7. jun 2009

Karsten Alnæs: Lisboa

Skrevet av kl. 8:54 pm i kategorien Alnæs, Karsten

Karsten Alnæs’ Lisboa – Dikternes, kunstnernes og fadoens by er en bok som viser mange sider av en spennende hovedstad. Dels reiseguide, dels historie, dels kultur, dels arkitektur, dels mye mer, gir den en kunnskapsrik introduksjon til den portugisiske hovedstaden. Seks av de sju kapitlene er bygd opp rundt ulike foreslåtte ruter gjennom byen. I den sjuende tar forfatteren leseren med til andre sentrale steder en kort dagsreise utenfor metropolen.

Karsten Alnæs bruker flittig Portugals store kulturpersonligheter som sine med-guider i sin presentasjon av Lisboa. Malere, skulptører og forfattere. Først og fremst forfattere. Og mest sentral blant disse, Fernando Pessoa, en mann som knytter omtrent hele sitt lv og sitt forfatterskap til byen ved Rio Tejos bredder.

Innledningskapitlet gir en kort presentasjon av byen på de sju høydene med gode råd for å få et best mulig overblikk og tanker om hva forfatteren mener særpreger den. Det første av de kommende fem kapitlene er bygget opp rundt Rossio: Byens storstue. Deretter fortsetter vandringene i Baixa og det som finnes av severdigheter og inntrykk langs elvebredden ved disse sentrale delene av byen: Lavbyens skjød. Fra lavbyen går så turen lenger inn i landet, til strøkene rundt Bairro Alto. Kapitlet som følger starter omtrent der det første gjorde, men tar så leseren med opp til den mest iøyenfallende høyde hvor Castello São Jorge ser ut til å ha ligget siden tidenes morgen. Siste kapittel fra selve Lisboa bringer leseren til Belém, en vakker bydel med store parker, vakre slott og og fascinerende monumentale bygg. I siste kapittel tar Alnæs turen til byen hvor de gamle portugisiske konger fordrev tiden om sommeren: Sintra, som også rommer restene av et gammelt maurisk festningsverk. Videre til Mafra, blant annet kjent for sitt enorme og unike bibliotek. Til slutt ender turen med Alnæs i Cascais, en gammel fiskerlandsby som nå nok er mer av en turistmagnet enn noe annet, etter hva jeg forstår.

Karsten Alnæs’ bok om den portugisiske hovedstaden med omegn er veldig interessant lesning. Full av kunnskap som gir gode rammer for et (eller flere) besøk. Jeg liker måten han bruker landets egne kunstnere til å formidle  det han vil si, enten det er gjennom bilder eller tekst. Det gir boka dybde og allsidighet. Og det er kanskje ordet «allsidig» det som best beskriver disse drøyt 200 sidene.

Alnæs skriver slik at sidene lett blas om. Ikke akkurat som i en kriminalroman, men mer som en fengende sammensetning av fakta. Likevel klarer jeg ikke fri meg fra følelsen av at dette er svært så «flinkt». Kunnskapen er så utrolig allsidig og tildels overveldenden at jeg til tider nesten blir satt ut. Men det gjør ikke Lisboa – Dikternes, kunstnernes og fadoens by mindre interessant, bare litt drøyere å fordøye innimellom. Men det er uansett en flott introduksjon til den portugisiske hovedstaden.

Sidetall: 219
Forlag: Aschehoug
ISBN: 82-03-22646
Utgivelsesår: 2001

Share on Facebook
Forrige artikkel:
Fem utvalgte
Neste innlegg:
Arto Paasilinna: Den elskelige giftblandersken
 

4 kommentarer

4 kommentarer på “Karsten Alnæs: Lisboa”

 1. Stineden 8. jun 2009 kl. 10:06 pm

  White Man kan absolutt anbefales! Bare ikke les den før du skal på ferie til et ukjent land med annen kultur, hehe 🙂

  Stines siste bloggpost..Tematrio – Danmark

 2. Ståleden 10. jun 2009 kl. 10:39 am

  Rådet er notert 😀

 3. Knirkden 11. jun 2009 kl. 8:06 am

  Velkommen tilbake! Det var på tide!
  Ny valp snart?

 4. Ståleden 12. jun 2009 kl. 2:41 pm

  Ja, nå er jeg tilbake, Knirk. Og ny valp har allerede erobret hjerte og hjem. Se bare her: http://ertzgaard.net/daxiania/?p=362

Adressesporing | RSS for kommentarer

Legg inn en kommentar

CommentLuv badge