Tall lyver ikke – eller gjør de?

Emmanuel Adebayor skal ha dyttet Michael Ballack i tumultene mot slutten av finalen i Carling Cup mellom Chelsea og Arsenal. Adebayor fikk rødt kort, manager Wenger ble sint. Emmanuel Eboué ble ilagt karantene av FA to dager senere for noe dommeren hadde oversett. Du kan se hva som skjedde her.
Det som får Wenger til å rase, er det han oppfatter som forskjellsbehandling mellom Arsenal og andre lag. Arsenal er i følge statistikker laget av Arsenal-bloggeren Goodplaya det laget i England som lager minst frispark.

Wenger lurer på: Hvordan kan et lag som nesten ikke lager frispark være det laget som har gjort seg mest fortjent til gule kort? Her er tall som belyser saken:

Arsenal 240 frispark og 44 gule kort.
Aston Villa 362 frispark og 33 gule kort.
Chelsea 312 frispark og 43 gule kort.
Manchester United 307 frispark og 40 gule kort.
Blackburn har 382 frispark og 61 gule kort.

Eksempeltall som viser i hvilken grad forseelser belønnes med gule kort.

Jeg har laget min egen statistikk. Hvis man ser på alle kampene Arsenal har spilt i årets serie og på forholdet mellom the Gunners og motstanderens, får vi følgende tall:

Arsenals har 240 og 44 gule kort, frekvens 5,31
Motstanderne har 345 frispark og 65 gule kort, frekvens 5,33

De sier at tall aldri lyver. Arsenal generelt lager få frispark og bruker energien på å spille fotball. Men Arsenal får akkurat like mange gule kort i forhold til forseelser som det motstanderen får.
Det betyr altså at intern statistikk viser at det ikke er noen forskjellsbehandling.

Goodplaya påstår imidlertid i en e-post til meg at min statistikk ikke sier noen ting om hvor harde taklinger eller hvor mange frispark en spiller får før han blir tildelt gult kort. Den sier heller ikken noe om det er frisparkene eller heite hoder som forårsaker kortene.

Har Wenger rett eller ikke? Tallene sier ingen ting om det. Det de faktisk sier, er at Arsenal er et spillende lag. Og det skal vi være glade for, vi som er lidenskapelig opptatt av denne klubben.

2 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.