10. mai 2008

Isaac Asimov: Azazel

Skrevet av kl. 12:55 pm i kategorien Asimov, Isaac

Isaac Asimov: AzazelAzazel er en samling små humoristiske historier om George og hans lille djevelvenn Azazel. Sammen gjør disse to sitt beste for å hjelpe de George måtte mene har behov for det ved at Azazel bruker sine overnaturlige evner til å tilpasse virkeligheten en smule.

George er en uforbederlig besserwisser. Hans selvgodhet overgås bare av hans evne til å bli påspandert mat, penger og andre goder. Han ser seg selv som verdens midtpunkt, og forventer at andre skal være enig med han i det. Bokens forteller (Isaac Asimov selv) er av de som spanderer, men den takk som måtte komme består først og fremst i uforskammede utsagn om «spandørens» manglende IQ, forfatterevner og dess like.

I tillegg til å være selvgodheten selv er George også en skrønemaker av dimensjoner. Og det er her historiene om den 2 cm høye (eller rettere sagt lave) djevelen kommer inn, en smådjevel George er overbevist om at han knapt nevner med et ord – selv om han da altså tyter i vei om denne lille vennen.

Azazel er, om mulig, et like selvhøytidelig vesen som George, og fortrekker å bli omtalt i de mest svulmende ordelag – til tross for at han er en tilnærmet ubetydelighet i sin egen dimensjon. Men han har evner til å tilpasse vår fysiske verden sånn noenlunde etter de ønsker George måtte ha for, etter Georges egen vurdering, å kunne hjelpe sine medmennesker. Om Azazels manipuleringer alltid er like vellykkede er en annen sak…

Dette er en glitrende bok for den som vil ha noe lett useriøs underholdning, noe å le litt eller trekke på smilebåndet av. Asimov har hentet inspirasjon fra P.G. Wodehouse, og det preger boka veldig. Språket er lett og ledig med utallige festlige uforskammetheter og morsomme talemåter. Selv om Wodehouse nok må sies å beherske denne stilen bedre enn Asimov, er det riktig så vellykket og fornøyelig.

Les den, men ikke forvent tung, seriøs lektyre!

Forlag: Bantam Books
ISBN: 0-553-28339-1
Utgivelsesår: 1990
221 sider

Share on Facebook
Forrige artikkel:
Henning Mankell: Den hvite løvinnen
Neste innlegg:
P.G. Wodehouse: Meet Mr. Mulliner
 

2 kommentarer

2 kommentarer på “Isaac Asimov: Azazel”

  1. Leselamaden 11. mai 2008 kl. 6:54 pm

    Ha, ha – for en strålende idé! Tenk å ha en 2 cm. liten djevelvenn! Det er nesten så jeg ble rød(!) av misunnelse her. Det der er en bok jeg skal notere meg, gitt. Høres ut som perfekt sommerlektyre!

    Leselamas last blog post..Tyskland utenfra og inn

  2. Ståleden 18. mai 2008 kl. 4:16 pm

    Heisann Leselama!
    Azazel er så absolutt deilig sommerlektyre uten annet innhold enn humor. Hyggelig lesning!

Adressesporing | RSS for kommentarer

Legg inn en kommentar

CommentLuv badge