28. apr 2008

Maj Sjöwall & Per Wahlöö: Udyret fra Säffle

Skrevet av kl. 7:31 pm i kategorien Sjöwall, Maj,Wahlöö, Per

Sjöwall & Wahlöö: Udyret fra SäffleMaj Sjöwall og Per Wahlöö har trolig betydd mer for moderne nordisk kriminalliteratur enn noen annen. Da de på 70-tallet ga ut sin serie av kriminalromaner fra hverdagen til etterforskerne ved Mordkommisjonen i Stockholm. I Udyret fra Säffle får personalet ved denne enheten stri med et groteskt rovmord på en pasient ved Sabbatsberg sykehus.

Martin Beck er gjennomgangsfiguren i de ti bøkene til Sjöwall og Wahlöö. Han er en traust politimann som ikke sjokkeres av noe – men som heller ikke kan beskrives som enhver festlighets naturlige midtpunkt.

Det som kjennetegner bøkene til Sjöwall og Wahlöö er en utpreget dysterhet. Ingen antydning til overmenneskelighet kan skimtes av noen av personene som beskrives – ikke en gang hos heltene. De er alle rett og slett normale mennesker med en ufyselig jobb å gjøre. Storbyen skildres som et grått og trist sted uten sjarm av noe slag. De eneste fargeklattene som er å spore er det røde blodet som uavlatelig spilles i hvert kriminalmysterium.

I Udyret fra Säffle er det ordenspolitiets Inspektør Nyman som får hals og mage spjæret av en bajonett – og som således er skyld i at Mordkommisjonens etterforskere forblir søvnløse. Uten å røpe for mye av handlingen kan det vel sies at Inspektør Nyman aldeles ikke er noen utpreget kandidat til Nobels fredspris, og at dette har mye å si for hans endelikt.

Språket i Sjöwall og Wahlöös bøker er kort, konstaterenede og dyktig skildrende. Til tross for den nøkterne og sosialrealistiske stilen bygges det opp en spenning gjennom de trøtte etterforskeres strev etter å finne svaret på gåten de står overfor. Og lenge strekkes denne spenningen akkurat passelig. Men i Udyret fra Säffle ryker strikken etter eller annet sted sånn ca. midtveis i boka. Plutselig blir det så alt for tydelig hva som er årsaken til mordet og hvem gjerningsmannen er – uten at jeg skal røpe det… Men siste del av boka blir litt for lik en eller annen amerikansk kriminalroman med pang-pang og lissom-action. Og det er ikke det Sjöwall og Wahlöö behersker best.

Forlag: Gyldendal Norsk forlag
ISBN: 82-05-20978-2
Utgivelsesår: 1993

Share on Facebook
Forrige artikkel:
Daniel Kehlmann: Measuring the World
Neste innlegg:
Iain Pears: The Raphael Affair
 

Ingen kommentarer

Adressesporing | RSS for kommentarer

Legg inn en kommentar

CommentLuv badge