Vil du ha bloggen din på iPoden min?

Du kan jo lure på om dette er et retorisk spørsmål, og det er det jo også, i håp om å få enda flere besøk til sidene mine.
Men sannheten er at flere og flere kommer til å lese det du skriver på en iPhone eller en iPod Touch i 2009. Jeg er èn av de som gjør det allerede nå, og jeg liker det!

Men samtidig er det ikke alltid like behagelig å scrolle gjennom halvlange blogger på halvtommers skjermer med skriftstørrelse 0,5 på skjermen, spesielt for oss med brillestyrke på minus 7.

Derfor var det en skikkelig opptur å gå inn på SerendipityCat sin blogg med iTouchen min i ettermiddag og oppdage at den glimrende bloggen hennes hadde et leservennlig grensesnitt for oss som liker det på denne måten også.

Jeg sendte en kjapp mail til SC, og fikk et hyggelig svar tilbake om at løsningen lå i en plugg ved navn WPtouch fra Brave New Code.

Nå har jeg installert denne løsningen på min egen blogg, og det fungerer helt utmerket. 2009 kommer til å bli det store iTouch/Pod/Phone-året – også for oss bloggere. Denne teksten er skrevet og lagt ut fra en iTouch med programmet iBlogger. Nå er det opp til deg å følge med.

STOR takk til SerendipityCat som viste meg lyset og som pekte meg i riktig retning.

17 replies
 1. Geir
  Geir says:

  Til å være en ikke-tilpasset blogg ser den absolutt ikke så verst ut, men jeg lesbar er den vel strengt tatt ikke uten at jeg må forstørre den noen hakk.
  Så oppfordringen er klar: løp ok «kjøp» du også.

  Svar
 2. Eugenie
  Eugenie says:

  Om jeg kommer til å gjøre så mye for å tilpasse den iphone, tror jeg nok ikke. Da er jeg mer opptatt av at folk med skjermforstørrelse, syntetisk tale og leselist (blindeskeift) skal kunne lese den på en grei måte 🙂

  Svar
 3. Geir
  Geir says:

  Det er jeg helt mrd på, men hva med en kombinasjon. Å installere og sette opp denne pluggen er i WordPress-sammenheng en nokså grei utfordring, men jeg skjønner hva du mener. Jeg tar gjerne i mot tips om hvordan jeg kan gjøre bloggen min brukervennlig for synshemmede (er dèt riktig samlebetegnelse?)

  Svar
 4. Geir
  Geir says:

  Det vil du skjønne når du skal prøve å lese en blogg på en iPhone. Du vil ikke se noen effekt på en vanlig datamaskin.

  Svar
 5. Eugenie
  Eugenie says:

  Jepp, Geir. Det er helt riktig samlebetegnelse. Synshemmede er den gruppen av befolkningen som har problemer med synet i hverdagen slik at det hemmer dem til å utføre dagligdagse gjøremål uten hjelpemidler. Mange sier synshemmede og blinde, mens det i den formuleringen heter svaksynte og blinde 🙂

  Svar
 6. vibeke
  vibeke says:

  Hvorfor skal man lese blogg på en iPhone? Hva skal man med slike dippedutter? Mobilen brukes til å ringe eller sende sms med, PC brukes til å lese blogger og annet på. Hvorfor gjøre det så vanskelig? Hvor dumt vil det ikke se ut når dere langsynte må legge iPhonen på gulvet for å se hva som står der? Jeg skjønner faktisk ikke vitsen. Men nå er jo ikke jeg noen utstyrsfrik på dette duppedingsområdet som jeg skjønner enkelte menn er 😀

  Svar
 7. majann
  majann says:

  jeg ser greia Geir, og jeg MÅ jo såklart ha en sånn duppedings (dagens ord!) – hvordan den skal innstalleres/hvor den skal puttes, finner jeg vel straks ut tenker jeg.. 🙂

  Svar
 8. ~SerendipityCat~
  ~SerendipityCat~ says:

  Takk for hyggelige ord Geir!! 😀

  Dette er en virkelig bra app. Om man selv ikke har iPhone eller iPod Touch er jo egentlig revnende likegyldig ~ her handler det om å gjøre bloggen sin brukervennlig for de som leser på den type duppeditter. (Og det blir etterhvert flere og flere, og vi LIKER duppedittene våre!!)

  Svar
 9. Geir
  Geir says:

  Vibeke: Jeg tror det er feil spørsmål. Folk leser blogg på iPhone og iPod Touch. Flere og flere kommer til å gjøre det. Om det er vits eller ikke må hver enkelt ta stilling til.

  For min egen del virker det sånn:
  Jeg trives foran dataen, men ikke for mye. Derfor blir det til at ting jeg kan gjøre andre steder enn på dataen gjør jeg gjerne andre steder enn på dataen. Mange av bloggene blir lest mens jeg ligger på sofaen og kikker på min iPod Touch. Lesbarheten er god, men kan bli bedre – derfor setter jeg pris på funksjoner som gjør lesingen enda bedre enn meg. Det blir som å lese avisa – jeg foretrekker å lese den på sofaen og ikke på datamaskinen fordi det gir meg mer tid til å reflektere. Det samme gjelder blogger.

