18. feb 2008

Angelo Maria Ripellino: Magic Prague

Skrevet av kl. 11:09 pm i kategorien Ripellino, Angelo Maria

Angelo Maria Ripellino: Magic PragueAngelo Maria Ripellino(1923-78) var professor i russisk og litteratur ved universitetet i Roma. Gjennom Magic Prague har han begått en svært krevende bok om de mange fascinerende tider i den tsjekkiske hovedstads historie. Spennende og vanskelig – og til tider nesten for detaljrik, gir den et grundig og uvanlig innblikk i en trollbinnende bys historie.

Magic Prague bygger på et vell av mer eller mindre kjente forfattere og andre kunstnere sine liv og verk. Den mest kjente er nok Franz Kafka, men navn som Jaroslav Seifert, Josef og Karel Capek, Emil Vachek, Tycho Brahe og så videre dukker opp over alt i teksten , og presenterer for leseren den bugnende overflod som utgjør Tsjekkias kulturhistorie.

En forholdsvis stor del av boka omhandler en underlig skrues liv og manier: keiseren Rudolf II. Denne herremannen led trolig av de fleste galskaper man kan overleve med. Samlemani, stormannsgalskap, forfølgelsesvannvidd osv. Hans brennende ønske om evig liv og å erobre alkymi, kunsten å gjøre verdiløst materiale til gull, gjorde han til et lett bytte for lurendreiere. Men deres lykke ble stort sett kortvarig i det tålmodighet neppe kan sies å ha vært en av Rudolfs mest utpregede egenskaper.

Uansett, Ripellinos dypdykk i de mange absurditeter til denne merkelige fyrens liv og lagnad er spennende lesning – et stykke på vei. Selv opplevde jeg nok likevel at jeg gikk litt lei av kuriositetene etter hvert.

Magic Prague gir også en presentasjon av andre kjente myter og historier fra den gylne byen. Blant annet gis de ulike historiene som har versert og verserer om den kunstige skapningen «Der Golem», et menneskelignende vesen menneskeskapt av leire, en mer opplysende framstilling enn jeg har vært borti i noen annen sammenheng.

Ripellino språk er rikt og, som sagt, krydret med mengder av detaljer – kanskje for mange. Han bruker en blanding av fakta og fiksjon, og får på denne måten fram at Praha, med sin historie og sine myter er vel så mye en sinnstillstand som et fysisk sted. Jeg opplevde boka som svært krevende, og må nok ta meg tid til å pløye gjennom den mange ganger til før jeg virkelig får fullt utbytte av den. Men til det trenger jeg tid!

Magic Prague er noe langt mer enn en reisehåndbok, men med den i den mentale bagasjen oppleves et besøk i Tsjekkias vakre hovedstad enda noen hakk rikere. Jeg anbefaler den ikke som tidtrøyte eller kjapp oppdatering i forhold til Prahas historie. Til det er den for krevende. Men som dypdykk i for- eller etterkant av et besøk til hovedstaden ved Vltavas bredder er den aldeles utmerket. Men: Dersom du ikke er helt stø i engelsk bør du ha en god ordbok lett tilgjengelig…

Forlag: Picador
ISBN: 0-330-33779-3
Utgivelsesår: 1995
Originalens tittel: Praga Magica

Share on Facebook
Forrige artikkel:
Tor Åge Bringsværd: Gobi – Baghdad
Neste innlegg:
Gavin Bell: Somewhere Over the Rainbow
 

2 kommentarer

2 kommentarer på “Angelo Maria Ripellino: Magic Prague”

  1. grøftekantenden 19. feb 2008 kl. 11:21 pm

    Gleder meg til å lese din kommentar til Niccolo Ammaniti 🙂

  2. Ståleden 26. feb 2008 kl. 9:00 pm

    Da skal du slippe å ente så veldig lenge. Har nettopp avsluttet den første boka jeg har lest av han: Steal you away. Flott språk og god bok, kan jeg vel si uten å røpe for mye 😉

Adressesporing | RSS for kommentarer

Legg inn en kommentar

CommentLuv badge