2. mar 2008

Paul Theroux: The Great Railway Bazaar

Skrevet av kl. 10:08 pm i kategorien Theroux, Paul

Paul Theroux: The Great Railway BazaarEver since childhood, when I lived within earshot of the Boston and Maine, I have seldom heard a train go by and not wished I was on it. Slik begynner Paul Theroux sin første bok med reiseskildringer. I første halvdel av 1970-tallet satte han seg fore å reise med tog rundt hele Eurasia. Han startet i London med Orientekspressen, og fulgte de aller fleste jernbanestrekningene som var åpne for vestlige på det asiatiske kontinent – fra de mest berømte, slik som Den transsibirske jernbane, til strekninger som noen knapt vet om, for eksempel jernbanene i det krigsherjede Sri Lanka. Gjennom 30 jernbanestrekninger – og like mange kapitler – deler han sine inntrykk av de land han reiser gjennom og de menneskene han treffer på sin ferd med leseren.

Selv om boka er en skildring av en langvarig togtur gjennom Asia, opplever jeg den vel så mye som en beskrivelse av den reisende forfatteren – med svingende humør og interesse for det han ser og opplever. Stemningen skifter hele tiden, noe som skaper dynamikk i boka og gjør den interessant – men til tider også frustrerende å lese. For jeg får ikke inntrykk av at Paul Theroux var en elskverdig herremann til alle tider. Det å «reise» gjennom 30 kapitler med en halvveis humørsjuk herremann er ikke alltid en glede. Men det kan bli temmelig morsomt av og til. Et eksempel på dette er hans møte med ekteparet fra USA som reiser verden rundt for å feire mannens turnuskandidatur som lege:

‘We’re celebrating by going around the world,’ said the wife. ‘We’re on our way to Poland – I mean, after Irkutsk.’
‘So you’re really living it up.’
‘Sort of.’
‘Bernie,’ I said, ‘you’re not going to go back and become one of those quacks that charge the earth for curing halitosis, are you?’
‘It costs a lot of money to go to medical school,’ he muttered, which was a way of saying he was. He said he owed $20,000. He had spent years learning his job. Textbooks were expensive. His wife had had to work. It didn’t sound much of an ordeal, I said. I owed more money than that. He said ‘I even had to sell my blood.’
‘Why is it,’ I said, ‘that doctors are always telling people how they sold their blood as students? Don’t you see that selling blood by the pint is just another example of your avarice?’
Bernie said, ‘I don’t have to take this from you.’ He grabbed his wife by the arm and led her out of the dining car.

Men han er utrolig til å komme i kontakt med folk, og til å få med seg deres små historier og særegenheter. Sadik, en festlig fyr han treffer på toget til Teheran fortalte følgende historie for å latterliggjøre seg selv:

He enjoyed telling stories against himself. The best one concerned a blonde he had picked up in an Istanbul bar. It was midnight; he was drunk and feeling lecherous. He took the blonde home and made love to her twice, then slept for a few hours, woke up, and made love to her again. Late the next day as he was crawling out of the bed he noticed the blonde needed a shave and then he saw the wig and the man’s enormous penis. ‘»Only Sadik,» my friends say, «only Sadik can make love to a man three times and think it is a woman!» But I was very drunk.’

Jeg har stor sans for hans måte å beskrive det han ser. Med svært enkle midler klarer han å formidle områdene han reiser gjennom, f.eks. ved å beskrive kjedelige fjellområder som «there was little to see but a dreary monotony of unambitious hills.» Eller et eldre ektepars gjensyn med Venezia: «Oddly appropriate, this couple who had seen Venice in better days: now the city and its visitors were enfeebled, suffering the fatal poisoning of the age.»

The Great Railway Bazaar er en således en levende bok. Både folket og landskapet som Theroux reiser gjennom er skildret med både den skjønnhet og den grimhet som tilhører virkeligheten. Heller ikke forfatteren selv males med forskjønnende ordbilder. Det er godt. Det er interessant. Og det er givende lesning.

Sidetall: 379
Forlag: Penguin Books
ISBN: 0-140-24980-X
Utgivelsesår: 1977

Share on Facebook
Forrige artikkel:
Suzanne Vega: The Passionate Eye
Neste innlegg:
J.R.R. Tolkien: The Hobbit
 

Ingen kommentarer

Adressesporing | RSS for kommentarer

Legg inn en kommentar

CommentLuv badge