  I praksis blir det til at jeg leser de fleste bloggene på iPoden. Så merker jeg av de jeg tenker jeg skal skrive lengre kommentarer til, og henter det fram på dataen når jeg finner det for godt å sette meg foran den.

  Hvorfor i det hele tatt slike duppedingser? For min del fordi det er veldig praktisk, og fordi jeg ikke blir bundet til en stasjonær eller bærbar datamaskin. Jeg har e-posten min, adressekontaktene, kalenderen min osv på den og slipper å måtte drasse med meg en svær bærbar ting over alt – jeg slipper også å drasse en almanakk, en notisbok og andre ting.

  Skal jeg derimot skrive lengre ting, er fremdeles dataen uslåelig. Dette innlegget ble skrevet på iPoden, og dette innlegget ble i lengste laget for den slags bruk.

  Så svaret er vel egentlig at sånn er det og det fungerer for meg – og det fungerer for en del andre.

  Det viktigste er vel at vi trives med måten vi fungerer på, om det er den ene eller den andre. Og for min del: Det holder med én duppeditt.

  Svar
 10. Yngve
  Yngve says:

  Det er merkelig hvordan iPhone og iTouch får all oppmerksomheten når det er snakk om små duppeditter med mulighet for surfing. Jeg er nå på min tredje mobil som har denne muligheten, og det er fortsatt ingen iPhone. Å tilpasse en nettside for små duppeditter er helt greit, men hvorfor er argumentet iPhone. iPhone har en veldig liten del av statistikken tross alt. Det er og blir et nisjeprodukt, selv om media skal ha det annerledes. Personlig bruker jeg bare Opera Mini, og de fleste sidene ser akkurat ut som de skal gjøre, og det fungerer ypperlig. For desember hadde jeg 0,21% lesere på iPhone. Jeg tror det er nok av andre ting jeg heller tar tak i før jeg begynner å tilpasse noe for de. Enten det, eller så må jeg også gjøre tilpasninger for PS3, Wii, PSP, osv…

  iPhone er bare et eksempel på en mobil med surfemuligheter, ikke den eneste. Akkurat som iPod er en MP3 spiller, og ikke motsatt slik mange tror. Mange vet ikke hva en MP3 spiller er, men de vet hva en iPod er…

  Svar
 11. vibeke
  vibeke says:

  Du trives foran dataen, men ikke for mye. Neivel. Men har du tenkt at når du har tilgang på alt dette på en slik småttis, så har du jo aldri fri fra mailer og data og slikt? Du har den med deg overalt og har alltid tilgang. Ettersom du sikkert også bruker den som telefon. Skaper ikke det en slags avhengighet? Greit nok at man trives med det, men jeg synes jeg skal få lov til å stille spørsmålet: hva er vitsen? Skapes det ikke bare et nytt behov for noe som egentlig ikke trengs?
  For meg hadde det i alle fall vært helt unødvendig. Og du hadde vel ledd høyt av mobilen min, tenker jeg.
  Om jeg skal ha en sånn plugg for at min blogg skal bli mer lesbar? Det er det vel du som bestemmer 😉

  Svar
 12. Geir
  Geir says:

  Jeg er faktisk veldig overrasket over engasjementet her. Jeg bare la dette ut som en liten infosak, og så våkner diskusjonsløvene skikkelig her. Det er jo morro :-D. For ryddighetens skyld tror jeg det er best å dele diskusjonen i to deler, siden det vel strengt tatt er to saker som diskuteres.

  1. Det er ikke så rart at det er iPod/Touch/Phone som får oppmerksomheten på min blogg. Jeg bruker iPod Touch selv…. Ingen annen grunn. Om den har 0,3 eller 30% av markedet betyr ikke så mye for meg. Men jeg skal gladelig legge inn en liten plugg for HTC, MiniOpera og andre løsninger for å øke lesbarheten av siden min. Folk må bare gi beskjed, så fikser jeg det. Men etter denne runden er uten tvil det viktigste for meg å legge bloggen min mer til rette slik at synshemmede lettere skal kunne lese den. Det er faktisk en viktig sak, i motsetning til om siden skal tilpasses Toucher og HTC-er og Tunes og Zunes. Så nå er faktisk mitt viktigste spørsmål hvorvidt det er mulig å la leserne bestemme om de vil benytte et tema som er vennligsinnet for synshemmede eller ikke. Jeg har lest et sted at det skal være nokså enkelt å ordne.

  2. Jeg er helt enig, Vibeke. «Duppeditten» er selvsagt helt unødvendig. Jeg hadde klart meg fint uten den – og jeg skulle også klart meg uten den stasjonære. Det er bare en mulighet jeg har, og jeg har benyttet meg av den. Dessuten ser jeg ingen grunn til å le verken av gamle mobiler eller almanakker eller hva folk velger å bruke. Saken blir vel om det er duppedingsen/dataen som styrer meg eler jeg som styrer dataen. Slike spørsmål er det alltid sunt å stille seg selv, og så lenge som man mener å ha kontrollen er vel saken grei? Så for meg blir det opp til den enkelte å finne ut hva vedkommende trenger eller ikke. Og så får de nære omgivelsene gi beskjed hvis alt det som vi omgir oss med tar over styringen over livene våre eller ikke.

  Svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *