5. feb 2008

Milan Kundera: The Joke

Skrevet av kl. 7:43 pm i kategorien Kundera, Milan

Milan Kundera: The JokeLudvik, hovedpersonen i Kunderas roman The Joke vender etter femten år tilbake til sin fødeby i Morava i datidens Tsjekkoslovakia. En by han i sin beskrivelse likner med en gedigen paradeplass og som «han engraved an irrevocable ugliness on its face» – lite sjarmerende, med andre ord.

Dette er begynnelsen på en roman som spenner over mer enn 20 år, som på en underfundig måte beskriver livet i kommunisttidens Tsjekkoslovakia gjennom å vise hvordan det som var ment som en spøk (en dårlig en, riktignok) kom til å endre Ludviks – og mange andres – liv.

Opptakten til Kunderas skildringer foregår i studentmiljøet ved Univerzita Karlova, universitet i Praha. Ludvik er en sentral skikkelse i dette miljøet, og har definert seg selv som en tro kommunist – i pakt med tidens credo. Men Ludvik har mange ansikter: spøkefuglen, den intellektuelle, den marxist-leninistiske osv. En dag blir hans elskerinne, Marketa, sendt på en av kommunistpartiets treningsskoler for å bli en «bedre kommunist». Ludvik hadde sett fram til noen uker sammen med Marketa, og blir rimelig frustrert over Marketa sin positive holdning til skolen i sin korrespondanse. Som svar på denne oppgløddhet sender Ludvik i en slags skadefryd et kort der han skriver «Optimism is the opium of the people! A healthy atmosphere stinks of stupidity! Long live Trotsky! Ludvik.»

Og med dette kortet endres hans liv. Kortet blir naturligvis lest av ledelsen ved treningsskolen, og etter en Kafkalignende prosess blir Ludvik utvist fra universitetet, ekskludert fra studentmiljøet og sendt til tvangsarbeid i gruvene i Ostrava i det som nå er det nordøstlige Tsjekkia.

Ludviks liv sentrerer etter denne hendelsen om den urett han mener å ha opplevd, noe somnaturlig nok påvirker hans holdning alle han en gang har kjent – og til de som han etter hvert treffer. Han er på sitt vis besatt av en slags hevngjerrighet og mistillit til sine medmennesker.

Milan Kundera tegner et bilde av et ubarmhjertig system som setter enkeltmenneskets rettigheter under det som blir definert som fellesskapets interesser. Han skildrer også mesterlig hvordan Ludvik påvirkes av hendelsene som endrer livet hans – og hvordan han igjen på sin side manipulerer de han mener har gjort han urett.

Særlig sterk er imidlertid beskrivelsene av hvordan de «uskyldige» som står Ludvik nær blir ofre for systemets hekseprosess og Ludviks mistillit.

Men alt endres med tidens gang. Bare Ludvik har hatt et statisk fokus for sitt liv – til tross for at han har endret seg. Også de som han mener har gjort han urett er andre enn de var den gang da. Hva skjer med en mann som opplever at han har bygd livet sitt på en hendelse som for lengst er glemt av alle andre?

The Joke er en sterk roman som på en intelligent måte åpner leserens blikk for nye sider ved mennesket. Og så er den ubegripelig godt skrevet.

Forlag: Faber and Faber
ISBN: 0-571-16693-8
Utgivelsesår: 1992
Originalens tittel: «Žert»

Share on Facebook
Forrige artikkel:
Tor Åge Bringsværd: Gobi – Djengis Khan
Neste innlegg:
Naguib Mahfouz: Midaqqsmuget
 

Ingen kommentarer

Adressesporing | RSS for kommentarer

Legg inn en kommentar

CommentLuv badge