26. jan 2008

Gunnar Staalesen: 1950 High Noon

Skrevet av kl. 2:07 pm i kategorien Staalesen, Gunnar

Gunnar Staalesen: 1950 High NoonAndre bind av Staalesens 1900-tallssaga om Bergen strekker seg over årene 1932 – 1962. Trolig de mest hendelsesrike årene i forrige århundre, om jeg ikke tar feil. De harde 30-åra, oppblomstringen av nazismen, den andre verdenskrig og oppbyggingen av landet etter krigen. Staalesen har altså en rik periode å spinne sin historie videre på. Men underlig nok synes jeg at det nettopp er de enorme endringene og omveltningene som på sett og vis spenner bein for denne delen av trilogien. Den virkelige historien blir liksom så sterk at den oppdiktede skyves til side. De utallige personene som befolker romanen blir i mine øyne bare statister til det som skjer. Etter min oppfatning makter ikke Staalesen å gjøre dem interessante i seg selv. Og jeg vet egentlig ikke hvorfor. Kanskje er det for mange enkelthistorier og skjebner å holde styr på for mitt lille hode? Uansett så blir jeg ikke fanget av romanens fortelling på samme vis som i 1900 Morgenrød.

Men helt uten kvaliteter er ikke 1950 High Noon. Det mest fascinerende er at Staalesen på vel 550 sider klarer å sammenfatte en såpass brogete del av Norges historie. Og han gjør det slik at jeg som egentlig aldri har vært så veldig interessert i dette tidsrommet får øynene opp for mye av det som skjedde. Det var ikke få gangene jeg fortsatte lesningen i Store Norske Leksikon etter at jeg hadde lest meg ferdig med et kapittel eller ti.

Romanen henger rimelig godt sammen fram til 1952 da Staalesen plutselig får behov for et generasjonsskifte i fortellingen. Dette søker han å løse gjennom en beskrivelse av premieren på filmen High Noon – eller Sheriffen på godt norsk (derav navnet på boka). Beskrivelsen er god nok den, men det blir noe krøkkete over sammenbindingen av filmen, hendelsene i salen og de indre inntrykk til den uoversiktlige mengden som skal danne mye av grunnlaget for resten av trilogien. Rett ut sagt: jeg syns ikke dette fungerer særlig godt. Men tanken er muligens god.

Smått om senn klarer imidlertid Staalesen å få historien til å henge sammen igjen. Og mot slutten av bindet er det atter romanen og persongalleriet i den som innehar «hovedrollen», ikke virkelighetens historie – som atter er trådt tilbake til bakgrunnen som rammene for det som skjer.

Forlag: Gyldendal
ISBN: 82-05-25499-0
Utgivelsesår: 1998
552 sider

Share on Facebook
Forrige artikkel:
Gunnar Staalesen: 1900 Morgenrød
Neste innlegg:
Gunnar Staalesen: 1999 Aftensang
 

Ingen kommentarer

Adressesporing | RSS for kommentarer

Legg inn en kommentar

CommentLuv badge