18. feb 2008

Tor Åge Bringsværd: Gobi – Baghdad

Skrevet av kl. 10:59 pm i kategorien Bringsværd, Tor Åge

Tor Åge Bringsværd: Gobi - BaghdadGravplyndreren og tjuvradden Rodrigo Jiménez har sammen med sin kumpan Gino, funnet veien til Baghdad for å selge hellige artefakter og likrester til høystbydende. Mens de er der nærmer mongolene seg. Likevel fortsetter dagliglivet i den mektige byen sin vante gang. Men omsider har det det framrykkende steppefolket overvunnet alle naboer, og begynner beleiringen av byen ved breddene av Eufrat og Tigris.

Rodrigo blir kjent med en stum gjøgler med et haleheng av unger, mannen vi kjenner som Wolfgang von Godesberg. Hovedpersonen fra de tidligere bøkene i Gobi-serien. Etter hvert som samfunnsstrukturene i Baghdad ødelegges av beleiringen må Rodrigo velge mellom en kjøpt og betalt sikkerhet i kirken og det å slutte seg til Wolfgang og barneflokken for å hjelpe disse utstøtte. Han velger det siste og forlater Gino, som altså velger den antatte sikkerheten.

Gjennom Rodrigos øyne følger vi så angrepet på og ødeleggelsen av Baghdad. Terror, griskhet, blodtørstighet og meningsløs ødeleggelse følger. Ikke for første gang – ei heller den siste – i den lange historie til en av sivilisasjonens vugger. Det er en prøvet by som erobres.

Tor Åge Bringsværd har nok en gang begått en storslått bok som først og fremst setter fokus på den lille mann i de makthungriges verden. Men av en eller annen grunn fengsler ikke dette siste bindet i serien like mye som de fire øvrige. Kanskje fordi det er vanskelig å forstå den gjennomgripende og raske forandring som Rodrigo gjennomgår i løpet av noen få setninger i det han velger å følge gjøgleren og barna. Og at jeg derfor ikke helt tror på han som person like mye som jeg har trodd på personen Wolfgang i resten av serien. Likevel er det et verdig punktum på en serie bøker som er blant det beste jeg har lest. Bringsværd er en stor forfatter! Punktum!!

Forlag: Gyldendal Norsk Forlag
ISBN: 82-05-25256-4
Utgivelsesår: 1997
165 sider

Share on Facebook
Forrige artikkel:
Ma Jian: Rødt Støv
Neste innlegg:
Angelo Maria Ripellino: Magic Prague
 

2 kommentarer

2 kommentarer på “Tor Åge Bringsværd: Gobi – Baghdad”

 1. Flopsyden 20. feb 2008 kl. 1:04 am

  Å ja, dette er en utrolig flott bokserie. Jeg ble helt oppslukt av den første boka, den lignet ikke på noe jeg hadde lest før (det er noen år siden jeg leste den nå). Bok nummer to er også glitrende. Det vil si, det er jo hele serien også, men jeg tror de to første bøkene gjorde sterkest inntrykk på meg.

  Takk for lenke forresten!

 2. Ståleden 26. feb 2008 kl. 9:07 pm

  Heisann Flopsy! Bare hyggelig å lenke 🙂

  Jeg reagerte som deg på den første og den andre boka i serien, og syns nok også at nr. 4 var glitrende. 3 og 5 er vel de mest ujevne, men også de meget vel verd å lese.

  Jeg begynte på bok 1 uten helt å vite hva jeg skulle forvente, og klarte ikke legge den fra meg. Kjekt med slike bøker! Og mange gode timer har siden gått med en Bringsværdbok i armene 🙂

Adressesporing | RSS for kommentarer

Legg inn en kommentar

CommentLuv badge