5. mar 2008

Iain Banks: Raw Spirit

Skrevet av kl. 9:08 pm i kategorien Banks, Iain

Iain Banks: Raw SpiritFra sin agent får Iain Banks det som for han, og for mange av oss andre, må kunne sies å være et drømmeoppdrag: Reis rundt det ganske Skottland og besøk så mange whiskydestillerier som mulig, gjør deg kjent med produksjonsprosessen og smak deg fram til den beste av alle drammer.

Resultatet har blitt et fornøyelig stykke lesestoff. Om Banks selv, hans kjærlighet for biler, små sjarmerende veier, sitt land og folk, seilbåter, god mat og mye mye mer. Og om hans sterke antipatier, hovedsaklig overfor krigskameratene Bush og Blair.

For Iain Banks er ikke den som holder sine synspunkter og følelser skjult, verken når han hudfletter krigsforbryterne Bush og Blair eller når han lovpriser en vellaget og -lagret whisky. Sånn sett har dette blitt en bok først og fremst om Banks selv, en selvbiografi. Det gjør den imidlertid absolutt ikke uegnet som guide verken til Skottland eller til whiskyproduksjonen der, om enn en uvanlig guide.

Raw Spirit er en svært personlig bok, også når det gjelder språkdrakt. Det er ikke noe sted forsøkt å tilnærme seg fordomsfrihet noe sted, muligens med unntak av beskrivelsen av hvordan whisky lages. Hele boka er krydret med korte – og noen lange – fortellinger fra Banks’ eget liv. Mange uten antydning til relevans til det boka egentlig skulle handle om. Men skitt au. Det er morsomt. Til tider veldig morsomt! Og av og til tankevekkende. For mannen er ikke dum. Han er usedbanlig klar over egen toskeskap, og sånn sett er han ikke mer forsiktig med seg selv enn han er med andre han måtte kritisere. Men om de han verdsetter, er det bare godord å oppspore.

Jeg vil anbefale denne boka til de som liker tøys og tull, tåler noe langdryghet her og der, og som ikke lar seg fornærme over utskjellingen av lederduoen i Washington og London. Skjønt, kanskje nettopp de som føler en utpreget sympati med disse to B-gjengmedlemme burde lese boka?

Forlag: Arrow Books
ISBN: 0-09-946027-0
Utgivelsesår: 2004
360 sider

Share on Facebook
Forrige artikkel:
J.R.R. Tolkien: The Hobbit
Neste innlegg:
Iain Pears: Giotto’s Hand
 

Ingen kommentarer

Adressesporing | RSS for kommentarer

Legg inn en kommentar

CommentLuv badge