Spotify – den perfekte iTunes-kompanjongen

300.jpegEn stor takk til Pål Hivand

Pål Hivand tipset verden om Spotify for en ukes tid siden. Min verden takker Pål Hivand på det varmeste. Her er grunnen.

Jeg er ivrig bruker av komboen iTunes/iPod. Jeg har lagt inn så og si all musikken jeg har på dataen, og kjøpt en del musikk på iTunes Store. Den kjøpte musikken har jeg brent på CD hvis jeg har hatt behov for å dele den med meg selv eller med andre. (For ordens skyld: Jeg har ingen problemer med DRM-løsninger, men jeg er også glad for at Apple nå har fått det som de vil hos plateselskapene). iTunes fungerer som en god avspiller, omtrent like god som alle andre avspillere. Den fungerer også som en fin backupløsning for musikken jeg har på CD. Den fungerer glimrende som en bro mellom mitt stasjonære og mitt mobile liv. Jeg har i komboen iTunes/iTouch musikken min med meg hvorhen i verden jeg måtte vandre.

Akkurat det siste kan jo også være en skremmende tanke. På toget gjennom Kina kan jeg ha Ole Paus som soundtrack til togturen i stedet for luktene og lydene fra Kina, fordelene og ulempene ved å fjerne avstanden mellom den som reiser og hjemmet er jo et gedigent tema som fortjener en stor diskusjon, men det får komme en annen gang, kanskje ganske snart?

iTunes er ikke så verst

Men noe av det jeg setter mest pris på med med iTunes, er at her har jeg en miniversjon av Platekompaniet i min egen stue. Det er ikke sjelden jeg har hørt en sang på Beat for beat som jeg har hatt lyst til å finne ut mer av. I stedet for å vente til dagen etter og ta turen ned til min lokale platebutikk, er det bare å gå de 20 trinnene ned i kjelleren, koble meg til iTunes Store og bare begynne å søke. Listen over sanger med f.eks. tittelen «Angel» kan bli lang og god, og jeg har underholdning så lenge jeg vil med å teste ut 30-sekunders versjoner av ulike versjoner og titler med Robbie Williams, Sarah MaclAhlan, Saibia, Jimy Hendrix. Jack Johnson, og alle andre som har en engel på reportoaret. Det kan gå unyttige timer til den slags aktivitet på iTunes.

Men 30 sekunder er ikke mye å bedømme en sang eller musikk ut av. Det er her Spotify virkelig kommer inn, og la meg forklare:

I går leste jeg en fin artikkel om Olivier Messiaen hos Thomas Berg. Thomas skriver om Messiaen:

Olivier Messiaen, det forrige århundres største komponist, ville fylt hundre år i dag. Hvem var egentlig denne franske komponisten som lot seg inspirere av fuglesang og gregorianske salmer? Slik kan vi se ham for oss: Han er ute midt på natten. Han befinner seg inne i en skog, han er i Frankrike, England, USA, Japan eller Australia, og med seg har han penn og papir. Idet han hører en fugl, begynner han å notere.
– Olivier Messiaen hører med blant de helt store i musikkhistorien. Han er der oppe sammen med Monteverdi, Bach, Beethoven og Wagner – alle disse man alltid kommer tilbake til. Og jeg kommer selv alltid tilbake til Messiaen.

I slutten av artikkelen skriver han:

– Du kan spørre om hvilket verk det er lurt å begynne med om man vil utforske Messiaen. Da vil jeg svare Turangalîla fra 1948.

iTunes er en dårlig kompis etter at du har lest slike artikler. Min kjennskap til Messiaen er de lydene jeg har hørt på NRK2 de gangene jeg har vært på kanalsøk på vei til Ukeslutt eller P3. Et kjent navn, men der stopper også kunnskapen. Da holder det ikke med 30 sekunder på iTunes Music Store. I 23-tiden i går kveld åpnet jeg derfor Spotify, søkte opp Messiaen og Turangalîla, fant fram André Previn og London Symphony Orchestras fortolkning fra 1997. Jeg kan love deg at hvis jeg bare hadde hatt iTunes å vurdere etter, så hadde det ikke blitt så mye Messiaen på meg. Men etter at verket hadde surret en halv time fra Spotifyeren min, var jeg omvendt. Det er Turangalîla jeg hører på mens jeg spiller dette, det første samtidsmusikkstykket jeg har hørt i sin helhet. Det er så bra at jeg antageligvis kommer til å stå på alle mine ønskelister en stund fremover.

Spotify kan bli enda en ufin måte å tyvlytte til musikk på. Men det kan også bli en døråpner til musikk som ellers ville gått meg hus forbi. Spotify er muligheten til å stå en time på HMV i London og utforske musikk i stedet for de kjappe spontankjøpene på den klaustrofobiske Platekompanibutikken i Stavanger i kø med 90 andre som er ute på spontankjøp.

