Tomme tanker mot slutten av et år, del 3: Foto

Og med det røk ideen om å lage en daglig tanketom post mot slutten av året. Skrivesperra tok meg, og den delen av hjernen som hadde ansvar for å skrive tomme tanker var helt tom. Noe av grunnen skyldes vel at jeg har brukt en knapp arbeidsuke nå i romjula til å oppdatere jobbens nye hjemmeside. Det krever en viss kreativ kapasitet, og når kreativiteten må konkurrere med kampen mellom Everton og Arsenal (der Arsenal selvfølgeig vant 4-1), så vinner fotballen.

Men jeg har nå rukket å oppdatere bloggen til versjon 2.3.2 av WordPress, og selv om jeg ergrer meg over at jeg ikke husker hvilken fil som sørger for norske datoer og riktig tekst i sidepanelet, så må jeg si at det gikk greit.

Hmmm. Dette interesserte cirka ingen av dere.
———-

I år har det klikka skikkelig for meg.

Skremmende utfordring: Som tittelen sier, handler det om fotografering. Jeg har skrevet litt om det i år, og brukt enda mer tid på å utvikle interessen videre. Det har faktisk gått så langt at fra å være en tidkrevende hobby, så har det utviklet seg til å bli jobb. Fra august kunne jeg nemlig titulere meg som fotolærer. Det er en skremmende tanke, fotografering er in, folk kjøper kamera over en lav sko, det florerer av tidskrifter om digital foto, nettsteder ditto, og trykksverten brukt på annonser for digitalkamera hos Japan Foto, Elkjøp, Expert osv. har felt mange trær i år. Og antall søkere som ville lære foto hos meg i år var nesten ubehagelig høyt. Så det gjelder å levere varene. Og med det bakteppet at dette er noe folk er opptatt av og har greie på, så krever det en del av deg som skal undervise folk om temaet.

Til dere som er interessert i hva vi driver med, så har vi en blogg og en fotoside for å vise ansikt.

Kamera- og objektivtester: Jeg har vel bare meg selv å takke siden jeg har valgt å bruke Olympusplattformen. Ja, det fins plattformer innen foto også. Men mens det på datafronten handler om Windows, OS X, Linux og Unix, står fotokampen om Canon og Nikon som standarproduktenem, og Olympus, Pentax, Sony pluss et par til (Panasonic og Samsung) på den digitale speilrefleksfronten. Og det som har frustrert meg, er hvordan de to stores dominansen til de to store stenger dørene for en hvilken som helst debatt omkring en tredje vei, som Oly, Pentax et al representerer. Jeg skal ikke ta denne debatten helt ut nå, men har tenkt å skrive mer om det senere. Men det er slående hvordan markedskrefter og økonomisk styrkei et lite land som Norge styrer folks valg. Og her har jeg en oppgave til dere: Gå inn på en hvilken som helst nettbutikk og sjekk ut referansene som oppgis: Din Side-tester og TV2 hjelper deg.

Det svenske tidsskriftet Digital Foto har et grelt eksempel på hvordan dette fungerer. I utgave nr. 11, 2007 tester de 8 forskjellige «standarzoomar». Ved siden av hverandre står fem objektiver tilpasset Nikon/Canon-objektiver. Dernest følger et Pentax, et Olympus, og et Sony-objektiv. Tre av objektivene får «Bra Køp»-betegnelsen, mens de tre siste ikke får noen utnenvelser i det hele tatt. Det er bare et lite problem med dette: De fire første objektivene ligger i 4 – 5000 kronersklassen, objektivene fra de tre små koster 2000 kroner hver.Man utelater å nevne at både Pentax, Olympus og Sony har objektiver i samme prisklasse som de fem første og i samme prisklasse. Digital foto sammenligner altså de rimeligste objektivene til Olympus, Pentax Sony med mellomklasseobjektiver fra de andre.

Er dette et problem? Ja. Hva vil du som kunde gjøre hvis du står foran et valg mellom Canon/Nikon og Olympus/Pentax/Sony og ser at objektivene til de første får en helt annen behandling? Du velger Canon/Nikon, gjør du ikke? Det er også et problem, fordi svært gode løsninger ikke vurderes for det de er verd. Og det er spesielt synd når man ser hva slags omtaler og priser anerkjente kåringer som TIPA og EISA gir ute i Europa, eller hva slags vurderinger seriøse tidsskrift som POP Photo og WhatDigitalCamera gir i den engelskspråklige verden.

Til slutt en myte som må avlives: Canon/Nikon-objektiver er rimeligere enn andre objektiver, og det fins flere av de. Ja, det fins flere av de, men pris/kvalitet viser seg at f.eks. Nikon og Olympus står helt likt i forhold til hverandre – noe jeg fant ut da jeg skulle kjøpe objektivsett for Canon, Nikon og Olympus til bruk i klasserommet.

Jeg skulle skrive mer, men jeg tror dette holder for i dag.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *