21. apr 2008

Henning Mankell: Brannvegg

Skrevet av kl. 7:04 pm i kategorien Mankell, Henning

Henning Mankell: BrannveggI Brannvegg får førstebetjent Kurt Wallander i Ystadpolitiet en rekke mord og ett vilkårlig dødsfall å hanskes med. Alle disse døde synes til å begynne med ikke å ha noen sammenheng med hverandre, men etter hvert som trådene nøstes opp dannes en merkelig helhet, en helhet som bygger på en møysommelig oppbygd plan for å endre verden slik vi i dag kjenner den.

I tillegg til dødsfallene dukker det opp både interne konflikter og anklagelser overfor Wallander selv. Så en kan trygt si at hovedpersonen får mer enn nok å tenke på i løpet av de nærmere 500 sidene i denne kriminalromanen.

Henning Mankell bygger sin fortelling rundt sentrale kjennetegn ved det moderne samfunn – dets sårbarhet og det kompliserte nettet av koblinger som binder så å si hele kloden sammen til en enhet, en økonomisk struktur som definerer maktbalansen og det enkelte lands og menneskes muligheter i den verden vi alle er en del av.

Mankell spinner en spennende historie på denne grunnmuren. De fleste trådene i romanen bidrar til å danne et fascinerende helhetlig bilde, men noen tråder kan jeg ikke helt se poenget med. Personer og intriger som fortellingen kunne klart seg like godt uten, etter mitt syn. Jeg er heller ikke skråsikker på at de kriminelle mulighetene Mankell antyder i det hele tatt lar seg gjennomføre. Noen av disse synes så usannsynlige at jeg ikke helt klarer å «kjøpe» historien. Men det kan jo hende at jeg ikke vet hva jeg snakker om – kanskje til og med svært sannsynlig… Og kanskje det ikke er ønskelig å forvente et fullgodt logisk innhold i en slik bok. Det kan jo svekke muligheten til å formidle den historien forfatteren ønsker å fortelle.

Uansett. Ønsker du en god kriminalroman å slå ihjel tiden med, er dette et godt valg helt på linje med mange andre gode bøker.

Forlag: Gyldendal Norsk Forlag
ISBN: 82-05-26782-0
Utgivelsesår: 2000
479 sider

Share on Facebook
Forrige artikkel:
Pascal Mercier: Night Train to Lisbon
Neste innlegg:
Iain Pears: The Bernini Bust
 

Ingen kommentarer

Adressesporing | RSS for kommentarer

Legg inn en kommentar

CommentLuv badge