,

Smart læring og smarte løsninger

Først i kveld (vi skriver 30. oktober 2016) skjønte jeg at det jeg har drevet med i klasserommet de siste fem årene har et fagbegrep knyttet til seg: Konnektivisme.

Jeg deltar i Smart Læring 2.0, et videreutdanningskurs om skole og IT i regi av Arne Krokan og NTNU. Som del av kurset skal jeg skrive et blogginnlegg. Som gammal blogger faller det seg ikke tungt. Verre er det å skulle skrive om et tema som til nå har vært så langt fra bloggen min sin karakter som dette, derimot…

Smart læring, smart Kid. Foto: Geir Ertzgaard

Konnektivismen er en ny teori om og utdanning som beskriver hvordan den nye teknologien muliggjør læring på en helt annen måte enn tidligere, og hvordan ansvaret for læring flyttes fra lederen av hierarkiet; læreren, og over på læringens subjekt; eleven.

Jeg som lærer er ikke lenger lærer, jeg sitter faktisk ikke lenger som bæreren av fakta og kunnskap. Min rolle er redusert til fascilitator – tilrettelegger. Læring er noe man gjør når man trenger det, ikke i tilfelle vi får bruk for det. Konnektivismen er en teori som plasserer individet i sentrum, og læringen foregår i det nettverket som det enkelte individ klarer å bygge opp – gjennom «noder» eller medstuderende, gjennom teknologiske verktøy og kanaler som Twitter, Facebook og Wikipedia.

Det er en trist tanke og en plutselig frigjørende tanke. Jeg er altså ikke lenger den viktigste personen eller navet i elevens læring. Fremdeles må jeg ha oversikt, og enn så lenge ligger jeg noen hav foran elevene mine på dette området når det gjelder å ha oversikt over hvor kunnskap kan erverves. Men jeg trenger ikke lenger være den som har svar på alt. Jeg er henviser, ikke eier.

Jeg er ikke lenger kunnskapsformidler, jeg er veileder eller – på gode dager når håpet er som sterkest – mentor. Min svært avgrensede kunnskap, som også i natur er statisk, er ikke så viktig. Men min evne til å møte eleven, se vedkommende og hjelpe i riktig retning, det er av mye større betydning, og en svært frigjørende tanke.

LagreLagre

LagreLagre

LagreLagre

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *