18. apr 2008

Jonathan Raban: Foreign Land

Skrevet av kl. 9:38 pm i kategorien Raban, Jonathan

Jonathan Raban: Foreign LandI denne, en av Rabans tidligste bøker, møter vi George Grey. Han har nylig blitt utdatert fra sin jobb ved havnen i Bom Porto i det vestafrikanske landet Montedor (tror ikke dette landet noen gang har eksistert i virkeligheten….). Han returnerer til det England han forlot for å finne at han aldeles ikke hører hjemme der.

Hans avdøde far og mor, datteren Sheila, hennes samboer Tom, Sheilas mor Angela og den avdankende stjernen Diana Pym befolker romanen sammen med George. Noen av dem bare i hans tanker, andre atskillig mer reelle.

I sin tafatthet søker George tilbake i tid og til havet. Han kjøper ketsjen Calliope fra en gammel drømmer som ikka har råd til å la være å selge båten i sine drømmer. Ombord i denne utforsker han kysten av England og sin egen historie for å finne ut hvem han er.

Jonathan Raban har i denne noe underlige romanen skapt et kobbel med underlig triste personligheter, mennesker som alle på hvert sitt vis ikke helt hører hjemme i den virkelighet de befinner seg i. De ulike grepene de tar for å håndtere sine mer eller mindre vellykkede liv er delvis rørende og delvis frustrerende å lese.

Med sine fabelaktige evner som forteller makter Raban å fange meg i en historie som jeg ikke helt forstår og som jeg bare delvis syns er interessant. Fortellerkunsten er ypperlig, men krumspringene i historien fungerer ikke alltid like godt. Enten skyldes dette sløvhet fra min side – eller så er årsaken at fortid og nåtid for ofte glir over i hverandre slik at jeg ikke alltid forstår at jeg har hoppet før jeg atter er tilbake ved utgangspunktet. Og dette er mer irriterende enn sjarmerende eller virkningsfullt.

Foreign Land er på mange plan en interessant og spennende fortelling om en manns senit. Det er ikke Rabans beste bok – men til gjengjeld er det en av hans første. Og en av hans svært få romaner. Kanskje er det slik at denne boka viser en forfatter i knopp. Kanskje viser den en sjanger som forfatteren ikke behersker fullt ut. Uansett så la jeg ikke fra meg boka uten å ha fått noe igjen for å ha lest den. Jeg må faktisk erkjenne at jeg i flere dager tuslet rundt og lurte på meningen med boka.

Og den har jeg enda ikke funnet…

Forlag: Penguin
ISBN: 0-14-008266-2
Utgivelsesår: 1986

Share on Facebook
Forrige artikkel:
Dean Koontz: Dark Rivers of the Heart
Neste innlegg:
Pascal Mercier: Night Train to Lisbon
 

Ingen kommentarer

Adressesporing | RSS for kommentarer

Legg inn en kommentar

CommentLuv badge