17. feb 2008

Knut Nærum: Krig!

Skrevet av kl. 2:08 pm i kategorien Nærum, Knut

Knut Nærum: KrigSøndag 9. januar 2005 faller skøyteløperen Ståle Leverby. I fallet river han med seg nederlenderen Bob de Jong som ligger en runde foran, og som også ligger an til å vinne Europamesterskapet i skøyter. Dette er begynnelsen på en rekke hendelser som et halvt år senere vil kulminere i krigsutbrudd mellom de NATO-allierte landene Norge og Nederland.

Dette er først og fremst en festlig liten bok med et noe absurd plott. Men underlig nok griper jeg meg i å bli lettere engasjert av det absurde. Gjennom å «dokumentere» hendelsesforsløpet ved hjelp av mange ulike fortellerstiler gir Nærum troverdighet til historien.

Akkurat som i virkelighetens verden, framelsker de store tabloidavisene og etermediene norsk selvgodhet. Og de nederlandske gjør identiske øvelser i sitt hjemland. Lett outrert velter våre kjente politikere ut av seg velkjente floskler, ikke så ulikt det de gjør for å forsvare seg selv eller sin politikk, just som vi etter hvert har blitt vant til. Daværende statsminister Bondevik med sine store ord om fred og mellommenneskelig forståelse samtidig som han rasler med sine sabler. Hans regjerings rumpeslikkerholdning til USA er også hjertelig tilstede i Krig! Vår alles kjære Åsne Seierstad befinner seg naturlig nok i hendelsenes sentrum og rapporterer fra et Nederland på randen av væpnet konflikt i boka Badevakten i Amsterdam. Stand up-humoren dreier mot det stadig mer nasjonalistiske og nederlandsfiendtlige. Alt tolkes i verste mening. Ikke så langt unna det som trolig ville vært tilfelle hvis roman hadde blitt virkelighet, altså.

Og det er dette som gjør Krig! underholdende og litt frustrerende. Alt er så fordømt lett gjenkjennelig. Morsomt og søkt, men likevel ikke så langt unna virkeligheten. Egentlig ganske briljant gjennomtenkt og gjennomført.

Forlag: J.W. Cappelens Forlag AS
ISBN: 82-02-23124-8
Utgivelsesår: 2003
366 sider

Share on Facebook
Forrige artikkel:
Alexander McCall Smith: The Finer Points of Sausage Dogs
Neste innlegg:
Ma Jian: Rødt Støv
 

2 kommentarer

2 kommentarer på “Knut Nærum: Krig!”

  1. grøftekantenden 19. feb 2008 kl. 11:20 pm

    Jeg virkelig prøvde å lese denne boka med iver og entusiasme. Men jeg tror jeg valgte feil år… Kanskje jeg en gang syns boka er morsom eller noe sånt. For det er så mange som syns det virker det som. Ihvertfall her i huset. Her i huset like man den boka …bortsett fra meg da. Så lurer jeg på: Hvorfor liker alle andre den og ikke jeg? Gikk jeg glipp av noe mon tro?
    Men jeg liker sære bøker på en litt annen sær måte.

  2. Ståleden 26. feb 2008 kl. 9:04 pm

    Tja, jeg vet ikke hva jeg skal si. Jeg syns, som jeg har skrevet, at boka var god. Litt annerledes enn en standard roman, ja. Men like fullt artig. Ikke alle ulike fortellertekniker var like godt utført. Men også disse litt mindre vellykkede sidene hadde sin funksjon. Jeg syns vel først og fremst at det var en artig kommentar til perioden like før og under invasjonen av Irak, tror jeg…

Adressesporing | RSS for kommentarer

Legg inn en kommentar

CommentLuv badge