1. mar 2008

Thomas Boberg: Americas

Skrevet av kl. 9:20 pm i kategorien Boberg, Thomas

Thomas Boberg: AmericasFra 1980 til 1999 besøkte Thomas Boberg Canada, Ecuador, Chile, Peru, Mexico, Bolivia, Brasil Guatemala og USA. I «Americas» skildrer han noen av opplevelsene underveis. Og det skal ikke stikkes under en stol at han skildrer disse på fabelaktig vis. Han har en meget personlig stil: oppstykket, svevende, til dels pretensiøst – men nesten alltid svært fascinerende.

Boberg synes å ha en egen evne til å rote seg bort i situasjoner som menigmann i størst mulig grad forsøker å holde seg unna. Han klarer det kunststykke å la seg overtale til å flytte inn hos en døgenikt i Wisconsin og hjelpe til med å holde liv i et falleferdig bruk, han raver rundt i ukjente strøk mektig påvirket av narkotika, drikker seg sanseløs sammen med individer som neppe kan omtales som mors beste barn og så videre og så videre. Men interessante betraktninger og historier blir det ut av slikt. Boberg beskrivelser av seg selv viser en rastløs og alltid søkende mann uten «ro i ræven», som de ville sagt det i Bergen. Alltid på farten, alltid prøver han ut noe nytt, alltid leter han etter et svar. Og gjennom «Americas» makter han i det minste å skildre sin søken – selv om han neppe kan sies å ha funnet noe som ligner på et svar…

Denne samlingen av reiseskildringer er i liten grad oppløftende lesning. Tristhet, irritasjon, depresjon og oppgitthet er langt vanligere enn glede og latter. Men som leser er det likevel lett å le av de utallige håpløse situasjonene fyren klarer å rote seg borti. Og hans evner til å beskrive håpløsheten og det absurde i mange av disse opplevelsene er nesten uovertrufne – som for eksempel i den korte beskrivelsen av en aften i Peru:

En svak, lilla ild ulmet over Tarapotos tak. Det var belter av bensinblå skyer på himmelen. En falk fløy lavt over meg med byttet sitt i klørne, en liten gnager som hadde sluttet å sprelle. Flokker av flaggermus kastet seg ut i den begynnende skumring fra palmenes veldige, duskete kroner. Skjebnen er overalt. Den varer et øyeblikk, først når den er forbi, blir den skjebne. Man måtte være seg sine tråder bevisst. Spinnet hadde lagt seg over øynene mine. Jeg så gjennom det. Musa i falkens klør. Det var lyden av hissige motokars som slo seg vei bortover jordstiene. En ung jentes latter bak en halvåpen vindusskodde. Dansemusikk fra en restaurant. Insektene begikk som vanlig selvmord mot lyktens onde glass. Hvilken fest passer til den indre grimase? Hvor er masken som skal utdype den?

Det er vakkert, godt observert – og veldig selvbevisst. Nesten selvhøytidelig teatralsk i sitt forsøk på å være unik. Men det fungerer. Og da så.

Sidetall: 352
Forlag: H. Aschehoug & Co. (W. Nygaard)
ISBN: 82-03-20641-7
Utgivelsesår: 2002

Share on Facebook
Forrige artikkel:
Niccolò Ammaniti: Steal You Away
Neste innlegg:
Suzanne Vega: The Passionate Eye
 

Ingen kommentarer

Adressesporing | RSS for kommentarer

Legg inn en kommentar

CommentLuv badge