vegne.

Kan jeg si det er greit at jeg tilber en aktivitet som så til de grader foregår i strid med sunt vett og aksepterte samfunnsnormer. Skal jeg forstette å la Rune Bratseth og han gamle backen på Lillestrøm sitte og si at joda, det må jo være greit, for det er jo en verden i seg selv. Erik Solér het han, ja. Skal ERIK SOLÉR være den moralske autoritet på dette spørsmålet, eller Truls Dæhlie i VG eller Tom Morroklomp i Dagbladet, folk med så stor moralsk autoritet og skolering at de kan overta jobben for paven any day?

Nei, ut med champignon og inn med havrelefse til fotballen som til alle andre som tror penger vokser på trær, mener nå jeg. Tak på spilleroverganger, tak på spillerlønninger, driv bedriften etter vanlige økonomiske kriterier eller legg opp. Det er mitt råd. Da ville Rosenborg også hatt langt bedre mulighet til å vinne champignonligaen 😛

Real Madrid er favorittlaget mitt i Spania. Jeg håper de rykker ned.

4 replies
 1. vibeke
  vibeke says:

  Det blir dårlig inntjening på skirenn for ski og fotballklubben Real Madrid. Jeg vet ikke helt hvor du har tenkt at de skal ta det skirennet? Det kan jo være kuriositeten som gjør at inntjeningen skjer gjennom skirenn? Ikke vet jeg.
  Ja, ja – de setter pris på guttene når de kan betale 800 millioner penger. Men det blir nok mest med ball. Han er ikke født med ski på beina.
  Diskusjon om fotball er forresten det mest alvorlige menn kan diskutere. Særlig menn i dress på tv. Sammen med den herlige kaudervelske hva er det nå han heter borte fra Mørekysten som holdt på en stund med Lillestrøm, manager eller noe. Det står faktisk helt stille her nå. Samma det. Han diskuterte forresten fotball i mobil på flytoget fra Gardermoen til Asker en gang også. Fryktelig interessant. Resten av vogna var helt stille.

  Svar
 2. Ståle
  Ståle says:

  Du og jeg blir mer og mer lik når det gjelder fotball, brodern. En av mine gode grunner for å være møkklei idrett generelt og fotball spesielt, er at det opptar for stor plass i samfunnet. Som om det er viktig at en eller annen guttunge som har hobbyen sin som jobb får en lårstrekk eller forkjølelse.
  Overbetalte og overfokuserte slabedasker, syns jeg de er. At slike slabedask-guttunger skal tjene ufyselige og umoralske summer for å leike seg, er noe som jeg ikke klarer å la være å bli provosert av. De gjør ikkeno viktig i det hele tatt, og bidrar bare til en overfokusering på noe som fortjener å få bare begrenset oppmerksomhet. La dem få leike seg så mye de vil med ballene sine, ha en ånkli jobb på si, og gi dem litt lommerusk som tilskudd til den ordinære lønna de har, sier nu jeg. Men det er jeg vel temmelig alene om å mene, regner jeg med 😉

  Svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.