5. feb 2008

Tor Åge Bringsværd: Gobi – Djengis Khan

Skrevet av kl. 7:31 pm i kategorien Bringsværd, Tor Åge

Tor Åge Bringsværd: Gobi - Djengis KhanWolfgang von Godesberg, gjøgleren fra Gobi-seriens første bok, er også den fortellende stemmen i Djengis Khan. Sammen med Godesberg har vi forflyttet oss til utkanten av Gobi-ørkenen, til skyggen av den kinesiske mur, hvor han bor sammen med sin elskerinne Tiao Ch’an. Gjennom Kamasutra utforsker de hverandre inngående, og finner uante gleder i denne kinesiske elskovskunsten.

Mellom «basketakene» skriver og forteller Godesberg historien om Temujin, krigeren og mongolhøvdingen som erobret store deler av Asia, fra det Kaspiske hav til Stillehavet, fra Sibir til dagens Afghanistan. Mannen som erobret et av de største rikene verden har sett. Som lar seg utrope til kha-khan, mongol-khanenes øverste hersker. Og som tar navnet Djengis Khan.

Vi følger den blivende kha-khanens fra hans fødsel og de tøffe første leveårene som gjeter til hans død i1227. Gjennom medgang og motgang. De store kampene. De få han tapte. De mange han vant. Kampen for å styre det enorme riket (Du kan kanskje erobre verden fra hesteryggen, min khan. Men du kan aldri styre den derfra). En rå og blodig fortelling, men også en historie om evnen til å endres, til å lære, og til å holde fast på sin egen identitet gjennom voldsomme forandringer. Sånn sett er det et broket bilde vi får av mannen som kunne la sine fiender tråkkes ihjel av hester til jorden ble farget rød, men som også kunne vise tilbakeholdenhet hvis dette var påkrevd. Ikke et svart/hvit-bilde, men heller ikke et fullstendig et.

Er det nødvendig å vite alt om den som forteller? Må du ha latt fingeren gli over hver rynke i ansiktet mitt før du endelig kan lytte?

Herren Buddha har en historie om en mann som ligger på slagmarken, såret av en pil. Hans venner vil dra pilen ut og forbinde såret. Men mannen nekter. Først vil han vite hvem som har skutt, hvilken klan han tilhører, hvem han er gift med, hva slags tre buen er gjort av, i hvilke skog han skar seg piler, og så videre – i det uendelige. Før han kan få vite alt dette har han blødd i hjel, sier Buddha. Det eneste fornuftige er straks å dra pilen ut.

Innvevd i mongolhøvdingens historie blir vi også nærmere kjent med Godesberg. Som lever skjult midt blant de som forfølger han. Sammen med en kvinne fra forfølgernes folk. Han spiller en halvtumsete stum gjøgler. Holder seg stort sett skjult. Men er så glad i folkeliv at han ikke klarer å la vær å oppsøke gatene og plassene i byen han skjuler seg i.

Bringsværd skriver magisk og med en innlevelse som gjør at jeg som leser fullt og fast tror at Godesberg er den virkelige fortelleren. Gjøglerens personlighet trer så tydelig fram at det er vanskelig å ikke bli revet med i hans mange sinnsstemninger. Vi følger han inn i det som grenser til galskap. Men forfatteren levner alltid tvil om hva som er vannvidd og hva som er virkelighet.

Handlinger males med ord, men trer så tydelig fram som om det var maling som ble brukt. Skildringene av hendelsene er så levende som ved skuespill. Og nettopp teaterets – eller gjøglerens – scene brukes som tablå for å levendegjøre mange av Godesbergs fortellinger i det han maner fram forestillinger med ord. Enten scenen er et opphøyd podium, en åpen markedsplass eller en åpen håndflate hvor fingrene fungerer som skuespillere.

Og Bringsværd øser av sin store kunnskap og visdom gjennom hele boka…

Når vi møter voldsomheter og slette handlinger… hvorfor griper vi alltdi til omskrivinger? Hvorfor faller det oss så naturlig å tenke på dyr og fugler? Det er en flukt, min venn. Det er for å slippe å sese oss selv i vår samme skikkelse. Hvis du kommer som fremmed til en by, og vil vite hva slags mennesker som lever der… vil vite hva de frykter, hva de hater… men også hva de elsker og beundrer… lytt nøye når de forteller hverandre om dyr. Legg akt på hva de sier om dyrene.

En gammel dialog går slik:
«Hvor har du vært?»
«På den andre siden av sjøen.»
«Hva så du der?»
«Jeg så hit.»

Om også bok nr. 2 i Gobi-serien falt i smak? Les selv og gjør deg opp din egen mening…

Forlag: Gyldendal Norsk Forlag
ISBN: 82-05-18668-5
Utgivelsesår: 1990
368 sider

Share on Facebook
Forrige artikkel:
Tor Åge Bringsværd: Gobi – Barndommens måne
Neste innlegg:
Milan Kundera: The Joke
 

Ingen kommentarer

Adressesporing | RSS for kommentarer

Legg inn en kommentar

CommentLuv badge