Russland i Afrika

De siste årene er det forholdet Kina – Vesten – Afrika som har blitt omtalt som om det var et trekantdrama fra en av Graham Greenes bøker. Russlands engasjement har det vært lite eller ingen ting om. Det virket som om den russiske bjørnen ikke hadde kommet seg ut av hiet etter den kalde krigen.

Men i disse dager er president Dmitry Medvedev på rundreise i Afrika, og det er ikke helt tilfeldig hvilke land han besøker. Rundreisen går til Egypt, Nigeria, Angola og Namibia. Det er første gang på tre år at russisk ledelse har besøkt Afrika, og i dagens trekantdrama er det jo nytt at det kommer en ny Hva har så disse landene til felles, og hva handler besøket om? I følge BBC handler det som alltid når de store vier Afrika interesse om tilgang til naturressurser. Felles for de fire er at de har tildels store oljeforekomster, og/eller at de spiller en viktig rolle i forhold til oljerørene som krysser Sahara på vei fra Afrika til Europa. Russland tilbyr tilgang til kjernekraftressurser mot at landet får tilgang til olje og diamanter.

Det er den gamle historien igjen. Beilerne er ute og frir. Russland har havnet i tredje rekke i kampen om Afrika, men er kanskje det landet som har de største musklene, spesielt med tanke på utvikling av alternativ som kjernekraft på det afrikanske kontinentet.

Man kan fort legge seg i skyttergraver og begynne å skyte på hverandre i en slik situasjon. Det er lett å tenke at Kina, Russland og Vesten egentlig bare tenker på seg selv, og at den nyvekkede interessen for Afrika bare er gammel kolonialisme i drakten til Markedet. Men nå er det andre spilleregler som gjelder. Det er ikke bistand eller makt som er våpenet de tre beilerne må bruke, men forhandlinger og avtaler der den som byr mest også får mest tilbake. Motparten er ikke en dame som legger seg flat for sine friere, men en oppreist motpart som kan stille krav, og som kan velge den samarbeidspartner man ønsker. Snakker vi om likeverd for en gangs skyld?

Men som nevnt tidligere: Det er ikke tilfeldig hvilke land som nå har frierbesøk. Det er de ressursterke, som har noe å gi tilbake. Men hva med de andre søstrene da? Når fikk de sist besøk? Når besøkte en av de store statslederne sist Mauretania, Lesotho, Madagaskar eller Togo? Land som ikke har så mye å legge fram på forhandlingsbordet, og som derfor er ganske enkle å overse?

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.