8. apr 2012

Wolfgang Büscher: Berlin – Moskva, en reise til fots

Skrevet av kl. 11:10 am i kategorien Büscher, Wolfgang

Sommeren 2001 lukket Wolfgang Büscher døra til sitt hjem i Berlin og begynte på en 190 mil lang vandring til Moskva. Gjennom det østlige Tyskland, Polen, Hviterussland og det vestlige Russland går han nesten samme rute som Napoleon og Hitler befalte sine styrker å gjøre. Men til forskjell fra dem når han fram og inntar det største landets hovedstad.

Det er en selsom reise Büscher skildrer i sin knappe 200 sider lange bok. Et lite halvår tar turen. Fra høysommer til tidlig vinter. Lange dager med kursen lukt øst. Møter med mennesker, deres hverdag og deres kultur. Han følger lange strake veier gjennom uberørt natur, brutt av byer og tettsteder av svært så ulik art. Fra stolte urgamle til forlatte eller døende byer etablert i kommunismens tidsalder. Steder som skuer bakover, andre som streber forover og atter andre som har mer enn nok med sin slitte nåtid.

Byene og folket gjenspeiler hverandre, og Büscher evner godt å formidle sitt møte med dem – og deres med han. Han maler med ord. Stemninger, miljø, utseende, særpreg og personlighet. Det er plass til både små og store hendelser. Fra gleden av å kjenne varmt vann mot huden etter lang tid med bare nødtørftig kaldt til dype samtaler med de som viser han ekte østlig gjesfrihet. Selv gjennomgår han en forvandling på turen, fra vestlig fremadstrebende til sjuskete landstryker med veien som et mål i seg selv. Som han selv skriver:

Jeg bestemte meg for å se saken fra dens beste side. Om sulten er aldri så voldsom, det fine er at ingen bryr seg om deg, kamuflasjen din fungerer utmerket. Kamuflasje? Hvilken kamuflasje? Her er ingen kamuflasje. Du er forlengst blitt det du ser ut som. En landstryker i Russland, hva ellers? En som reker rundt på veiene, mot et mål som kanskje finnes, kanskje ikke.

Teksten bærer preg av denne forandringen.

Berlin – Moskva er en annerledes reiseskildring. Mer intimt personlig enn de fleste andre jeg har lest. Og med et særpreget språk. Svulstig på sitt vis, nok til at jeg tror brodern vil vri seg i stolen. Men for meg gir dette teksten en ekstra dimensjon som passer godt sammen med det miljøet vandreren går gjennom. Men så er jeg mer svulstig i ordvalget enn brodern også 🙂 Til tider blir det likevel litt mye, selv for meg. Når innholdet forsvinner i intrikate formuleringer, faller jeg av lasset. Men det skjer heldigvis sjelden. På sitt beste, derimot, nyter jeg formuleringer jeg kan smile av, som for eksempel

Sollys varmet de blanke gulvplankene, og de eneste beboerne var den herlige stilheten og nostalgien.

Men dette har ikke vært en bok jeg har latt skylle over meg. Heller en som jeg har nippet til i ny og ne. Kanskje fordi språket er såpass tungt, kanskje fordi jeg ikke har blitt tilstrekkelig engasjert – eller kanskje fordi jeg rett og slett ikke har vært i «lesemodus» på lang tid?

Uansett legger jeg fra meg Büschers reiseskildring med et smil om munnen. Jeg kommer aldri i verden til å følge i hans fotspor, men det har vært interessant å følge han på veien.

Sidetall: 191
Forlag: Aschehoug
ISBN: 82-03-20890-8
Utgivelsesår: 2005

Share on Facebook
Forrige artikkel:
Bloglovin
Neste innlegg:
David Vann – Legends of a Suicide
 

2 kommentarer

2 kommentarer på “Wolfgang Büscher: Berlin – Moskva, en reise til fots”

  1. Tehme Melckden 8. apr 2012 kl. 11:57 am

    Morsomt at du trekker frem denne. Jeg kjøpte den på Aschehougs bakgårdssalg for noen år siden og hadde stor glede av å lese den.

  2. Geirden 8. apr 2012 kl. 10:06 pm

    Blomstrende språk med intrikate setninger, blødmende og blomstrende adjektiver som dråper av aske på våt hud? Høres ut som en bok jeg må hoppe over. Samtidig sier du at boken er en annerledes reiseskildring. Mer intimt personlig enn de fleste andre du har lest. Jeg syns jo de aller fleste reiseskildringer først og fremst handler om forfatteren, ja i større grad enn vanlige romaner. For meg er det noe av det som gjør reiseskildringer såpass spennende. Dessuten er 200 sider ikke skremmende, så kanskje jeg skal nippe litt til denne boken selv på tross av at det må bli vridninger i stolen?

Adressesporing | RSS for kommentarer

Legg inn en kommentar

CommentLuv badge