Ståle Ertzgaard: Reisebilder – Reiseklikk dit og tilbake igjen

Se bort fra omslaget og den litt banale tittelen. Dette er en bok som fortjener en god porsjon oppmerksomhet.Jeg vet jeg kanskje er inhabil her, men Reisebilder er en fabelaktig samling tekster og bilder fra Ståles reiser i ulike himmelretninger. Ett bilde – én tekst, i alt femtisyv i tallet av hverdagsglimt fra livet på tur.

Det er ulike bildetyper, noen ganger panoramaer, andre ganger små detaljer og ornamenter. Andre ganger igjen streetshots der øyeblikk i fremmedes liv eviggjøres. Tekstene akkompagnerer bildene som en dyktig pianist til en klassisk mestercellist. Noen ganger stille trillende i bakgrunnen, andre ganger tar de over førstestemmen, men hele tiden symbiotisk avhengige av hverandre. Hele tiden dvelende tekster med et snev av melankoli og humor, den reisendes trofaste følgesvenn, nesten en nødvendighet siden man som farende fant og som fotograf nesten alltid står på utsiden og betrakter innover mot noe man gjerne skulle ønske man var en del av.  Men om man ikke blir en del av det man observerer, lærer man mer både om målet og om seg selv – og med det blir man klokere.

Stort sett er bildene av overraskende god kvalitet, selv der bildene har blitt tatt med et stakkarslig lite Nikon APC-kamera eller digitale kompaktkameraer i starten av sin teknologiske utvikling – med de begrensninger det innebærer. Noen ganger må det likevel en tekst til for å forsvare bildets plass i samlingen. Ikke alt er like interessant, og jeg skulle innimellom ønske en strengere redaksjon av både bilder og tekst.

Men i hovedsak er dette så bra at pjokken hadde fortjent  at et forlag hadde tatt tak i dette. Selv om jeg er inhabil i saken, så har Ståle et meget godt øye for de gode motiver og de fine formuleringer. Med litt skjæring i teksten og med kamerateknikken på plass blir dette helt storveis.

Sidetall: 119
Forlag: Eget forlag – Blurb
ISBN: Hallo! Vi snakker om Blurb!
Utgivelsesår: 2009

Selvpublisering av bøker har blitt populært etterhvert, og pådriveren for dette har vært Blurb, et amerikansk selskap som surfer på web 2.0 og bølgen av sosiale medier.

2 replies
  • Ståle
   Ståle says:

   🙂 Det var jo meningen med boka også. Og som første person – utenom meg selv – som har kjøpt boka, har jo du større uttalerett enn noen andre. Broder fikk den av meg i bursdagsgave, han, skjønner du.
   Glad du liker å bildereise sammen med meg 😀

   Svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.