27. jan 2008

Mark Haddon: The Curious Incident of the Dog in the Night-Time

Skrevet av kl. 10:20 am i kategorien Haddon, Mark

Mark Haddon: The Curious Incident of the Dog in the Night-Time15 år gamle Christopher John Francis Boone finner midt på natten naboens puddel. Drept. Med en høygaffel. Dette mordet bestemmer han seg for å oppklare. Til tross for at han ikke liker å omgås andre – og særlig ukjente – mennesker. Christopher har nemlig Aspergers syndrom, og liker forståelige ting og forhold. Og mennesker, følelser og den slags er ikke forståelig!. Men matematikk og andre logisk oppbygde fag og emner er forståelig. Og her briljerer 15-åringen. Han liker også dyr. De forventer ikke at en skal forstå all slags underlige ting. Som for eksempel ansiktsuttrykk, humor, ironi osv. Og fordi han liker hunder vil han altså for å «ta saken».

Etterforskningen bringer Christopher over i en del av virkeligheten han ikke evner å forstå, utenfor den vante rutinen som livet til da har bestått av. Han må snakke med ukjente, bevege seg til ukjente steder. Skumle steder, for han. Alene. Og han oppdager mørke sider ved de som hittil har dannet de trygge rammene rundt virkelihgeten slik han kjenner den. Og han må gjøre valg han egentlig ikke er i stand til å ta.

The Curious Incident of the Dog in the Night-Time er annerledes bok. En annerledes kriminalroman. Mark Haddon har latt Christopher selv føre sin historie i pennen. Språket har derfor blitt nærmest overforklarende og konkret. Til punkt og prikke følger han skrivereglene han har lært av sine lærere – selv når disse blir rent ut absurde. Han har f.eks. lært at han må beskrive for å holde på leseren, for å gjøre det han skriver interessant. Resultatet blir at han detaljert beskriver uvesentlige eller irrellevante forhold.

Denne fortellerstilen gir et fascinerende innblikk i en helt annerledes tankeverden. Logisk, klar og tydelig, men like fullt tilnærmet uforståelig. Merkelig nok bidrar dette uforståelige til at jeg som leser bedre forstår en gutt som ikke selv fatter de mest elementære sosiale spilleregler. Som ikke liker smil fordi dette oppleves som å bli ledd av. Som ikke makter å bli tatt på, og som derfor må bruke andre tegn for å vise at han setter pris på noen – eller rettere sagt: for at noen skal få lov til å vise at de setter pris på han.

Det er en fengslende bok med utallige krumspring som kan være vanskelig å følge eller forstå. Men det er enda vanskeligere å legge den fra seg.

Forlag: Vintage
ISBN: 0-099-45025-9
Utgivelsesår: 2004
268 sider

Share on Facebook
Forrige artikkel:
V.S. Naipaul: A Bend in the River
Neste innlegg:
Clifford D. Simak: City
 

12 kommentarer

12 kommentarer på “Mark Haddon: The Curious Incident of the Dog in the Night-Time”

 1. randiden 28. jan 2008 kl. 4:19 am

  En av mine favorittbøker!
  Spot of a bother (Haddon’s nyeste) anbefales også 🙂

 2. Geirden 28. jan 2008 kl. 5:28 pm

  Dette er en sånn type bok som bare står der og venter på at jeg skal lese den. Hvorfor fins det så mange slike bøker?

 3. Ståleden 28. jan 2008 kl. 7:13 pm

  Heia Randi!
  Enig med deg. Det er langt mellom slike bøker. Ble en av mine favoritter umiddelbart. Spot of bother burde jo ha vært fortært forlengst, men det har bare ikke blitt til det. Takk for dyttet!

  Geir
  Det finns mange bøker en burde ha lest, men ikke sååååå mange som har kvaliteter som denne. Veldig annerledes. Og veldig god!

 4. Flopsyden 20. feb 2008 kl. 1:05 am

  Jeg likte også denne veldig godt, men ble noe skuffet av Spot of bother. Sistnevne er fullt lesbar, men etter min mening på langt nær så godt som denne.

 5. Ståleden 26. feb 2008 kl. 9:08 pm

  Jeg har ikke lest Spot of Bother enda, men har nylig dyttet den inn i bokhylla. Gleder meg til åta fatt på den, så får vi se om jeg blir enig med deg eller med randi.

 6. Flopsyden 26. feb 2008 kl. 9:44 pm

  Ja, det blir spennende å høre. Den har visse kvaliteter, men som sagt- jeg synes ikke den nådde opp til den forrige boka.

