Welcome to the table

Welcome to the table

On the Jæren coast between Hå gamle prestegård and Nord-Varhaug Chapel I found this boat offloading it’s scraps from the morning’s fishing. Debris for the fishermen, a fest for the seagulls.

This image has raised some discussion about cropping. Here I’ve attempted to do what commentators (Jan Ivar, Simen) have suggested; namely cropping out the foreground, and again tried to include some more of the foreground to see if that is to people’s taste.
Have a look at the images, then make up your mind on which version you prefer. The poll follows after the last image.

Welcome to the table - 2Welcome to the table - 3janivar

12 replies
 1. Jan Ivar Vik
  Jan Ivar Vik says:

  Dette bildet får meg i sydenstemning. Jeg ble overrasket da jeg leste at det var tatt på Jæren. Jeg liker bildet veldig godt. Farger, stemning og skarphet er på topp.

  Skulle jeg forbedret dette bildet en smule ville jeg kuttet bort det mørkeste feltet nederst og klonet bort de (to) lyse refleksene fra bølgene i nedre kant av bildet, og en stor, mørk flekk ved fuglene oppe til venstre.

  Komposisjonen er upåklagelig med fin tredeling og båten plassert i det gyldne snitt. Flott!

  Svar
 2. Inger Johanne
  Inger Johanne says:

  Et flott og stemningsfullt bilde etter mitt hjerte!
  Jeg hadde nok imidlertid også klonet bort de framtredende lyse refleksene i nedre kant. Litt usikker på om det mørke feltet nødvendigvis bør tas bort.. men kanskje lysnes slik at kontrasten ikke blir riktig så skarp?

  Svar
 3. The White Zulu
  The White Zulu says:

  Takk for hyggelig respons, folkens. Jeg liker når dere gir konstruktiv kritikk, aller best når den er begrunnet.
  Jeg så ikke de to dråpene før dere gjorde meg oppmerksom på de, og selv da måtte jeg kikke ganske lenge. Dette viser vel bare hvordan billedopplevelsen bestemmes av den som ser.
  Når det gjelder forgrunnen, så er det en helt bevisst tanke å ha med det mørkeste partiet. Det er for min del med på å gi dybde til bildet, ikke bare komposisjonsmessig, men lysmessig også. Det jeg faktisk lurer på, er om jeg skulle tatt med enda mer. Jeg er jo «The Cropper», men noen gang er blir bildene for enkle hvis du fjerner omgivelse – du taper litt historie, og her forteller det mørke blant annet at vi befinner oss like ved land, samtidig som det gir ektra… la oss kalle det koloritt?

  Svar
 4. Simen S.
  Simen S. says:

  Utrolig flotte farger! Særlig sjøen over sandgrunnen! Måkene, blåfargen (på havet og himmelen) og det rød og gule på båten, gjør at øynene mine virkelig liker dette bildet!

  Jeg er enig med Jan Ivar om at det mørkeste burde vært beskjært bort. Jeg tror også jeg ville ha tatt vekk en første bølgen også- i såfall sanden. Bildet ville likevel hatt dybde. Dersom du skulle hatt med mer av forgrunnen, ville jeg brukt midre blenderåpning, for at ikke forgrunnen bare skal bli noe ugjenkjennelig. Liten blender pluss gråfilter kunne også vært løsningen. Men dersom du ikke har det, så er det jo ingenting å snakke om.

  Svar
 5. The White Zulu
  The White Zulu says:

  Jeg tror faktisk jeg brukte gråfilter, eller det jeg kaller ND-filter, på dette bildet. Jeg har lekt meg litt med det i ettertid, og fjernet flekker og prøvd ut forskjellige utsnitt, men lar det likevel bli stående. Det gjør meg imidlertid ikke til et stabeis, jeg forstår poenget. Men for min del mister som sagt bildet noe av historien ved å fjerne stranden og bølgene.

  Men jeg syns det er utrolig nyttig og interessant med slike direkte og rett på sak-diskusjoner. Det gjør det langt mer meningsfullt å legge ut bilder. Honnør til dere som kommer med konstruktive innspill.

  Svar
 6. Jan Ivar Vik
  Jan Ivar Vik says:

  Forslaget ditt er ikke akkurat slik jeg mente. Har sendt deg et utkast på mail, du får se om du liker det eller ikke. Jeg ville ikke kutte bort stranden, kun det mørke feltet nederst. Jeg ville heller ikke endre høyde/bredde-formatet. Slik du har gjort det nederst til høyre fungerer ikke i mine øyne 🙂

  Svar
 7. The White Zulu
  The White Zulu says:

  Jeg er enig med deg, Jan Ivar, at den siste beskjæringen min var litt harabald. Legger ut din løsning også, som jeg syns er et par hakk bedre enn det siste forslaget mitt. Tror faktisk jeg skal legge inn en PollDaddy her, så får folk si hva de mener i en avstemning (alle de to som kikker innom etterhvert 😛 )

  Svar
 8. eilif
  eilif says:

  Spennende! Jeg foretrekker helt klart originalbildet, jeg vet hvorfor, men å forklare er ikke alltid så enkelt. For det første gir det dybde, men også spenning, noe mørkt, dødt mot det lyse og levende over. At det er uskarpt og i periferien er bare fordel. Derfor setter jeg en knapp på alternativ 1.

  Svar
 9. The White Zulu
  The White Zulu says:

  Du er en klok fyr, Eilif;-). Det du prøver å beskrive er måten jeg oppfatter dette på selv også. Du mister noe ved å fjerne det mørkeste, og det blir for mye hvis du tar med alt, som i bilde nr. 2.

  Svar
 10. Corvus
  Corvus says:

  Kult bilde med flere muligheter! Jeg tror nok jeg liker Jan Ivar sin variant best. Det kunne kanskje funke kvadratisk også, men da ville jeg beskjært det en del mer sånn at bølgene foran ikke ble med. 🙂

  Svar
 11. The White Zulu
  The White Zulu says:

  Det er jo utrolig bittert da at folk liker andres versjoner av mitt bilde enn mitt eget, men jeg får ta det som en mann;-). Statistikkens tall er jo helt klare, 66% foretrekker Jan Ivars løsning, 33% min. Det er til å gråte krokodilletårer av:-P

  Svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.