3. jan 2010

Alan Drew: Gardens of Water

Skrevet av kl. 9:43 pm i kategorien Drew, Alan

Butikkeieren Sinan bor i Gölcük utenfor Istanbul. Som en gave i forbindelse med sønnen Ismaels omskjæring har de to tatt turen inn til storbyen. Sammen har de vandret, sett og opplevd. En guttas dag som koster faren mye slit, født med klumpfot som han er. Men anledningen er spesiell, og hva gjør ikke en far for sin sønn?

Få dager senere kommer dagen Ismael både har gruet seg og sett fram til. En dag hvor han er i sentrum av oppmerksomheten, men som også vil bringe smerte. En amerikansk familie smed feriebolig i bygården inviteres med i selskapet av Ismaels mor. Natten etter ritualet rystes Gölcük av et jordskjelv som legger Sinan og hans families liv i ruiner. Ismael reddes mirakuløst på grunn av den amerikanske kvinnens selvoppofrende hjelp.

Jordskjelvet har først og fremst rammet fattigere deler av området rundt Istanbul, og det får derfor liten oppmerksomhet fra de tyrkiske myndighetenes side. Amerikaneren som ble invitert i Ismaels selskap får hjelp av en kristen amerikansk hjelpeorganisasjon til å opprette en teltleir. Dette er de eneste som kommer den fattige befolkningen til unnsetning.

For å overleve, flytter Sinan og hans familie inn i et telt i leiren. Her får de mat, ly, underholdning og – etter hvert og i skjul- det kristne budskapet. Sinan, en fredelig, rettroende, om enn ikke konservativ, muslim, opplever at han blir stående nesten hjelpeløs mens han ser at datteren tiltrekkes av sønnen til amerikaneren. Han ser også at Ismael dras mot den troen som misjonærene formidler. Begge deler får drastiske konsekvenser.

Dette er opptakten til Gardens of Water, en roman som for meg først og fremst handler om kulturforskjeller og -konflikter. Kurdere mot tyrkere, den islamske verden mot den vestlige/kristne, kvinner mot menn, by mot land, ungdom mot voksne.

Det er en sterk og rystende roman som innimellom oppleves ubehagelig å lese fordi den setter fokus på ubehagelige sider av virkeligheten. På det tyrkiske storsamfunnets behandling av kurderne. På konsekvenser av det islamske kvinnesynet. På forandringer i skjæringspunktet mellom det tradisjonelle og det nye. På følgene av manglende kunnskap om og kjennskap til andres kultur og tro. Og på menneskelig svakhet.

Jeg var i utgangspunktet forholdsvis skeptisk til denne romanen. Skrevet av en amerikaner som har bodd i Tyrkia i 3 år, og som har gått en sommerskole for å lære å skrive. Alt lå til rette for at jeg kunne himle med øynene og sukke over» dumme amerikanere». Men den gang ei. Det er en godt fortalt historie. Ikke for lang. Ikke for omstendelig. Troverdig. Balansert. Og ubehagelig. Jeg kan faktisk ikke annet enn å anbefale på det varmeste.

Gardens of Water er utgitt på norsk av Cappelen Damm under tittelen Det som er på jorden.

Sidetall: 338
Forlag: Bloomsbury Publishing
ISBN: 978-1-4088-0032-4
Utgivelsesår: 2009

Share on Facebook
Forrige artikkel:
Henning Mankel: Comédia Infantil
Neste innlegg:
Geirs bokår 2009
 

En kommentar

En kommentar på “Alan Drew: Gardens of Water”

  1. Geirden 4. jan 2010 kl. 4:46 am

    Og i tillegg den skrekkelige forestillingen som slår meg – Alan Drew, Nancy Drew. Jeg er jo like begeistret som deg for bøker skrevet av amerikanere som har lært å skrive på universitetenes sommerkurs, og har i frisk erindring mine fordommer mot J. M. Sansoms Winter in Madrid, som kjenner Spania som sin egen lommebok etter et par sommerferier i landet…
    Omtalen din gjør kort sagt at jeg fristes til å føre boken opp på min ønskeliste.
    .-= Geir´s last blog ..Året 2009 i bokform =-.

Adressesporing | RSS for kommentarer

Legg inn en kommentar

CommentLuv badge