 7. Tonjeden 26. mar 2009 kl. 8:53 pm

  denne boken er ikke bra i det hele tatt! vi var 15 stk som skulle lese denne boken som en del av pensum i engelsktimene. og det eneste vi endte opp med var 15 elever som var irriterte over dårlig oppbyde setninger, uten komma. tungt skrevet bok, noe som er synd med tanke på at denne boken kunne falt i smak hadde det ikke vært for alt for mye «and she said, i said, she said, i said» osv.. når setningene er så lange at man glemmer hva man leser om, da mener jeg at det er noe feil fra forfatterens side..

 8. Ståleden 29. mar 2009 kl. 10:43 am

  Hei Tonje, og velkommen hit
  Selv om jeg jo er helt uenig med deg og klassekameratene dine, syns jeg det er flott å få et annet blikk på denne boka. Det vi kanksje kan være enige om er at den er annerledes enn de fleste andre bøker?
  Mye av det du syns er dårlig med boka, er akkurat det jeg syns er bra. Jeg syns aldeles ikke den er tungt skrevet, men at setningsoppbygningen og språket er «dårlig» bygd, opp kan jeg kanskje være enig med deg i på en måte. Men det er nettopp noe av det som gjør denne lille perlen så spesiell. Den gir seg ikke ut for å være en roman med flott oppbygde setninger og stilfullt språk. I stedet har forfatteren prøvd å se verden gjennom øynene til en med Aspergers syndrom. Og en slik verden ser veldig annerledes ut enn min, også språklig. For meg var ikke setningene så lange og vanskelige at jeg glemte hva jeg leste om, så akkurat der kjenner jeg meg ikke igjen.
  Men jeg syns det er veldig bra at noen er uenig med meg om denne boka. Det gjør at jeg får et bredere syn på hvordan den kan oppleves. Takk for det 🙂 Det er på mange måter meningen med denne bloggen.

 9. Minaden 15. apr 2010 kl. 2:10 pm

  heihei!
  jeg er helt enig med Ståle ang boka. jeg leser den nå og er helt forundret og interessert i hva som skjer videre. det er virkelig spennende å lese gjennom boka som er skrevet fra en autistisk perspektiv! jeg jobber selv med en som har asperbergers og denne boka hjelper meg til å forstå mer om hvordan noen med denne sykdommen tenker osv. så jeg synes at Mark Haddon har gjort en kjempe bra jobb, og kommer til å lese Spot of Bother også siden den er nevnt her 🙂

 10. Ståleden 18. apr 2010 kl. 5:22 pm

  Hei Mina, og velkommen hit!
  Har en kompis som var lærer for en autist en gang, og han kjente igjen hverdagen gjennom denne boka, og ble helt betatt. Moro at flere enn han og meg liker den 🙂

 11. Anee.den 19. nov 2010 kl. 11:44 pm

  Hallo, hallo!
  Jeg holder på med denne boken i det øyeblikk jeg skriver her. Jeg synes den er ganske bra så langt. 🙂 Det var storebroren min som anbefalte den for meg, og det er jeg glad han gjorde. Det står ett lite utdrag fra boken i en bok vi har på skolen, og det synes jeg er ganske «artig». Jeg gleder meg til å skryte med å si «Jeg har lest den boken!» Vi har ett prosjekt på skolen, og jeg skriver om denne boken. Søkte på sammendrag og fant denne siden. 🙂 Jeg synes du har fått sammen ganske mye! Godt jobbet! Jeg synes denne boken passer for de fleste. Selv er jeg 14 år, og jeg kan tenke meg at dere er noe eldre. 😉 Ønsk meg lykke til med resten av boken! Nå dykker jeg med igjen til en annen verden. 🙂

  – Ane.
  Anee. recently posted..Its a brand new start c-My Profile

 12. Ståleden 21. nov 2010 kl. 1:14 pm

  Jeg er også glad for at storebroren din anbefalte den. Ei flott og veldig annerledes bok. Håper du liker fortettelsen like godt som begynnelsen :.-)
  Takk for at du tok deg tid til å skrive en kommentar her inne. Det setter begge brødrene Ertzgaard stor pris på. Og du har helt rett i at vi «er noe eldre». Godt og vel tre ganger så gammel, faktisk – og vel så det. Noen skikkelige gubber, altså 🙂 Men det er jo noe av det fine med både blogging og bøker, alder har egentlig ingen betydning.
  Takk for besøket!

Adressesporing | RSS for kommentarer

Legg inn en kommentar

CommentLuv badge