16. jul 2010

Brian K. Vaughan & Niko Henrichon: Løvene i Bagdad

Skrevet av kl. 2:11 pm i kategorien Henrichon, Nico,Vaughan, Brian K.

Under den amerikanske invasjonen av Irak i 2003 rømte en løveflokk fra dyrehagen i Bagdad. Flokken streifet den ødelagte byen på jakt etter mat og overlevelse i et miljø de ikke på noe vis hadde forutsetning for å forstå.

Dette er den sanne historien som Vaughan og Henrichon har laget en såkalt grafisk roman av. Tegneserie eller tegneserieroman på godt norsk. Men historien som fortelles er selvsagt ikke sann. Flashbacks til dyrenes frie liv før fangenskapet, samtalene dem imellom og den generelle menneskeliggjøringen av de store kattedyrene er ren fantasi. Men det forventes jo i en slik sammenheng. Det Vaughan og Henrichon har begått er det samme som Æsop gjorde for vel 2 og et halvt milennia siden. En fabel. Og de gjør det godt.

Tegningene er sterke og vakre. De veksler mellom lyse, nesten gult ørkenaktige i fargen og halstørkende oransje og brune i tonen. Det er jordfargene som råder.

Som settingen tilsier, er det ingen lystig fortelling. Død, ødeleggelse, rå villskap, og utrygghet er grunnstemningen. En hard og ubarmhjertig kamp for tilværelsen. Ikke en lang bok, med sine snaue vakkert trykte 140 sider, men den er likevel krevende med sine sterke bilder og deprimerende destruktivitet.

Og som i virkelighetens Irak, har ikke Løvene i Bagdad noen lykkelig slutt. Og det er nok det som er tegneserieskapernes hensikt å vise. Og det er underlig med det. En slik kort tegneserieroman med dyr i hovedrollen gjør minst like sterkt inntrykk som de utallige timene med død, fordervelse og propaganda fra fjernsynets nyhetsdekning av invasjonen. Krig er ikke en lek.

Sidetall: 136
Forlag: Gyldendal Norsk Forlag
ISBN: 978-82-05-37926-8
Utgivelsesår: 2008

Share on Facebook
Forrige artikkel:
Jim Courtenay Grimwood: Pashazade – The First Arabesk
Neste innlegg:
Redmond O’Hanlon: Into the Heart of Borneo
 

4 kommentarer

4 kommentarer på “Brian K. Vaughan & Niko Henrichon: Løvene i Bagdad”

 1. kristinden 18. jul 2010 kl. 2:10 pm

  Hei! Vi inviterer til bokbloggertreff i august, hyggelig hvis du ville være med! http://bokmerker.org/?p=6944 (Facebookevent her: http://www.facebook.com/#!/event.php?eid=102118659841381&ref=ts)

 2. Ståleden 18. jul 2010 kl. 8:22 pm

  Så flott et initiativ! Skulle gjerne vært med, men den helga er faktisk allerede «okkupert». Håper det blir noe av og at det kan bli en tradisjon eller no slikt. Da skal jeg prøve å komme neste gang 🙂

 3. Geirden 19. jul 2010 kl. 8:36 pm

  Hæ? Den invitasjonen var vel til meg? 😉 Enig, veldig bra initiativ.
  Til boken: Ikke akkurat Iznogood som vil bli kalif i stedet for Kalifen?
  En litt annerledes bok du anmelder her, men ingen tvil om at det vekker minner fra den tiden vi leste alt som ble gitt ut i tegneserieformat.
  Du skriver: «Og som i virkelighetens Irak, har ikke Løvene i Bagdad noen lykkelig slutt. »
  Det er jeg ikke så sikker på. Jeg håper og tror at Bagdad skal se bedre dager, og det om ikke så veldig lenge. Men at krig ikke er lek, derom ingen tvil. Fikk lyst til å se denne!
  Geir recently posted..The LighthouseMy Profile

 4. Ståleden 22. jul 2010 kl. 8:20 am

  Det spørs vel om en kan si at Irak-affæren har fått noen lykkelig slutt. Det mest positive er vel at diktatoren Saddam er fjernet fra makten. Men alle de titusener av familier som har mistet en eller flere de var glade i, og kanskje all trygghet, vil neppe føle seg veldig truffet av betegnelsen «lykkelig slutt…»
  Men tegneserien er virkelig god, syns jeg. Godt fortalt gjennom bilder og ord. Setter fokus på alvorlige tema på en litt annen måte. Tror det er riktig av og til.

Adressesporing | RSS for kommentarer

Legg inn en kommentar

CommentLuv badge