19. jul 2008

Jomo Kenyatta: Facing Mt. Kenya

Skrevet av kl. 6:29 pm i kategorien Kenyatta, Jomo

I Facing Mt. Kenya gir Kenyas første president etter frigjøringen en introduksjon til Kikuyufolkets historie, tradisjoner og kultur. Kikuyu (eller Gikuyu) bor tradisjonelt ved foten av Mt. Kenya, og er Kenyas største folkegruppe. Som en av dette folkets ledere, førte Kenyatta landet fram til selvstendighet fra britisk overherredømme i 1963.

Boken har undertittelen The Tribal Life of the Gikuyu, og er en inngående framstilling av de mest sentrale sidene ved dette folket samfunn, rammene som regulerer livet fra vugge til grav – og i det hinsidige.

I følge legenden ble Gikuyu, mannen som folkegruppen har sitt navn fra, gitt landområdene som omgir Mt. Kenya av Mogai, naturens herre. Legenden forteller videre om Gikuyufolkets utvikling og oppbygging. Blant annet er den tredelte samfunnsstrukturen og et intrikat slektssystem forankret i denne legenden.

Kenyatta skildrer systemet som sikrer en fornuftig bruk av landområder gjennom eiendom og forpakting, oppbyggingen av det økonomiske systemet, institusjonene for å utdanne den oppvoksende slekt, ritualene for overgangen mellom barndom og voksent liv, organisering av seksuell aktivitet før og etter giftermål. Hanfortsetter så med en detaljert beskrivelse av de tradisjonelle institusjonene for å styre Gikuyufolket, et system som er nært knyttet til utøvelsen av religion og tilbedelsen av forfedrenes.

Facing Mt. Kenya er en bok spekket med informasjon. For de som har interesse av førkolonialske kulturer og tradisjoner i Øst-Afrika, er dette sånn sett en gullgruve. Imidlertid er språket så tørt og tamt at det til tider mest minner om en leksikontekst. Tatt i betraktning at dette var normen for vitenskapelige skrifter på 1950-tallet, er det kanskje ikke noen overraskelse. Men det gjør et i utgangspunktet spennende stoff til traurig lesning for de spesielt interesserte. Hadde ikke Jomo Kenyatta senere blitt Kenyas første president, hadde neppe boken fremdeles vært i salg.

Sidetall: 306
Forlag: Vintage Books
ISBN: 0-394-70210-7
Utgivelsesår: 1965

Share on Facebook
Forrige artikkel:
Elsa Morante: Arturos øy
Neste innlegg:
Iain Pears: The Immaculate Deception
 

4 kommentarer

4 kommentarer på “Jomo Kenyatta: Facing Mt. Kenya”

 1. Geirden 20. jul 2008 kl. 10:24 am

  Hva hadde du ventet av en sosialantropolog med presiendtaspirasjoner? Boken hadde nok vært i salg, av den enkle grunn at den var banebrytende og inneholder materiale som sannynligvis hadde manglet uten den.
  Malinowski er heller ikke veldig lesbar, men dokumentasjonen er fundamental i sosialantropologien. Noe av den samme rolle har Facing Mt. Kenya i forståelsen av kenyansk kultur.

  Geirs siste bloggpost..Gjøk? Meg?

 2. Ståleden 20. jul 2008 kl. 2:48 pm

  Tja. Hva jeg hadde ventet, er forsåvidt relativt uvesentlig. Poenget er at boka inneholder mye interessant og viktig stoff, men er dødstam å lese. Og det gjelder trolig mye av såkalt «vesentlig» faglitteratur. Jeg betviler nå likevel om den hadde blitt republisert i stadig nye opplag utenfor Kenya dersom det ikke var Mzee selv som hadde forfattet den. Men det er nå en særdeles subjektiv formening 🙂

 3. helgespressoden 28. jul 2008 kl. 1:39 pm

  Hei!
  Veldig bra og informativt nettsted/blogg. Du leser mye og variert og du har gode kommentarer. Måtte bare legge din link på min side! Stå på!

 4. Ståleden 28. jul 2008 kl. 6:53 pm

  Heisann Helgespresso!
  Takk for trivelig kommentar 🙂 Kjempemoro med lenker hit. Jeg lenker selvsagt tilbake 😉

Adressesporing | RSS for kommentarer

Legg inn en kommentar

CommentLuv badge