14. jun 2010

Colin Coterill: The Curse of the Pogo Stick

Skrevet av kl. 10:41 pm i kategorien Cotterill, Colin

En ny bølge innen litteraturen har truffet oss de siste årene. Ta en hvit, middelaldrende eller eldre mann, finn et sted på kartet som den hvite, middelaldrende mannen har en viss kjennskap til, tenk ut en eller flere eksentriske personer av en annen rase, skråstrek hudfarge, spinn en enkel, banal og halvmorsom røverhistorie rundt protagonisten og vedkommendes venner,  pass på at det ikke blir for langt, husk å bruke enkle ord, og før du vet om det har du en bestselger. Men ikke bare en bestselger, før du vet om det har du en serie med bestselgerbøker som snart blir TV-serie og bokklubb,ateriale, og bøkene dine dukker opp med samme omslag på hver eneste hovedflyplass i verden på engelsk og på det lokale språket.

Det kan godt hende jeg provoserer med denne uttalelsen, men av og til oppleves populærlitteraturen som en populistiske og grådig bransje som driver en slags nykolonianisme i globaliseringens navn. Samtidig som globaliseringen gir oss tilgang til flere forfattere fra flere deler av verden, øker også antallet bestselgerlitteratur der hvite menn med fritidsproblemer skriver bøker om mennesker på den andre siden av kloden og tjener seg skjitrike på det. Alexander McCall Smith er en finurlig herremann, han selger bøker som hakka møkk, men i Botswana er de ikke overvettes begeistret for Mme Ramotswe. For i hvor stor kan en skotsk professor, selv med bakgrunn fra Zimbabwe, skrive en litteratur som på noen som helst måte representerer  tswana-kulturen i Gaborone og Botswana?

De samme spørsmålene kan stilles til boken The Curse of the Pogo Stick av biritske Colin Cotterill. Det er på slutten av 70-tallet, Laos er nettopp ferdig med krigen og et kommunistisk styresett er innført i landet. Siri Paiboun er landets eneste rettsmedisiner, men med lite å gjøre bruker han tiden sin til å løse kriminalgåter. To historier foregår parallellt. I en tidligere bok har Dr. Siri reddet landets kommunistledelse fra et statskupp. Kuppmakernes ledelse slapp unna, og nå prøver de på å hevne seg. Men Dr. Siri er på reise langt inn i Laos’ jungler på vegne av myndighetene. Inne i skogen blir gruppen hans angrepet, og Siri blir tatt til fange av det som ser ut til å være en geriljagruppe bestående av en stamme fra Munfolket, en av Laos mange fjellstammer. En forbannelse hviler over gruppen, og Dr. Siri blir stilt på utfordringer. Han har nemlig som den ateisten han er, rykte på seg for å være en fremragende shaman. Dr. Siri to the rescue, og utfordringen blir å finne en løsning på forbannelsen, og samtidig slippe fri og komme seg hjem til hovedstaden Vientianne.

Siden Dr. Siri er på reise, er det hans forlovede og assistenter som blir ofre for kuppmakernes vendetta. De slipper så vidt unna et attentatforsøk, og prøver å nøste  i trådene for å finne fram til hvem som hadde planlagt attentatet. Det skjer en del underfundige og morsomme episoder. Utfordringene har overnaturlig karakter, og Dr. Siri må bruke sin kløkt for å finne naturlige løsninger på det som tilsynelatende er paranormale femonener. Det følger samme lesten som Botswanas Mme Ramotswe, og av og til er det lett å dra på smilebåndet.

Løsningen klarer du sikkert å gjette deg til, og det krever lite å lese boken på en dag eller to. Men jeg lurer: Hvorfor skal hvite, middelaldrende menn skrive slike bøker? Og hvorfor er de så populære? Kanskje fordi vi har gått tom for historier om vestlige detektiver og temaer å spinne på? … John Burdett skriver om sin buddhisme-praktiserende Bangkok-detektiv, Alexandar McCall Smith om sin vise tsetswana-kvinne, og nå altså Colin Coterill. En bok er sjarmerende, to bøker blir repetisjon. Men en serie og en til blir overdose. Nei, jeg tror jeg har fått nok nå. La heller folk som kjenner Laos skrive om Laos, la thailandske krimforfattere selv få fortelle oss om kriminaliteten i Bangkok. Så kan rike vestlige menn med fritidsproblemer og en hang til skriving heller skrive reiseskildringer. Da handler det om noe de faktisk har kjennskap til, og det fungerer. Det gjør ikke dette her.

Sidetall: 272
Forlag: Quercus Publishing
ISBN: 1569475903
Utgivelsesår: 2009

Share on Facebook
Forrige artikkel:
Per Petterson: Ut og stjæle hester
Neste innlegg:
Ted Simon: Dreaming of Jupiter
 

Ingen kommentarer

Adressesporing | RSS for kommentarer

Legg inn en kommentar

CommentLuv badge