22. apr 2008

Iain Pears: The Bernini Bust

Skrevet av kl. 9:31 pm i kategorien Pears, Iain

Iain Pears: The Bernini BustJonathan Argyll, ukjent og middelmådig kunsthandler, befinner seg i Los Angeles for å avhende et sjeldent kupp av et salg til The Moresby Museum. Dette varpet av en handel er utgangspunktet for hendelser som vil snu den noget keitete engelskmannens liv opp-ned.

I forbindelse med overdragelsen til museet finner han seg mer eller mindre velvillig deltaker – eller rettere sagt: bivåner – til en fest arrangert til ære for multimilliardæren Arthur M. Moresby. I løpet av denne festen tar multimilliardæren steget inn i det hinsidige med velvillig hjelp fra en ukjent uvelgjører.

Den utro milliardærens hustru, den arveløse sønnen, den selvopptatte museumsdirektøren Thanet, Morelli, politidetektiven med de betente gummene, den konkurrerende kunsthandleren og småskurken Di Souza og den italienske kunstetterforskeren og Argylls potensielle amorøse forbindelse. Disse personene og en byste av billedhuggeren av Bernini danner rammene om et mysterium som først og fremst skiller seg fra massen av kriminallitteratur ved det herlig humoristiske språket. Boka bringer tankene i retning av Agatha Christie når det gjelder innhold og P.G. Wodehouse når det gjelder språk. Fornøyelige formuleringer som får leseren til å humre i det skjegget han eller hun ikke har (så fremt vedkommende er utstyrt med den nødvendige mengde humoristisk sans…).

I likhet med An Instance of the Fingerpost har Iain Pears levert en meget god bok, selv om både innhold og stil i de to bøkene skiller seg merkbart. Mens An Instance må kunne betegnes som en seriøs murstein av en historisk roman, er The Bernini Bust en lettlivet skildring som ikke innbyr til nevneverdig filosofering omkring noe som helst – utover at en og samme herremann kan skrive så godt og så forskjellig.

Jeg kan ikke annet enn å anbefale nok en roman av fyren.

Forlag: Berkley
ISBN: 0-425-17884-6
Utgivelsesår: 2001

Share on Facebook
Forrige artikkel:
Henning Mankell: Brannvegg
Neste innlegg:
Gunnar Staalesen: Skriften på veggen
 

6 kommentarer

6 kommentarer på “Iain Pears: The Bernini Bust”

 1. Geirden 25. apr 2008 kl. 9:49 am

  Jeg er fremdeles på side 50 av en av de andre bøkene av Ian Pears. Han er en forfatter som krever konsentrasjon, og briller som gjør bokstaver på under størrelse 12 lesbare for oss som sliter med sånne ting. Hva det sier om boken? Hakke peiling.

 2. Ståleden 26. apr 2008 kl. 2:08 pm

  Hehe. Kanskje du skal prøve en av disse lette bøkene hans først. Tror kanskje du strever med «An Instance of the Fingerpost», som nok er den beste boka hans etter min smak, men ikke så lett tilgjengelig som disse bøkene om Jonathan Argyll 🙂

 3. Andreasden 28. apr 2008 kl. 3:03 pm

  Den boken virket veldig interessant, men er den av typen som flørter med andre historiske perioder (som Dan Brown, bare bra), eller er Bernini bare mer eller mindre tilfeldig med?

  Uansett tror jeg at jeg kommer til å lese den.

 4. Ståleden 28. apr 2008 kl. 7:08 pm

  Heisann Andreas!
  Hyggelig at du stikker innom.
  I denne boka er nok Bernini bare med som kunstneren bak bysten. Fortellingen foregår i «våre dager», når nå det måtte være… Iain Pears har skrevet en liten serie bøker med Jonathan Argyll som hovedperson. Han er kunstkjenner med bare måtelig med suksess, men så absolutt med en evne til å snuble borti kunstkriminalitet. Og det er det som er kjernen i alle disse bøkene. Lett unerholdning, altså. Men god underholdning, spør du meg. Det skinner også tydelig gjennom at Iain Pears har god peiling på kunst, i alle fall virker det sånn for en ikke-kjenner som meg.
  Hvis du er ute etter flørting med andre historiske epoker, er «An Instance of the Fingerpost» og den nyere «The Portrait» mer å anbefale.

 5. Andreasden 1. mai 2008 kl. 12:20 am

  Det høres vel ut som om dette er hva jeg er ute etter likevel. Jonathan Argyll høres akkurat ut som meg, og da må han jo være en vinnende personlighet.

 6. Ståleden 2. mai 2008 kl. 7:26 pm

  Andreas:
  En deilig personlighet! Lykke til med bekjentskapet 😀

Adressesporing | RSS for kommentarer

Legg inn en kommentar

CommentLuv badge