8. mar 2008

Carl Hiaasen: Sick Puppy

Skrevet av kl. 9:31 pm i kategorien Hiaasen, Carl

Carl Hiaasen: Sick PuppySick Puppy er en underlig kriminalroman noe utenom det vanlige. Ta en stykk kvalmende slesk lobbyist totalt uten moralske skrupler. Bland dette med en fanatisk miljøforkjemper, et kobbel (makt)kåte og korrupte politikere og en forhenværende og etter alle normale målestokker splitter pine gal eksguvernør med et glassøye som til stadighet tas ut og pusses på.

Legg også til en utilfreds bimbo av en lobyisthustru og to «gledespiker» som lar sin overbrunstige «konsument» (beklager alle «hermeteikna») forme dem i sitt drømmebilde – som framtidige Barbietvillinger med ekstreme strategiske mål. Vi bør heller ikke glemme en sadistisk leiemorder som nyter å lytte til Best Of-samlinger med nødnummeroppringninger tilsatt klassisk musikk, en noget utilgjengelig øy med det lite tiltalende navn «Toad Island» – Paddeøya. Og sist, men ikke minst viktig, labradoren Boodle (eller McGuinn, som han etter hvert døpes om til).

Alle disse syke ingrediense – pluss noen til utgjør rammene for en historie som ikke ligner noe annet jeg har lest. Carl Hiaasen balanserer på kanten av det absurde – og tidvis snubler han inn i det burleske, men det gjøres på et lett og underholdende vis. Jeg trodde først at jeg kom til å ha glede av denne boka i noen uker, men allerede etter fire-fem dager var den ferdig lest. Den er såpass festlig forfattet at jeg ikke klarte å legge den fra meg annet enn når jeg absolutt måtte (når jeg skal på jobb om morgenen og klokka nærmer seg tidlig heller enn sent, for eksempel).

Så sånn sett tror jeg nok at Sick Puppy mer enn fyller sin funksjon. Direkte stor kunst vil jeg ikke beskrive den som, men underholdende er den så absolutt! Ikke nok med dette. I motsetning til hvordan kriminalromaner «skal» være inntreffer døden først helt på slutten av boka når hele plottet er unnagjort. Så død og fordervelse er ikke nødvendigvis det vesentlige med boka. Eller kanskje fordervelsen hører hjemme i beskrivelsen – men på en noget annen måte enn det som vanligvis forventes av en kriminalroman. Og likevel vil jeg vel så absolutt påstå at Hiaasens bok faller inn under denne betegnelsen.

Les og le – hvis du liker denne formen for humor. Hold deg langt unna hvis du er prippen og ikke har sansen for farse, ironi og hysterisk groteske ablegøyer. For det får du ved å lese denne romanen.

Forlag: Pan
ISBN: 0-330-35172-9
Utgivelsesår: 2001
495 sider

Share on Facebook
Forrige artikkel:
Karen Blixen: Den afrikanske farm
Neste innlegg:
Paul Theroux: The Pillars of Hercules
 

4 kommentarer

4 kommentarer på “Carl Hiaasen: Sick Puppy”

 1. Hjorthenden 8. mar 2008 kl. 11:07 pm

  Jeg leste litt Hiaasen for en del år tilbake, første boka jeg leste av ham syntes jeg var strålende bra, men etter å ha lest et par-tre stykker fant jeg ut at han egentlig skriver den samme boka om igjen og om igjen. Etter det så har det gått en stund mellom hver gang jeg leser noe av ham.

  Men underholdende er han i massevis, det skal han ha.

 2. Ståleden 9. mar 2008 kl. 10:22 am

  Takk for hilsem, Hjorthen!
  Jeg har hittil bare lest denne ene, og hvis det er som du skriver, så kan det jo være greit å ha et mellomrom mellom bøkene. I’ll bear that in mind 🙂

 3. grøftekantenden 12. mar 2008 kl. 9:50 pm

  hehehe Hørtes utrolig artig ut 🙂 Har ikke lest denne men skjønner at jeg får holde utkikk etter boka.

  Ellers venter jeg på at du skal lese ferdig Tomm Kristiansen boka En vakker dag 😉 Er spent på konklusjonen din!

  Ikke noe stress for min skyld, men jeg venter i spenning.

 4. Ståleden 12. mar 2008 kl. 11:13 pm

  Hei groeftekanten
  Litt kroekkete skrift siden jeg er i det store utland og skriver paa en pc uten norske tegn. Takk for kommentar! Veldig kjekt med trofaste lesere 😀
  Konklusjonen min er ikke helt klar, men nesten. Gled deg til jeg er tilbake i ordinaer drift etter paaske… Fram til da blir det ikke noe skriverier fra min side her. Men paa reisebloggen min (www.ertzgaard.net/staale), blir det trolig noen skriblerier underveis. Hvis du er interessert i den slags…

Adressesporing | RSS for kommentarer

Legg inn en kommentar

CommentLuv badge