11. apr 2009

Donna Leon: Death In a Strange Country

Skrevet av kl. 2:29 pm i kategorien Leon, Donna

Tidlig en morgen, før Venezia har våknet skikkelig, sitter Bianca Pianaro og nyter dagens første kaffekopp mens hun kikker ut av kjøkkenvinduet sitt slik hun har gjort hver morgen i flere tiår. Så tidlig ligger kanalene stille. Bronsestatuen av General Colleoni er hennes eneste selskap. Et godt og taust selskap. Men dagens fredeligste øyeblikk brytes av at hun oppdager et flytende lik i kanalen like nedenfor kjøkkenvinduet.

20 minutter senere, klokka halv 6, starter dagen uvanlig tidlig for Commisario Guido Brunetti i det vakten på politistasjonen ringer og vekker han. Nattskiftet har gått hjem, så dagskiftet, som han selv tilhører, må ta tak noen timer tidligere enn planlagt.

Etter nærmere undersøkelser viser det seg at den døde er Michael Foster, amerikaner, helseinspektør og sersjant, stasjonert ved den amerikanske militærbasen i Vicenza, en times togtur fra Venezia.

Etterforskningen knyttes etter hvert til storkapital og alvorlige miljøkriminalitet med koblinger langt inn og opp i både det amerikanske militæret i Europa og den politiske ledelsen i Italia. Ikke rart at noen, uvisst hvem, forsøker å få det hele til å se ut som et tilfeldig ran på åpen gate med fatalt utfall, utført av kjente småkriminelle fra den berømte kanalbyen. Og med en overordnet som først og fremst er opptatt av egen karriære og den status kjennskap til makteliten gir, er Brunetti mer eller mindre tvunget til å følge villedende, og muligens falske, spor.

Death In a Strange Country er en godt sammenskrudd kriminalroman med en hyggelig, bestemt, mat- og vinglad hovedperson. Han er ikke av dem som skriker høyest, men heller en mann som sakte men sikkert nøster i de tråder som dukker opp. Mer opptatt av mennesker enn av makt, kommer han ofte på kant med sin overordnet, men turnerer denne uenigheten på underfundig vis. God kontakt har han med folkelivet, både på sol- og skyggesiden av det venezianske (er det det som er den riktige betegnelsen) samfunn.

Dette er hyggelig og spennende lesning på linje med annen god krim a la Agatha Christie og P. D. James. Finurlig historie, godt fortalt og uten de store ord. Humoren er aldri langt unna, og skildringene av byen og menneskene gjør at en reisesjuk nordbo får lyst til å gjenoppleve denne vakre og synkende byen.

Boka er også gitt ut på norsk av Cappelen Damm under tittelen «Død i fremmed land». Den ser ut til å være utsolgt fra forlaget, men kan sikkert skaffes via et antikvariat.

Sidetall: 373
Forlag: Arrow Books (Norsk utgave: Cappelen Damm)
ISBN: 978-0-099-46937-7 (Norsk utgave: 978-82-04-08402-6)
Utgivelsesår: 2004 (Norsk utgave: 2003)

Share on Facebook
Forrige artikkel:
Agatha Christie: Crooked House
Neste innlegg:
Stieg Larsson: Luftslottet som sprengtes
 

4 kommentarer

4 kommentarer på “Donna Leon: Death In a Strange Country”

 1. Lille søsterden 12. apr 2009 kl. 12:24 pm

  Jeg gleder meg til å ta fatt på Donna Leon etter din anbefaling.

  Lille søsters siste bloggpost..Tematrio – Krim

 2. Ståleden 12. apr 2009 kl. 6:35 pm

  Da håper jeg at du ikke blir skuffet…. Jeg trives ihvertfall i Leonland 🙂

 3. Geirden 13. apr 2009 kl. 10:20 am

  Fremdeles påske ja. Skal jeg velge Leon eller skal jeg velge Christie?

  Geirs siste bloggpost..Østlandsscener

 4. Ståleden 13. apr 2009 kl. 7:00 pm

  Begge, kanskje? Litt ulike i formen, selvfølgelig. Leon er mer jordnær enn Christie, hvis jeg kan bruke en slik betegnelse på slike bøker. Jeg liker begge, men ville kanskje valgt en annen enn denne som første bok.

Adressesporing | RSS for kommentarer

Legg inn en kommentar

CommentLuv badge