21. des 2008

Stieg Larsson: Menn som hater kvinner

Skrevet av kl. 6:11 pm i kategorien Larsson, Stieg

Stieg Larsson: Menn som hater kvinnerØkonomijournalist og deleier i tidsskriftet Millenium, Mikael Blomkvist, Blir bedt av Henrik Vanger, tidligere en av Sveriges største industriledere, om å prøve å finne ut av hva som skjedde med hans slektning Harriet, som forsvant sporløst førti år tidligere. Usikker på veien videre etter at han har blitt dømt for å ha skrevet injurierende artikler rettet mot forretningsmannen Hans-Erik Wennerström, takker Blomkvist etter hvert ja til tilbudet, og flytter midlertidig til Vangerfamiliens eiendom på en liten øy i Hedestad i Norrland. Her begynner han å grave i oppdragsgiverfamiliens historie. Han oppdager mye, men i bunn og grunn blir han stående fast omtrent der etterforskningen stanset mange år tidligere.

Dels for å komme dypere ned i materien og dels for å grave opp ytterligere informasjon om Wennerström, ansetter Blomkvist Lisbeth Salander, en ung og særdeles kapabel «digger of dirt» om andre. Hun er også en ung dame med en særegen personlighet, med utradisjonelle arbeidsmåter, på mange måter uten skrupler, men også med en utpreget rettferdighetssans – som riktignok kan føre henne i konflikt med loven. Og da vinner stort sett rettferdighetssansen.

Sammen klarer disse to å finne fram til ny informasjon, opplysninger som kaster nytt lys over Harriets forsvinning og om de mørkeste sidene av sentrale medlemmer i Vangerfamilien. Dette er selvsagt kunnskap som viser seg i høyeste grad å være farlig for de som graver den fram.

Menn som hater kvinner er en godt skrevet spenningsroman av ypperste merke. Boka er, som god krim skal være, vanskelig å legge fra seg, og drar leseren mer eller mindre frivillig videre. En finner seg ufrivillig ytterst på stolen, for å si det slik, med tørr munn og sår tommel etter å ha bladd videre, stadig videre.

Samtidig skal det mye til å leve opp til det ryktet boka har fått. Og det klarer den nesten. Mange krumspring og en del unødvendige sidefortellinger forstyrrer noe. Men ikke nok til at jeg som leser mister tråden eller lysten til å lese videre. De få «skavankene» som kan sies å være der, drukner i spenningen og drivet. Og når jeg omsider legger fra meg boka etter 554 sider, har jeg ikke mistet lysten til å ta fatt på bok 2 og 3 i serien. Et godt tegn i seg selv.

Liker du nordisk krim, er dette noe av det bedre du får.

Sidetall: 554
Forlag: Gyldendal Norsk Forlag
ISBN: 978-82-05-36682-4
Utgivelsesår: 2007 (første norske utgave i 2006)

Share on Facebook
Forrige artikkel:
Vegard Bye og Dag Hoel: Dette er Cuba – Alt annet er løgn!
Neste innlegg:
André Brink: Before I Forget
 

13 kommentarer

13 kommentarer på “Stieg Larsson: Menn som hater kvinner”

 1. nefertitiden 21. des 2008 kl. 11:59 pm

  Jeg er vanligvis ikke glad i krim, men disse var skikkelige pageturnere!

  Jeg leste den første, og skjønte med det samme at jeg ikke kunne begynne på nummer to og tre, før jeg var sikker på at jeg hadde tid og anledning til å lese dem mer eller mindre i ett.

  Var nesten anpusten da jeg var ferdig med ‘Luftslottet…’

  nefertitis siste bloggpost..

 2. Geirden 22. des 2008 kl. 12:11 am

  Forstår du kritikken Jan Guilioellerhvordansørendustaveretternavnethanns kommer med av fokuset denne boken har fått?
  Jeg skyr jo bestselgere som pesten, men denne frister faktisk. Er den verd å lese når man bare har knappe 300 bøker igjen å lese?

  Geirs siste bloggpost..Når webhotellet svikter

 3. Christianden 22. des 2008 kl. 7:34 am

  Jeg må si at jeg synes at de andre bøkene var bedre enn nummer enn, selv om jeg synes den var ganske fantastisk.
  Jan Guillou var rimelig på jordet etter min mening, men jeg har en mistanke om at han syntes det var litt lenge siden han selv var på forsiden og dermed fant det for godt å skape litt blest om seg selv gjennom å kritisere noen som mest sannsynlig ikke ville ta skade av det.

  Christians siste bloggpost..Brage har både vært i Riga og hjulpet til med julevasken

 4. KariEden 22. des 2008 kl. 4:15 pm

  Flott med omtalen. Jeg har ikke lest disse bøkene selv og har lurt på om de er oppskrytt eller hva. Har du lest Da Vinci-koden, hva synes du om denne boka sammenlignet med Da Vinci-koden?

  Geir. For en skremmende tanke bare 300 bøker igjen!! Jeg har helt til nå vært lykkelig «uvitende» om at jeg bare har ett visst antall bøker igjen. Jeg vet ikke hvordan ditt regnestykke er, men kanskje jeg har 600 igjen? Heretter på det leses flere bøker pr. år. 🙂

  KariEs siste bloggpost..Nå igjen eller åh nei ikke…..

