5. mar 2008

J.R.R. Tolkien: The Hobbit

Skrevet av kl. 8:07 pm i kategorien Tolkien, J.R.R.

J.R.R. Tolkien: The HobbitI The Hobbit møter vi den fredelige lille hobbiten Bilbo Baggins fra the Shire. Han lever et rolig liv, passer sine saker, unngår unødvendige opplevelser og eventyr, og er således vel ansett i sitt lille samfunn. En dag dukker trollmannen Gandalf opp. Og etter han følger tretten dverger – og Bilbos rykte går fløyten. Han blir nemlig dratt med på eventyr, mer eller mindre frivillig.

Gandalf og dvergene vil nemlig ha Bilbo med på skattejakt. I fjerne land, forbi alvenes rike, bortenfor Misty Mountains, Great River og Mirkwood ruger dragen Smaug på en skatt som en gang i tiden tilhørte dvergene. Og nå vil de ha den tilbake.

Til å begynne med er det ikke mye den lille hobbiten kan bidra med bortsett fra mangel på erfaring og trøbbel, men etter hvert som dvergene selv roter seg bort viser det seg at den godeste Bilbo er god å ha, ikke minst på grunn av en magisk ring han snubler over inne i Misty Mountains, men også på grunn av sitt sunne vett og sin fantasi.

The Hobbit er historien forut for den noe mer kjente trilogien Ringenes Herre. Vi blir kjent med Bilbo, hvordan han finner ringen som er så sentral i det mer kjente verket og blir presentert for den Tolkiens vidunderlige verden av magi, forheksede skoger, alver, drager, dverger, troll og alskens andre fantastiske skapninger. I forhold til Ringenes Herre er dette en lettvekter av en fortelling, men du verden så sjarmerende. Det universet Tolkien her begynner å skape, og som han fullfører noen år senere, er ikke bare magisk i det som blir skildret, men også i selve skildringen. Tolkien maler en verden som er utrolig og umulig, men likevel troverdig. Begrepet fantastisk litteratur, som har blitt brukt om sjangeren, er beskrivende.

Det er egentlig ikke så mye mer å si. Liker du de gode gamle eventyrene og å la fantasien baske og boltre seg, er dette noe for deg. Vil du ikke bevege deg utenfor «den virkelige verden», kan du like godt holde fingrene vekk fra The Hobbit.

Forlag: Harper Collins Publishers
ISBN: 0-261-10221-4
Utgivelsesår: 1999
280 sider

Share on Facebook
Forrige artikkel:
Paul Theroux: The Great Railway Bazaar
Neste innlegg:
Iain Banks: Raw Spirit
 

Ingen kommentarer

Adressesporing | RSS for kommentarer

Legg inn en kommentar

CommentLuv badge