16. feb 2008

Christina Lamb: The Africa House

Skrevet av kl. 1:43 pm i kategorien Lamb, Christina

Christina Lamb: The Africa HouseI august 1996 besøkte Christina Lamb Zambia for å gjøre et intervju med Kenneth Kaunda, landets første president. I løpet av besøket fikk hun kjennskap til et merkelig sted: en klassisk engelsk herregård midt i den zambiske ødemarka. Fascinert av dette forfalne og storslåtte byggverket begynte Lamb å undersøke stedets historie for å finne ut hva slags mann som kunne finne på å oppføre et slikt bygg langt fra andre bebygde steder.

Det hun fant var en historie langt fra det vanlige, en historie om en klassebevisst, forvent og velbeslått engelsk gentleman som ikke helt klarte å finne ro i sitt England. En dekorert offiser fra første verdenskrig som ikke hadde maktet å tre inn i de forventede høye stillinger. En mann som hadde større forventninger til hva livet skulle by på enn det England med all rimelig grunn kunne forvente å gi han.

Hva han hadde var en stor eventyrtrang og en meget kjær tante med en (om mulig) enda mer velstående ektemann. Så kjær var denne tanten at det nok egentlig var hakket mer enn det som sømmet seg i hans borgerlige og korrekte fedrelandet.

I sine forholdsvis unge år var Stewart Gore-Brown på oppdrag for å måle opp grensene i det sørlige Afrika. På sin ferd oppdaget han Shiwa Ngandu, et stort landområde som han umiddelbart ble betatt av, og som han etter hvert fikk finansiert kjøpet av – mye takket være sin kjære tante Ethel Locke King og hennes gode ektemann. Med King-formuen i ryggen og noen private midler bygget så Gore-Brown opp en klassisk engelsk herregård, en stor farm som drev med oljeproduksjon for parfyme, kvegdrift, korn og en masse annet. Det han fikk bygd opp ble enten laget fra grunnen av fra det som områdene rundt godset kunne framskaffe – eller det ble importert fra Europa. Han fikk også reist et velregulert samfunn for sine tilsatte – med sykehus, kino, solide boliger og forretninger.

Selve herregården – nesten et slott – ble reist ut fra tegninger som Gore-Brown selv hadde puslet med siden guttedagene. Et fabelaktig klassisk engelsk bibliotek med alskens skinninnbundne førsteutgaver av storverk, diplomer, troféer av egenskutte dyr og en skikkelig peis – som seg hør og bør. Dette rommet var husets hjerte, og det rommet godseieren selv trivdes best i.

Gore-Brown bygde ikke bare opp Shiwa Ngandu. Han engasjerte seg også politisk i Nord-Rhodesia, og ble etter hvert en brennende talsmann for at zambierne selv skulle styre sitt eget land. Han forsøkte å legge til rette for gode overgangsordninger – og kunne, i følge Kaunda, tilskrives mye av æren for at overgangen fra kolonistyre til selvstyre gikk så fredelig for seg som det tross alt gjorde.

Samtidig som han var en stor talsmann for zambiernes borgerrettigheter, tok han ikke fem øre for å hudflette arbeidere som ikke gjorde jobben sin. En sammensatt herremann, med andre ord.

Høyt respektert døde Gore-Brown i 1967 i en alder av 84 år. Han gikk under navnet Chipembele, neshornet. Et tilnavn han hadde fått som følge av sitt temperament og sin sterke personlighet. Han er eneste hvite mann som har blitt begravet på den zambiske stats bekostning. Men så å si alle hans personlige ønsker i forhold til gravsted og seremonien rundt gravferden ble ikke tatt til følge.

Hans etterfølgere hadde liten sans for Gore-Browns «stormannsgalskap» og visjoner. Det han bygde opp ble etter forholdsvis kort tid lagt øde. Og ved Lambs besøk, kunne hun vandre gjennom et hus som de siste 30 årene hadde latt forfalle – selv om mange av kostbarhetene fortsatt var å finne.

Chipembele er av Kaunda omtalt som «one of the most visionary people in Africa – he was born an English gentleman and died a Zambian gentleman».

Christina Lamb har begått en fabelaktig interessant og velskrevet biografi. Hun har maktet å beskrive vel 60 år av en manns liv på en slik måte at jeg som leser får et inntrykk av at jeg kjente mannen – både hans positive og hans negative sider. Det er ikke en bok om en helgen. Ei heller om en djevel. Men rett og slett om en fascinerende annerledes mann med visjoner. Og hun står ikke selv i veien for bildet av Gore-Brown på noe vis. En stor bragd i seg selv.

Forlag: Penguin
ISBN: 0-140-26834-0
Utgivelsesår: 2000
343 sider

Share on Facebook
Forrige artikkel:
Slavenka Drakulic: Café Europa
Neste innlegg:
Alexander McCall Smith: The Finer Points of Sausage Dogs
 

Ingen kommentarer

Adressesporing | RSS for kommentarer

Legg inn en kommentar

CommentLuv badge