7. feb 2008

Tor Åge Bringsværd: Gobi – Djevelens skinn og bein

Skrevet av kl. 6:38 pm i kategorien Bringsværd, Tor Åge

Tor Åge Bringsværd: Gobi - Djevelens skinn og beinDjevelens skinn og bein er Gobi-serien tredje bok. Og som de to foregående har den sin hovedhandling lagt til Gobiørkenen – som seg hør og bør med det navnet serien er gitt… Vi følger den sykelige og aldrende munken Eusebius og hans mester, prins Chu gjennom Gobi på vei til mongolenes hovedstad Karakorum. Den tillit som har hersket mellom de to er brutt som følge av at Chu har oppdaget at Eusebius ikke er den han har gitt seg ut for å være. Fram til nå har han vært Chus fortrolige, slik gjøgleren Wolfgang von Godesberg fra de to første Gobi-bøkene var det for hans far, Ye Liu Chutsai.

Eusebius må fortelle for Chu. Historien skal veies. Blir den funnet for lett, må Eusebius bøte med livet. Fortelles den godt, blir hans liv spart. Munkens skrantende helse setter sitt preg på fortellerevnen. Enkelte kvelder raver han i feberfantasier, mens han i aftener med større styrke spinner en beretning med mål og mening.

Eusebius’ fortelling kretser om sagnet om smeden Volund som lærte sine kunster av dvergene i Kallova, og som derfor kunne smi våpen hvassere og smykker vakrere enn noen andre. Sammenvevd med historien om Volund får vi også Eusebius’ egen. Sønn av en skarpretter, bøddel, i Helsingør. Trent til å følge i sin fars fotspor. Forventet å ekte en bøddels datter. Livet forutbestemt før det var påbegynt. Tidlig vennet til å se andres lidelser, til å påføre smerte. Og til å lege etter at jobben var gjort. Hans spesielle kunnskaper og evner gjorde han til en nyttig tjener for Guds kirke gjennom den hellige inkvisisjonen. Vi lærer også hvordan hans liv fører han på kryss og tvers av Eurasia, før han altså ender opp i tjeneste hos Djenghis Khans etterkommers rådgiver.

I Djevelens skinn og bein skifter Tor Åge Bringsværd fortellerstil i forhold til de to tidligere Gobi-bøkene. Og det føles rett. Det er jo en ny forteller. Og det er gjennom dennes øyne leseren får skue verden. Og den ser veldig annerledes ut enn gjøglerens. Eusebius forteller med mindre flyt, mer springende. For så vidt mer grotesk og med større selvrettferdighet. Eusebius er vanskeligere å like enn Wolfgang, men den verden som skildres og måten den beskrives kompletterer og viderefører fortellingen til gjøgleren fra Godesberg. Samtidig står Eusebius’ bok støtt på egne bein – selv om den som forteller vakler.

Djevelens skinn og bein er en verdig videreføring av Gobi-serien, og er fylt av myter, kunnskap og stor visdom. Bringsværds visdom. Jeg kan ikke annet enn å skryte hemningsløst. Og applaudere.

Men er det egentlig Eusebius som forteller….?

Forlag: Gyldendal Norsk Forlag
ISBN: 82-05-18477-1
Utgivelsesår: 1989
385 sider

Share on Facebook
Forrige artikkel:
Paul Theroux: Dark Star Safari
Neste innlegg:
Tor Åge Bringsværd: Gobi – Min prins
 

Ingen kommentarer

Adressesporing | RSS for kommentarer

Legg inn en kommentar

CommentLuv badge