 5. vibekeden 23. des 2008 kl. 9:20 am

  Har lest hele trilogien jeg da. For lenge siden. På svensk. Og falt pladask. Nå vet jeg ikke om det er Blomkvist jeg faller pladask for, eller om det er Salander, eller om det er Larssons skrivestil, eller om det er en kombinasjon. Det er nok helst en kombinasjon. Jeg synes det er driv over det hele, og utenomsnakket, eller skavankene, er i mindretall, synes jeg.
  Den der kritikken fra Guillou er trangsynt, og jeg mistenker misunnelse. Hva har vel Guillou å komme med når det gjelder skrivekunst? Ingenting, spør du meg.
  KariE: Denne trilogien kan ikke sammenlignes med DaVinci-koden. Er det noe som er oppskrytt er det DaVinci-koden.

  vibekes siste bloggpost..Søndagstanker

 6. Ståleden 25. des 2008 kl. 12:42 pm

  Nefertiti:
  Jeg er litt hekta på krim, men ikke hva som helst av krim. Har en forkjærlighet for det som kommer fra nordiske og britiske forfattere. Og denne første boka var såpass spennende at jeg visste at jeg måtte lese toern og treern. Og nå er tida snart inne for å ta fatt på den andre. Og ut fra det du skriver, har jeg noe å glede meg til 🙂

  Brodern:
  Jeg har ikke fulgt med på hva Guillou har sagt, jeg. Lenge siden jeg har lest noen krim av han. Fikk litt nok av Mr. Hamilton etter hvert. Og det gjorde han også. Så om han treffer eller ei med kritikken, aner jeg ikke. Men hvis han mener at Larsson er oppskrytt, tror jeg at jeg er uenig med han. Kanskje litt mye blest om dem, men det er virkelig veldig god krim. Og hvis du skal rote deg inn i en verden som du ikke er så opptatt av i dinlesning, kunne du nok ha valgt verre enn Stieg Larsson…

  Christian:
  Velkommen hit, for det første!
  Ut fra det du skriver, har jeg noe å se fram til med nr. 2 og 3. Og det gleder meg 🙂
  Guillou-uttalelsene har jeg ikke fått med meg, så de kan jeg egentlig ikke kommentere. Men uansett syns jeg nok at den mannen kan passe munnen sin. Det er få som har fått mer ufortjent skryt for krim-/actionbøkene sine enn han. Underholdende, men jeg syns ikke de når opp til denne første til Larsson.

  KariE:
  Har ikke lest DaVinci-koden, jeg, men har lest «Angels and Demons», og den var jo underholdende og fengende nok. Men dette er mye bedre i mine øyne. Ikke perferkt, men så bra som nordisk krim blir. Og i mine øyne er nordisk krim blant det beste som leveres i den sjangeren. Lyst på fengende og spennende page-turners? Da er dette et godt alternativ 🙂

  Vibeke:
  Enig med deg i at skavankene, eller hva en skal kalle dem, er i mindretall. Men de er der. Såvidt. Ødelegger ikkeno, egentlig, så det er kanskje stygt å kalle dem «skavanker». Jeg er også enig med deg i at det nok er skrivestilen til Larsson som gjør ihvertfall denne boka spesiell. Men jeg liker også hovedpersonenes særegenheter. Kanskje spesielt Salander får meg til å humre mye 🙂
  Flere av dere har nevnt at bok 2 og 3 er (minst) like gode. Så jeg gleder meg 🙂

 7. KariEden 27. des 2008 kl. 6:26 pm

  Ville bare teste om jeg dukker opp med korrekt lenke denne gangen.

 8. Ståleden 27. des 2008 kl. 7:15 pm

  Jepp. Det gjør du 😉

 9. Oppsummering leseåret 2008 « LeseListaMiden 7. jan 2009 kl. 1:26 am

  […] Ståles blogg, så jeg en kommentar fra Geir. Han regner med å ha 300 bøker igjen å lese. Det gav meg noe å […]

 10. […] på første bok er like rundt hjørnet. Skulle boka leses, måtte det skje nå. Det passet bra at Ståle hadde ett innlegg og litt debatt om boka. Jeg lot meg overbevise og fikk tak i ett eksempklar i […]

 11. Paulineden 18. jul 2011 kl. 10:31 pm

  Det er en skam at jeg ikke har lest disse bøkene. Det må gjøres! Jeg er jo bare 14, men er en ekte lesehest! Jeg leste Harry Potter på engelsk som 7-åring… 🙂

 12. Ståleden 17. nov 2011 kl. 11:01 am

  Jeg syns det er flott at du leser, jeg, Pauline. Som broderns skriver, er det aldri en skam å ikke ha lest enkelte bøker. Og du har da mer enn nok tid til å hente fram Stieg Larsson sine bøker 🙂
  Harry Potter på engelsk når du var sju! Wow! Det hadde ikke jeg klart. Leste mine første engelske bøker i 8-9-årsalderen, men de var aldeles ikke så avanserte som Harry Potter, men 5-serien til Enid Blyton. Moro det også, for en liten krabat, men ikke på noe vis i nærheten av det du pløyet deg gjennom! Guinnes Rekordbok neste 😀

 13. Geirden 1. nov 2011 kl. 9:50 pm

  Det er aldri en skam å ikke ha lest enkelte bøker, Pauline. Man leser det man vil lese, og ingen andre skal bestemme hva en bør lese. Men jeg må si jeg er imponert over at du leste Harry P som 7-åring – på engelsk. Det er nesten en opplysning for rekordbøkene.

Adressesporing | RSS for kommentarer

Legg inn en kommentar

CommentLuv badge