2. mar 2008

Suzanne Vega: The Passionate Eye

Skrevet av kl. 4:49 pm i kategorien Vega, Suzanne

Suzanne Vega: The Passionate EyeSuzanne Vega, mest kjent som sanger og såkalt «låtskriver» (vakkert ord, ikke sant?) viser i The Passionate Eye fram andre sider av sin ordkunstneriske evner. Rett nok finner du de fleste av hennes sangtekster i samlingen, men i tillegg får leseren se at damen har svært lett for å uttrykke seg gjennom så ulike genre som dikt, novelle, kronikk og reiseskildring – for å nevne noen.

Boken er fascinerende lesning. Det som imponerte meg mest var hvor gode hennes dikt fra barn- og ungdom er, både når det gjelder innhold og utforming. Allerede i en alder av ni leker hun seg med formuleringer som de fleste voksne ikke vil være i nærheten av å mestre. Også innholdsmessig syns jeg at hun ligger langt foran sin egen alder i disse tidlige forfatteriene. Et eksempel er diktet The Pianist som hun skrev da hun var 15:

music player
cathedral builder
spirit sailor
you touch forth the breath
of ageless life… and I soar!

you give me sky
and light
ancient towering castles
sorrowful pounding glories
all battles won and lost
fill this vast place when you play
and you
have brought me
joy…

Historiene fra hennes reiser er ofte småhumoristiske samtidig som de avslører en skarp observasjonsevne. The Happy Gravedigger, er et eksempel på dette. En liten historie om den alderdommelig utseende, men middelaldrende kirkegårdstjeneren hun en gang møtte på vandring gjennom London med sin datter. Hun beskriver han som «a small man with a tight overcoat, white hair, a grizzled beard and ready smile» Og deres korte samtale viser en tilfreds mann. Og Suzanne Vega evner gjennom to korte sider å forklare noe av denne tilfredsheten.

Et artig innslag i samlingen er et intervju med henne selv. Intervjueren er Leonard Cohen, og samtalen dem imellom avslører to bestemte mennesker med en solid mengde merkelige opplevelser som svært tydelig har stor sans for hverandre, både som kunstnere og personer. Intervjuet er gjort i forbindelse med utgivelsen av 99.9F°, og er så absolutt lesning vel verd å gjøre.

Boken gir et artig innblikk i tankeverdenen og utviklingen av en av de kvinnelige artistene jeg setter høyest. Sansen for damen er ikke blitt mindre etter å ha lest den – snarere tvert imot.

Og så er det utrolig hvor annerledes Suzanne Vegas sangtekster oppleves uten medfølgende melodi, selv om noen av disse er såpass etset inn i minnet at de kommer snikende fram av seg selv under lesningen…

Forlag: Spike/Avon
ISBN: 0-380-97353-7
Utgivelsesår: 1999

Share on Facebook
Forrige artikkel:
Thomas Boberg: Americas
Neste innlegg:
Paul Theroux: The Great Railway Bazaar
 

En kommentar

En kommentar på “Suzanne Vega: The Passionate Eye”

  1. Sorgenfriden 2. mar 2008 kl. 6:18 pm

    Takk for tips, dette skal sjekkes ut nærmere. :o)

Adressesporing | RSS for kommentarer

Legg inn en kommentar

CommentLuv badge