12. apr 2008

Gunnar Staalesen: Ansikt til ansikt

Skrevet av kl. 7:00 pm i kategorien Staalesen, Gunnar

Gunnar Staalesen: Ansikt til ansiktAnsikt til ansikt er Gunnar Staalesens 15. bok om privatdetektiven Varg Veum. Som så ofte før befinner han seg denne gangen i Bergen. Han er tilbake fra et oppdrag annetsteds på vestlandet. Nemlig Ølve, stedet Gud kastet perler for svin og aldri fant dem igjen. Han åpner døren inn til sitt venteværelse, og finner der en mann som har ventet alt for lenge på han. Så lenge at han har forlatt stedet – i ånden. Bare det fysiske legemet er tilbake.

Veum tikaller politiet. Det er tross alt deres sak å ta seg av døde mennesker. Særlig når de dukker opp på steder hvor det er grunn til å anta at det ikke var naturlige årsaker til at de forlot denne verden.

Og det gjorde da heller ikke den godeste Erlend Ekerhovd. Veum overlater til å begynne med hele affæren til kriminalpolitiet, men når han blir kontaktet av Ekerhovds enke, begynner han å nøste i årsakene til at den avdøde i utgangspunktet hadde forsøkt å kontakte han selv.

Undersøkelsene fører etter hvert tilbake i tid til de radikale 70-åra, til et kollektiv i Edvardsens gate i Sandviken. Beboerne av dette kollektivet stod i sentrum for ML-bevegelsen på Vestlandet i det flere av lederne i bevegelsen bodde der. Hyppige partnerbytter, koblinger til IRA, en kvinnelig Don Juan som fordreide hodet på flere av beboerne – av begge kjønn, samt et selvmord på Mørekysten 14 år tidligere. Det er mange motiver som dukker opp etter hvert som den standhaftige detektiven graver seg nedover i de tidligere kollektivisters «skittentøy».

Som så ofte før leverer Gunnar Staalesen god kvalitetskrim. I umiskjennelig ironisk stil geleider han leseren gjennom Bergen by, gjennom både det fysiske miljø og den historiske virkelighet. Mannen kjenner sin fødeby inngående, og for en bergensfantast av en trønder er det fornøyelig å slå følge gjennom smugene og fortiden. Kriminalfortellingen er også kløktig skrudd sammen, og selv om jeg nok etter hvert begynner å få en viss anelse om hvilken retning Staalesen utvikler fortellingen, er det spennende og underholdende lesning – og fornøyelig å se om mine antakelser er riktige.

Det eneste jeg egentlig har imot Staalesens forfatterskap er at det er noen hakk for sexfiksert. De viktigste begivenheter foregår ofte mellom beina på folk, noe jeg strengt tatt ikke tror er nødvendig. Mannen er så dyktig en forfatter at han med fordel kunne unngå å til stadighet kretse rundt romanbefolkningens seksualliv.

Men bortsett fra dette er det slettes ingen grunn til ikke å anbefale Ansikt til ansikt – slik jeg vil anbefale de fleste andre bøkene om «ulvemannen» fra Bergen.

Forlag: Gyldendal Norsk Forlag
ISBN: 82-05-33106-5
Utgivelsesår: 2004
308 sider

Share on Facebook
Forrige artikkel:
Knut Nærum: Døde menn går på ski
Neste innlegg:
Dean Koontz: Dark Rivers of the Heart
 

Ingen kommentarer

Adressesporing | RSS for kommentarer

Legg inn en kommentar

CommentLuv badge