27. feb 2008

Tsjingiz Ajtmatov: Den hvite dampbåten

Skrevet av kl. 11:01 pm i kategorien Ajtmatov, Tsjingiz

Tsjingiz Ajtmatov: Den hvite dampbåtenI Den hvite dampbåten møter vi en liten foreldreløs gutt som lever sammen med sin bestefar og stebestemor inne i de dype skogene i Kirgisistan i Sentral-Asia. Hans liv kretser om Ulven, Hvilende Kamel, Salen og Stridsvogna oppdiktede venner som egentlig er store kampesteiner. På plassen bor også guttens tante og onkel. Onkelen er forfyllet skogvokter som mishandler kona, svigerfaren og til dels også gutten for å vise at han er «et skikkelig mannfolk» og for å få ut frustrasjonen over at han selv er barnløs.
Foruten kampesteinene er bestefaren guttens eneste støtte i det tøffe livet dypt inne i de enorme skogene. Pjokkens fantasiliv er utrolig rikt, og handler i stor grad om hva han skal gjøre for at livet skal bli bedre, enten dette er å skape seg om til en fisk og svømme ut til den hvite dampbåten som en sjelden gang krysser fjorden for å treffe sin kjødelige far, eller hans eget heltemot for å redde sitt folkeslags mytologiske beskytter, «Hjortemor». Hans omsorg for og kjærlighet for og tillit til de som viser han en antydning av vennlighet er rørende stor.

Den hvite dampbåten er en lavmælt fortelling som bare sjelden fikk meg til å trekke på smilebåndet. Langt oftere var det melankoli som fulgte etter å ha lest noen kapitler, for historien er i all hovedsak mollstemt.

Men godt skrevet er denne lille boka. Språkføringen er uvant og mangler til dels flyt. Men likevel flyter historien framover med sine små krumspring og sidesprang. Guttens navn får vi aldri vite, men hans innerste tanker er åpne. Alt blir sett utenfra av en forteller – som også ser alt innefra hver enkelt person.

Jeg ble således ikke helt klok på boka, men likte den veldig godt. Den anbefales ikke hvis du ønsker deg en god latter, men hvis ettertanke er noe du ikke har noe imot…

Sidetall: 167
Forlag: Tiden Norsk Forlag
ISBN: 82-10-03652-1
Utgivelsesår: 1993

Share on Facebook
Forrige artikkel:
Virginia Woolf: De drog til fyret
Neste innlegg:
Tor Åge Bringsværd: Samtaler med svart hund
 

2 kommentarer

2 kommentarer på “Tsjingiz Ajtmatov: Den hvite dampbåten”

 1. KariEden 28. feb 2008 kl. 7:34 pm

  For lenge siden leste jeg en annen bok, Dsjamilja, av samme forfatter.
  Boka fant jeg helt tilfeldig på ett mammut salg en gang. Jeg husker ikke lenger så godt fra handlingen at jeg kan gjenfortelle noe. Men den utrolig gode, vare følelsen jeg fikk av boka husker jeg ennå.
  Bakpå kan jeg lese at den beskrives som «…den vakreste kjærlighetshistorie jeg har lest….».
  Din omtale minner meg om at jeg skal lese Dsjamilja om igjen og ta en titt på flere bøker av samme forfatter.
  Takk for tips!

 2. Ståleden 28. feb 2008 kl. 8:40 pm

  Heisann KariE
  Trivelig kommentar. Du gjorde meg nysgjerrig på Dsjamilja. Tror jeg skal lete den opp også. Har lest en annen bok av Ajtmatov: Dsjengis Khans hvite sky. Den er noe annerledes, men også den minnes seg som en varm bok. Tror kanskje Ajtmatov skal «besøkes» på nytt igjen om ikke så lenge…

Adressesporing | RSS for kommentarer

Legg inn en kommentar

CommentLuv badge