Men hva er Spotify?

En tjeneste utviklet av to svensker. Det er en slags Cloud-løsning kombinert med P2P der du på den ene siden får full tilgang til nesten alle de store plateselskapene sine kataloger, og til mange av de mindres. Du kan ikke laste ned musikk, men du kan lytte så lenge du vil. I tillegg kan du skaffe deg en venneliste, lage dine egne sanglister som du deler med omverdenen. Dermed har du tilgang til en musikk-katalog du før bare kunne drømme om, og du får anledning til å gjøre deg opp en mening om musikken før du kjøper den. Spotify er løsningen som utfyller iTunes og tilsammen blir mer enn en hitstasjon.

Foreløpig en Beta-utgave, og du må bo i Storbrittania. Akkurat nå bor jeg f.eks. i London N1 0BD, nærmere bestemt Islington, den bydelen som Arsenal kommer fra, men det er jo bare for en kortere periode. Dessuten sjekker Spotify ut hvor jeg befinner meg, og tillater meg bare å være på reise fjorten dager om gangen.

Hvordan får du tilgang til dette? Hver bruker kan sende fem invitasjoner til venner og bekjente. Jeg har tre igjen. Men jeg har altså sendt invitasjoner til to av mine venner, som nå selv har fem invitasjoner å sende ut. Så hvis du har lyst til å prøve ut dette som jeg tror kommer til å bli en svær sak i 2009, så må du finne en venn som allerede har tilgang til Spotify, og så må du flytte til Islington… 😉 Les Pål Hivand sin instruks på bloggen hans, så er du i gang. Lykke til!

Postskript

Siste gang jeg hørte en hel plate av Bread var i 1977. Jeg var 14 år, og musikken inneholdt alt det en fjortenåring inneholder: Hormoner, lengsler, spenninger osv. Jeg kom plutselig på Bread i går kveld. Ved hjelp av Spotify har jeg nå atter en gang hørt gjennom en hel plate med Bread, og mimret til megablockbusters som Everyhing I Own, The Guitar Man, Aubrey og Baby I’m a Want You.

Sukk…

15 replies
 1. eilif
  eilif says:

  Stønn, jeg hadde tenkt å si akkurat det samme – ordrett – kanskje med unntak av «på toget gjennom Kina», der skulle jeg skrive «båten mellom Horten og Moss» (pluss noen andre detaljer). Spotify utfyller iTunes, de er en enorm kombinasjon. Om jeg var 16 år i dag, tiden uendelig, skulle jeg lete musikk på en helt annen måte enn i den lokale platesjappa tidlig på åttitallet.

  Jeg fikk invitasjon fra en «blekksprut» som jeg ikke aner hvem er. Det var ingenting om at en må bo i Storbritannia, det funker like fint likevel … ?

  Svar
 2. Geir
  Geir says:

  Der er du inne på noe, Jan Ivar. Det betyr vel i praksis at Spotify nå tillater andre enn tedrikkende folk med bart og Sherlock Holmes-luer også kan bruke Spotify med god samvittighet?

  Svar
 3. Geir
  Geir says:

  Ser nå at de har åpnet opp for Norge også, folkens. EIlif, synd jeg kom deg i forkjøpet – skulle gjerne lest din versjon. Det hadde også spart meg en time foran dataen 😉 Men jeg vil vel hevde at ferga mellom Moss og Horten er litt mer «hjemme» enn et tog i Kina, og at akkurat det med å fjerne avstandsfølelsen ikke helt blir samme sak da 😛

  Svar
 4. eilif
  eilif says:

  Eh jeg har jo ikke skrevet den enda, jeg hadde TENKT. 🙂 Spotify er utrolig stilig. Tror de som ikke bor i England ikke får invitasjoner å gi bort. Jeg fikk ingen.
  Her må det jo deles spillelister!

  Svar
 5. Jessica
  Jessica says:

  Hei! jeg bare lurte på om du kanskje viste om man kan laste ned musikken fra spotify over til Ipoden ( Itunes) ??
  Før hadde jeg et sånt musikkprogram som het Limewire, men der ble musikken slettet (også fra Itunes, siden musikken var derfra). Jeg har ikke lyst til å betale for musikken heller. 🙂

  Svar
 6. Geir
  Geir says:

  Hei Jessica!

  Svaret er enkelt og greit «nei»… :'(. Spotify streamer musikken, som betyr at ingen ting blir lagret fysisk på datamaskinen din og dermed heller ikke kan overføres til iTunes/iPoden din.
  Jeg er redd Limewire er den enkleste løsningen din hvis du ikke vil betale. Personlig betaler jeg for hver bidige sang jeg laster ned, skal jeg høre gratis musikk holder det med Spotify.
  Det er sikkert noen andre der ute som vet om bedre løsninger for gratis nedlasting av musikk enn Limewire, men akkurat den galeien vil jeg ikke ut på.

  Svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.