17. feb 2008

Ma Jian: Rødt Støv

Skrevet av kl. 2:16 pm i kategorien Jian, Ma

Ma Jian: Rødt støvMa Jian er forfatter, maler og fotograf. Fram til midten av 1980-tallet arbeidet han på avdeling for utenlandsrettet propaganda. Hans livsstil, omgangskrets og synspunkter bragte han i stadig klammeri med myndighetene. En dag etter at Jian er blitt bedt om å skrive sin egen «selvkritikk» får han nok, pakker noen enkle eiendeler og setter kursen ut av Beijing mot det som skulle vise seg å bli en mer enn tre år lang reise rundt i sitt store og mangefasetterte hjemland og i sitt indre i søken etter noe ubestemt.

Reisen bringer han gjennom store deler av Kina, en liten flik av Burma før den ender opp i Tibets høyder. Han finansierer sin ferd med utallige strøjobber som han enten finner selv eller som kjente hjelper med. Men de tre årene er ingen luksustur. Jian skildrer heller langvarige fotturer langs endeløse veier eller gjennom villmark og uendelige buss- og togturer der han er stuet sammen med pissende barn, uvaskede og stinkende jordarbeidere og buskap. Flere ganger var han døden nær av utmattelse, men valgte likevel å fortsette.

Ma Jians stil er, som Verdens Gang skriver i sin anmeldelse, knapp, poengtert og poetisk. Beskrivelsen av menneskene han møter er så detaljert at det er lett å se dem for seg. Maten han skildrer kan nesten smakes. Luktene han beskriver er nesten plagsomt livaktige. Naturen han går i kan nesten oppleves. Og følelsene for det eller de han kommer i kontakt med er vanskelig å ikke dele. Alt dette til tross for at han skriver nøkternt og uten bruk av de store ord.

Dette er veien til det indre av Tibet. Mens bussen ruller ned til foten av fjellet og suser bortover langs bredden av sjøen, stiger en sur lukt av fuktig saueskinn opp fra setene bak meg. Jeg sitter så trangt at jeg er nummen i bena. Jenta ved siden av meg, nærest døren, leter mellom foldene i den tykke lodne kappen hun er svøpt inn i, og drar fram hagtorndrops og en lommeradio. Så leter hun videre til hun finner en liten svett baby. Hun holder ham opp så han kan tisse på gulvet, før hun stapper ham inn i kengurupungen sin igjen. Skoene mine er søkkvåte av tiss. Jeg prøver å flytte sekken min unna urinpølen.

Samfunnet Ma Jian skildrer oppleves svært annerledes, nesten uvirkelig. Enten det gjelder den konsekvente inkonsekvens i det kommunistiske partiets omfavnelse av markedskreftene, buddhistisk filosofi, de mange ulike kulturene i dette enorme landet, eller for den saks skyld den åpenhet og tillit som fremmede mange steder møtes med, f.eks. ved at lutfattige på landsbygda deler det lille de har å spise på forespørsel.

Rødt støv er en sterk skildring av en indre og ytre reise.

Forlag: H. Aschehoug & Co. (W. Nygaard)
ISBN: 82-03-20759-6
Utgivelsesår: 2003
Originalens tittel: Hong Chen
336 sider

Share on Facebook
Forrige artikkel:
Knut Nærum: Krig!
Neste innlegg:
Tor Åge Bringsværd: Gobi – Baghdad
 

Ingen kommentarer

Adressesporing | RSS for kommentarer

Legg inn en kommentar

CommentLuv badge