24. apr 2008

Gunnar Staalesen: Skriften på veggen

Skrevet av kl. 9:26 pm i kategorien Staalesen, Gunnar

Gunnar Staalesen: Skriften på veggenRomanen begynner med at Varg Veum blir kontaktet av en familie som savner sin ungdomsdatter. Kort tid før finner politiet en av byens byrettsdommere død på et sentrumshotell, kun iført et sett med ytterst delikat dameundertøy. Kort tid etter at Veum får oppdraget mottar han en dødsannonse i posten – sin egen. En høyst ubehagelig opplevelse. Spørsmålet er: finnes det noen sammenheng mellom disse tre hendelsene?

I Skriften på veggen beveger privatdetektiv Varg Veum seg in i prostitusjonens og menneskesalgets underverden i Bergen. Jeg har tidligere kritisert Staalesen for å være hakket for sexfiksert i sine bøker, men denne gangen passer det meget vel at grunntonen kretser rundt sex.

Selv om Staalesen skriver med sin velkjente svarte ironi, har denne boken en tøffere undertone enn de fleste andre Veumromaner. Så er det da også forferdelige skjebner og umenneskelig kynisme som skildres. Det tristeste er likevel at dette neppe er så veldig langt fra virkeligheten i norske storbyers horestrøk. Og med det omfanget prostitusjon etter hvert har fått i Norge, er det vel ikke urimelig å anta at vanlige familier rammes, slik de blir i demme boka.

Skriften på veggen er velskrevet og lettlest, slik en Staalesen-roman alltid er det. Men denne gangen har jeg vondt for å bli underholdt på samme måte som jeg har blitt det så mange andre ganger. Til det er temaet i boka for alvorlig og virkelighetens menneskesalg for rå og brutal. En tankevekker av en kriminalroman, faktisk.

Forlag: Gyldendal Norsk Forlag
ISBN: 82-05-23246-6
Utgivelsesår: 1995
291 sider

Share on Facebook
Forrige artikkel:
Iain Pears: The Bernini Bust
Neste innlegg:
Daniel Kehlmann: Measuring the World
 

Ingen kommentarer

Adressesporing | RSS for kommentarer

Legg inn en kommentar

CommentLuv badge