28. feb 2009

Jesper Huor: Sista resan till Phnom Penh

Skrevet av kl. 11:20 pm i kategorien Huor, Jesper

Someth Huor ble født inn i en velstående familie i Kong Norodom Sihanouks Kambodsja. Som en av få utvalgte mottar han statlig stipend til studier i Paris, hvor han etter hvert treffer sin blivende kone, svenske Marita Wikander, blir en glødende patriot og tilhenger av kampen for et fritt og sosialistisk Kambodsja. Hans støtte til Røde Khmer er betingelsesløs, og han ser det som en plikt å ofre det han ofre kan for sitt folk og dets frihet. Han blir sendt til Kim Il Sungs Nord-Korea for å studere, og arbeider noen år på den kambodsjanske ambassaden i Øst-Berlin før han får ordre om å vende tilbake til hjemlandet. Nærmere 30 år senere prøver sønnen, Jesper Huor, å finne ut hva som hendte med sin far.

Jesper Huors søken leder han gjennom både farens og morens brev, til Paris og Kambodsja, møter med gjenlevende etter og ansvarlige for Pol Pots terrorregime og folkemord. Hans forsøk på å forstå sin revolusjonære far og mor åpner øynene også for den som leser hans beretning. Someths forandring fra bortskjemt gutt i en kambodsjansk storfamilie til en svoren sosialist er sterk. Hans brev fra studietiden i Nord Koreas Pyoungyang vitner om tvil og kamp med egen «svakhet» – og om en allesteds nærværende overvåkning. Årene ved den øst-tyske ambassaden som en lykkelig tid hvor kjærligheten til Marita vokser seg sterk og luksusen som diplomat, selv i det strenge Pol Pot-regimets tjeneste, som vanedannende behagelig. Og så plutselig, etter et pålagt oppbrudd fra dette livet han har vent seg til og noen få dager i Beijing, hører ingen noe mer fra han.

Siste resan till Phnom Penh er en sterk historie. Om et samfunnseksperiment som gikk mer enn galt, som fikk ufattelige og umenneskelige konsekvenser. Om det engasjement, offer og den blindhet mennesker kan utvikle dersom de tror sterkt nok på en sak. Om menneskenes ubegripelige evne til å tåle og overleve det umulige. Og den styrke som ligger i et ønske om å finne en sannhet.

Jesper Huors bok er nøkternt fortalt, uten de store følelsesmessige utbruddene. Hans stemme er der, men bare som en forteller. Og vissheten om at det er sine egne foreldre han skriver om, sin egen familie, sitt eget folk, gjør dette til en av de sterkeste bøkene jeg har lest.

Dette er en gripende og rystende bok utenom det vanlige. Som introduksjon til Pol Pot-regimets bakgrunn og ufattelige grusomhet, er den trolig uslåelig, nettopp på grunn av den distanse og samtidig den nærhet Jesper Huor bringer historien.

Jeg leste den i original svensk tapning, men den har i ettertid også kommet i norsk språkdrakt.

Sidetall: 226
Forlag: Ordfront (Norsk utgave v/Humanist Forlag: Den siste reisen til Phnom Penh)
ISBN: 978-91-7037-308-4 (Norsk utgave: 978-82-9262-232-2 og 978-82-9262-241-4)
Utgivelsesår: 2007 (Norsk utgave: 2007 og 2008)

Share on Facebook
Forrige artikkel:
Philip Marsden-Smedley: A Far Country
Neste innlegg:
Nicholas & Micah Sparks: Three Weeks With My Brother
 

4 kommentarer

4 kommentarer på “Jesper Huor: Sista resan till Phnom Penh”

 1. Ainaden 2. mar 2009 kl. 4:18 pm

  Då har eg fått hentelapp! Trur ikkje eg rekk posten i dag, men sannsynlegvis i morgon!

  Ainas siste bloggpost..Caffe Latte-stova

 2. Ståleden 2. mar 2009 kl. 6:37 pm

  Kjempeflott! Da sier vi at «mission is accomplished» 😀

 3. Geirden 13. apr 2009 kl. 9:28 am

  Faktisk er denne boken ikke uslåelig når det gjelder Røde Khmer. Det fins en haug med bøker med personlige fortellinger om folkemordet, og denne legger mer vekt på historien før enn under selve terrorveldet. Min egen favoritt er Nic Dunlops «The Lost Executioner», om Kommandant Duch som i disse dager står tiltalt under rettsoppgjøret i Phnom Penh.
  Andre bøker som er verd å nevne er «First they killed my Father» – forfatter ukjent, og egentlig nesten hvilken som helst du kan søke på Amazon.
  Det sagt, det ér en veldig sterk bok. For meg blir det sterke hvordan en helt normal (nesten) familie kjøper en pakke, og selger sjela si – bare for å bli forrådt av de man tjener.
  Som deg anbefaler jeg boken på det sterkeste.

  Geirs siste bloggpost..Østlandsscener

 4. Ståleden 13. apr 2009 kl. 6:42 pm

  Neivel. Kanskje ikke uslåelig. Jeg har ikke lest mye om Røde Khmer, men jeg syns dette var en sterk historie som satte den menneskeskapte tragedien og folkemordet inn i en sammenheng som gjorde at jeg kunne bearbeide den. Og som en slags introduksjon til dette vanskelige temaet, syns jeg den var svært god. Kanskje nettopp fordi den fortalte Røde Khmers historie gjennom historien til en familie som var så nært knyttet til hendelsene.

Adressesporing | RSS for kommentarer

Legg inn en kommentar

CommentLuv badge