13. feb 2008

Slavenka Drakulic: Café Europa

Skrevet av kl. 7:08 pm i kategorien Drakulic, Slavenka

Slavenka Drakuli?: Café EuropaSlavenka Drakulic, kroatisk forfatter og journalist bosatt i Sverige, har gjennom Café Europa hjulpet meg til å forstå mange uforståeligheter på mine reiser i Øst-Europa. Hun gir vesentlig førstehjelp for meg som fascineres av denne delen av vår verdensdel, men som ikke har klart å finne ut av og forstå de motsetningene som jeg har møtt. Særlig i land som var godt bortgjemt bak jernteppet før dettes fall har jeg undret meg fælt over holdninger jeg har møtt på. For eksempel servitrisen som bare snudde på hælen og stakk med et fnys da jeg og mitt reisefølge spurte om menyen…

Gjennom korte essay forteller Drakulic om mangt som er grunnleggende forskjellig i virkelighetsoppfattelsen til Øst- og Vest-Europeere. Øst-Europeere lever, i følge Drakulic, fortsatt med følgene av tiår med et styre som ikke på noe vis verdsatte eller tok hensyn til enkeltpersoner. Offisielt var systemet og samfunnet alle tings målestokk og begrunnelse. For eksempel ble en bedrifts produksjonsøkning sett på som positivt i seg selv – selv om produksjonen kunne være rent ut skadelig for mennesker og økonomi og unyttig for landet forøvrig. Var det satt et mål om at en skulle produsere 100 000 traktorer var det et framskritt dersom en klarte å produsere 120 000 – enten det var behov for dem eller ei. Myndighetene fordømte alt fra den «gærne» siden av muren som skilte europeere.Uoffisielt var imidlertid materialismen målet for alt og alle, å skaffe seg ting – aller helst fra Vesten – gav status mennesker imellom. Og det å sammenligne seg med andre var langt viktigere enn det som er (eller i hvertfall har vært) normen i Vest-Europa.

Drakulic skriver veldig godt. Hun kommer raskt og uten unødvendige sidesprang til saken, forklarer denne med velvalgte formuleringer som åpner for forståelse – og det på et grunnlag jeg ikke hadde før jeg leste hennes forløsende ord. Små konkrete situasjonsbeskrivelser fra hverdagen under kommunismen og fra livet etter at denne styreformen havnet på historiens søppelhaug sammen med Leninstatuene, bygger opp under hennes argumentasjon.

Selv om jeg må innrømme at jeg ikke alltid kan si meg enig med Slavenka Drakulic har Café Europa gitt meg mulighet til å verdsette, forstå eller i det minste akseptere noen underlige kulturkollisjoner med mennesker fra Øst-Europa. Det at en servitrise snur ryggen til meg eller at en drosjesjåfør forsøker å lure meg kommer aldri til å være noe jeg i øyeblikket vil verdsette. Men jeg har nå litt lettere for å forstå at min vestlige måte å beskue verden på ikke nødvendigvis er den eneste riktige. Kanskje den til og med er dundrende feil i svært mange sammenhenger. Gjennom sin lille bok viser Drakuli? svært så tydelig at teppet som skiller øst fra vest i Europa fortsatt henger der, selv om det kanskje har blitt noe lettere å bevege seg gjennom det.

Forlag: Penguin
ISBN: 0-14-016962-8
Utgivelsesår: 1988

Share on Facebook
Forrige artikkel:
Tor Åge Bringsværd: Gobi – Min prins
Neste innlegg:
Christina Lamb: The Africa House
 

2 kommentarer

2 kommentarer på “Slavenka Drakulic: Café Europa”

  1. randiden 13. feb 2008 kl. 8:18 pm

    Den boka skal jeg skaffe meg og! Ikke hørt om den før, så flott med omtale her 🙂
    Det er som du sier; dersom vi forstår blir vi i alle fall ikke så provosert og opplevelsen farges ikke så negativt. Dessuten er det så spennende å «grave litt» i bakgrunn og historie og se hva som har formet folk -og nasjoner!

  2. Ståleden 16. feb 2008 kl. 1:58 pm

    Takk for kommentaren, randi! Ja. Noe av grunnen til at jeg av og til graver meg ned i bøker skrevet av forfattere med helt andre «innblikk» på verden er at jeg prøver å forstå litt mer – eller iaffal å misforstå litt mindre. Slavenka Drakulic sin lille trykksak hjalp meg til et litt annet bilde av en fascinerende del av Europa. Jeg kommer nok til å lete fram flere av hennes bøker med tid og stunder. Får bare håpe at hun har skrevet mer…

Adressesporing | RSS for kommentarer

Legg inn en kommentar

CommentLuv badge