7. mar 2008

Laurens van der Post: The Lost World of the Kalahari

Skrevet av kl. 8:27 pm i kategorien van der Post, Laurens

Laurens van der Post: The Lost World of the KalahariThe Lost World of the Kalahari er historien om en ekspedisjon inn i den da forholdsvis ukjente Kalahariørkenen i det sørlige Afrika. Fra barndommen av var Laurens van der Post fascinert av Sanfolkets liv og kultur, et folk som levde i pakt med naturen, men som ble sett på som ville av andre folkeslag, og som derfor fikk gikk under den noe nedlatende betegnelsen «Bushmann».

Barnepiken til van der Post, Klara, var halvt San. Hennes nærvær satte dype spor, og boken er da også dedikert til henne. Fra tidlig alder hadde van der Post gjort det til en vane å skrive dagbok. Da han var åtte traff han en mann som fortalte om sitt møte med Sanfolket i Kalahari, og etter dette møtet skrev han: «I have decided today that when I am grown-up I am going into the Kalahari Desert to seek out the Bushman.» Og nærmere 40 år senere gjorde han alvor av denne beslutningen.

Boka begynner med å skildre den rolle Sanfolket spilte i det Sør-Afrikanske samfunnet. De var nærmest sett på som et mytisk folk som innbød både til fascinasjon og til forargelse. De levde og tenkte så ulikt andre at de altså knapt ble sett på som mennesker. Fortellingen om Sanfolket er her også fortellingen om van der Post og årsaken til at han ble så opptatt av dette folket.

Faktisk er svært mye av boka egentlig fortellingen om van der Post. En spennende fortelling om en mann som nok så seg selv som rettskaffen, men som ettertiden har funnet det for godt å først og fremst omtale som lurendreier og forfatter av dikt og forbannet løgn. Men de holdninger og verdier som formidles må fortolkes i lys av det samfunn og den tid van der Post vokste opp og levde i. Og slik sett må det kunne hevdes at han, ihvertfall i ord, var langt forut for sin tid når det gjaldt å vise respekt for afrikanske folkeslags egen historie og kultur.

Hans handlinger forteller likevel en noe annen historie. Det er tydelig at innfødte medhjelpere på hans ferd inn i det ukjente først og fremst er å se som umodne tjenere i behov for den hvite manns beskyttelse. Kanskje var det egentlig motsatt?

Store deler av The Lost World of the Kalahari skildrer foreberedelsene til ekspedisjonen, fruktløse forsøk på å finne rester av Sanfolket i nordre deler av Kalahari, de mange uhell ekspedisjonen blir utsatt for og den stadig mer tilspissede konflikten med den skandinaviske fotografen Eugene Spode, en konflikt som nesten kjører hele ekspedisjonen i grøfta.

Men boka forteller også om et respektfylt møte med Sanfolket, og gir et lite innbikk i en annerledes og nesten tapt verden og sivilisasjon. Et folk som faktisk makter å leve i pakt med naturen fullt ut, selv om denne naturen er aldri så ugjestmild og vanskelig å overleve i. Et folk som følger i sine forfedres fotspor, som kjenner sitt land så godt at det kan finne vann og mat på steder der alle andre ikke har nubbekjangs, og som både fysisk og mentalt er tilpasset tilværelsen i sitt rike.

Jeg har forstått det slik at man skal ta alt Laurens van der Post skrev og sa med en klype salt. Gjør man det, er dette likevel en god bok. Den er godt skrevet, gir innblikk i et ukjent folks liv og kultur, og er også et godt tidsbilde fra tidlig 1950-tallet. Og innimellom er det virkelige gullkorn av visdomsord, for eksempel:

Today we overrate the rational values and behave as if thinking were a substitute for living. We have forgotten that thought and the intuition that feeds it only become whole if the deed grows out of it as fruit grows from the pollen on a tree. So everywhere in our civilized world there tends to be a terrible cleavage between thinking and doing.

Forlag: Penguin Books
ISBN: 0-14-001716-X
Utgivelsesår: 1962
253 sider

Share on Facebook
Forrige artikkel:
Gavin Young: In Search of Conrad
Neste innlegg:
José Saramago: Journey to Portugal
 

2 kommentarer

2 kommentarer på “Laurens van der Post: The Lost World of the Kalahari”

 1. Pål Osjordden 12. mai 2008 kl. 10:10 pm

  Jeg forstår ikke hvorfor du skriver at Posts bøker skal tas med en klype salt. Mener du at historien ikke er sannferdig når det gjelder beskrivelsen av Sanfolket?
  mvh Pål

 2. Ståleden 13. mai 2008 kl. 6:03 pm

  Hei Pål
  Hyggelig at du stikker innom og stiller spørsmål!
  Det du spør om har jeg egentlig ikke store forutsetninger for å svare på. Jeg har lest denne boken av van der Post, og på meg virker framstillingen sannferdig.
  Jeg ble rimelig fascinert av mannen etter å ha lest boka hans og søkte meg fram på nettet etter stoff om han. Jeg fant flere forholdsvis kritiske artikler til det mannen har skrevet holdt opp mot hva han virkelig har gjort på noen nettsteder jeg har en viss tillit til (bokanmeldelser fra andre litteraturtidsskrift og noen få universitetsartikler). Jeg sluttet meg derfor til at det ihvertfall kan være en viss tvil om sannhetsgehalten i deler av det han har skrevet. Men altså, det vet jeg egentlig lite om.
  Kanskje jeg brukte et litt sterkt uttrykk? Det jeg mente å formidle var at mannen av en del forståsegpåere blir sett på som et ikke fullt ut troverdig sannhetsvitne.
  Takk for at du tar deg tid til å være kritisk til det jeg skriver! Det setter jeg stor pris på. Håper det kan bidra til å gjøre det du finner her litt bedre etter hvert.

Adressesporing | RSS for kommentarer

Legg inn en kommentar

CommentLuv badge