10. jun 2008

Marius Kociejowski: The Street Philosopher and the Holy Fool

Skrevet av kl. 10:28 pm i kategorien Kociejowski, Marius

Marius Kociejowski: The Street Philosopher and the Holy FoolGjnnom fem reiser til Syria blir Marius Kociejowski etter hvert godt kjent med landet og med en rekke uvanlige mennesker. Disse reisene danner rammene for The Street Philosopher and the Holy Fool, en bok som kanskje best kan beskrives som en slags reiseskildring litt utenom det vanlige.

Kociejowski farter en del rundt i dette særegne landet, blant annet til byen Aleppo i nordre del av landet og det gamle ørkenklosteret, Deir Mar Musa i al-Jabal-al-Sharqi. Men mest oppholder han seg i hovedstaden Damaskus, hvor han etter hvert blir godt kjent med den selvbestaltede gatefilosofen Abed og hans nære venn, Sulaymãn, en såkalt «holy fool». Og det er disse to som, for å bruke Kociejowskis egne ord «form the basis of this book«.

The Street Philosopher and the Holy Fool er en merkelig bok. Ikke reiseskildring egentlig. Men det også. Ikke fiksjon, men med svært mange uvirkelige og uforståelige ufattelige hendelser. Ikke lettlest, men heller ikke vanskelig. Ikke forståelig, men heller ikke uforståelig. Den gir et innblikk i deler av det syriske samfunn som ikke bare er annerledes, men som til tider er ufattelig.

Et tilbakevendende eksempel er den hellige idiotens (hvis jeg kan bruke er slikt begrep) Sulaymãn sine inn- og anfall, en mann som i all hovedsak snakker i parabler og metaforer – hvis han da ikke har bestemt seg for å ikke snakke i det hele tatt. Som plutselig endrer personlighet for å oppnå et mål, og endrer tilbake til det opprinnelige seg når målet viser seg uoppnåelig.

Eller den hverdagslige helgenenen Myrna Nazzour. Hun bor i bydelen Soufanieh, er hustru, mor til et knippe barn og sliter som alle andre med å få de høyst normale dagene i livet til å gå. Men innimellom blør hun fra stigmata på hendene. Og det hun blør er olje. Olivenolje.

Den er varierende lesning, denne The Street Philosopher and the Holy Fool. Glitrende skildringer av landskap, byer, kultur og personer avløses av lange, nesten kjedelige tekster som ikke kommer av flekken. Velformulerte betraktninger avløses av selvfølgeligheter. En blanding av tungt, vanskelig tilgjengelig språk og flytende formuleringer. Det er en av de bøkene jeg ikke klarte å legge til side, men også en bok jeg bare tidvis ble «fanget» av. Det tok meg derfor nærmere et halvt år å komme gjennom de knappe 300 sidene. Jeg vet ikke om det er et godt tegn. Samtidig er jeg glad for at jeg omsider kom meg gjennom den. Det lærte jeg mye av – og det ga meg lyst til å besøke dette mangfoldige Middelhavslandet.

Sidetall: 290
Forlag: Sutton Publishing
ISBN: 0-7509-3807-2
Utgivelsesår: 2006

Share on Facebook
Forrige artikkel:
Åsne Seierstad: Bokhandleren i Kabul
Neste innlegg:
Tomm Kristiansen: Afrika – En vakker dag
 

Ingen kommentarer

Adressesporing | RSS for kommentarer

Legg inn en kommentar

CommentLuv badge