27. nov 2011

Thorvald Steen: Historier om Istanbul

Skrevet av kl. 8:04 pm i kategorien Steen. Thorvald

Thorvald Steens bok om Istanbul er ikke en litterær bauta eller en milepæl i den norske bokheimen. Men det er en deilig liten sak som passer helt utmerket å skumme gjennom på en 3-4 timers flytur til vikingenes Miklagard. Dels reiseskildring, dels historiebok, dels reiseguide dels mye anna, gir de 120 sidene et aldri så lite blikk inn i verdens eneste interkontinentale by. Og slik gir den et grunnlag for å forstå det som møter den reisende.

Steen skriver i sitt forord

Hensikten med denne lille boka er å vise hvorfor du må se denne byen. Her vil jeg skildre noen møter jeg har hatt med mennesker i Istanbul. Personer som har lært meg hvorfor dette er verdens viktigste by.

Og han fortsetter

Møtet med menneskene, praktbyggene, beliggenheten og historien vil forandre deg for alltid.

Og deretter følger 115 sider med små anekdoter, forklaringer, beskrivelser, møter med spennende mennesker, skildringer av en multillionbys framvekst, historie, opp- og nedgangstider, dagligliv, fortellinger om såkalte «store» og «små» mennesker, hendelser ved og på Bosporos, sagn og mye mye annet. Nesten litt underlig at Steen har klart å få plass til alt innenfor de få lettleste sidene.

Sammen med Orhan Pamuks lett selvbiografiske «Istanbul – Memories and the City«, følte jeg meg mer enn tilstrekkelig forberedt for mitt første møte med en by som likevel overrasket da jeg besøkte den i fjor høst. Jeg vil anta at du kan gjøre langt dummere ting enn å kose deg med denne perlen av en bok hvis du en gang befinner deg på et fly i retning Konstantinopel 🙂

Sidetall: 120
Forlag: Dinamo Forlag
ISBN: 82-80-71-011-6
Utgivelsesår: 2003

Share on Facebook
Forrige artikkel:
Rohinton Mistry: A Fine Balance
Neste innlegg:
Stephen Fry: The Hippopotamus
 

2 kommentarer

2 kommentarer på “Thorvald Steen: Historier om Istanbul”

  1. Janickeden 28. nov 2011 kl. 7:55 pm

    Jeg er så enig med deg!!

  2. Ståleden 5. des 2011 kl. 8:26 pm

    Det var da betryggende at også en med erfaren Istanbulfarer går god for denne lille deilige boka 🙂 Velkommen hit Janicke – denne gangen også med eget navn 😉

Adressesporing | RSS for kommentarer

Legg inn en kommentar

CommentLuv badge