27. jan 2008

Clifford D. Simak: City

Skrevet av kl. 10:28 am i kategorien Simak, Clifford D.

Clifford D. Simak: CityI City fortelles den usannsynlige legenden om mennesket – et tobeint tenkende pattedyr som en gang i tiden før hundenes skrevne historie etter sigende skulle ha levd i store samfunn som ble kalt byer. Men enhver fornuftig tenkende hund vet jo at slike samfunn i seg selv er utenkelige, og at deres eksistens derfor ville vært umulig.

Men roboten Jenkins sies å ha vært til siden den tid da mennesket skulle ha hersket over jorden…

City består av åtte ulike fortellinger om menneskehetens tilintetgjørelse – historien om hvordan verden gikk til hundene, bokstavelig talt.

For det er hundene som tar over verdensherre- dømmet etter at mennesket har forlatt scenen, enten til fordel for andre planeter, en selvvalgt dvale eller…

Jenkins, husroboten til familien Webster, har fulgt slekten siden den tid da roboter begynte å tjene menneskeheten, og han har gjennom mange tusen år vært dens trofaste tjener – og etter hvert oppvarter av slektens etterfølgere. Webster-slekten har gjentatte ganger vært nøkkelpersoner i sentrale forandringer for menneskeheten – enten ved det de har bidratt med eller det da har unnlatt å gjøre. Jenkins blir således den naturlige historieforteller – selv når historien bare går over til å bli historier.

For en hundevenn som meg oppleves Clifford D. Simaks fortellinger som sjarmerende og varme samtidig som de bærer en antydning av bitterhet og utslitthet. Den framtid han beskriver for vår klode er ikke lystig, verken for menneskeheten eller for dens arvinger. Samtidig er det festlig lesning, særlig gjelder dette introduksjonene til legendene hvor professorer som Bounce og Rover – eller skal vi kalle dem Passopp og Fido – sine tolkninger av de nevnte skriftene står steilt mot hverandre. Noen vitenskapshunder ser dem som fortellinger om en sann virkelighet, mens andre forsøker å se den dypere overførte betydningen i dem.

Som så mange andre bruker Simak Science fiction-genren til å kommentere ødeleggende forhold i den tiden han selv lever i. Hans litt uortodokse miljø og «persongalleri» åpner for nye måter å se den virkeligheten vi befinner oss i. Men han trykker ikke leserens tryne ned i møkka. Det er rom for å bare lese boka som en samling med bittersøte historier som det innimellom går an å trekke på smilebåndet til.

…og katter er ikke nevnt med et eneste ord…

Forlag: Mandarin
ISBN: 0-7493-0589-4
Utgivelsesår: 1991

Share on Facebook
Forrige artikkel:
Mark Haddon: The Curious Incident of the Dog in the Night-Time
Neste innlegg:
J.R.R. Tolkien: The Lord of the Rings
 

Ingen kommentarer

Adressesporing | RSS for kommentarer

Legg inn en kommentar

CommentLuv badge