3. mai 2008

Maria Finn Dominguez: Cuba In Mind

Skrevet av kl. 11:04 pm i kategorien Finn Dominguez, Maria

Maria Finn Domiguez: Cuba In MindJeg har bestandig med meg et lite knippe bøker når jeg henger reisesekken på ryggen og stikker til fjerne eller nære himmelstrøk. Som oftest handler minst en av bøkene om land eller steder jeg skal besøke. Så også på en nylig gjennomført Cubatur (som du kan lese litt om i reisebloggen min). Maria Finn Dominguez har i Cuba In Mind klippet sammen utdrag fra verk av en mengde forfattere som har besøkt Cuba i løpet av de siste par århundrene.

Slike antologier har lett for å bli litt vel mye hummer og kanari, men det er alltid en og annen forfatter jeg ikke har hørt om eller som jeg enda ikke har lest noe av som fenger interessen. Cuba In Mind er intet unntak i så måte. Samlingen er noe av det mest usammenhengende jeg har lest siden studiedagenes sammenraskede kompendier, selv om den altså har et gjennomgående tema: Cuba og det inntrykk øya har gjort på besøkende gjennom et par hundre år.

Fra de hyperkjente Ernest Hemingway og Graham Greene til, for meg i alle fall, langt mindre kjente Holly Morris og Ruth Behar. Fra små fortellinger om bortskjemte husmødres oppramsende monologer om hva de gjorde på sine få dager i Havanna, via biologers inngående beskrivelser av Cubas fauna og flora, til vakker og velformulerte kunstverk i ord. Dikt, reiseskildringer, faglitteratur, bruddstykker av romaner, noveller… En salig blanding.

Jeg har ikke tidligere somlet meg til å lese noe av Hemingway, så dette var en grei begynnelse. Og muligens slutt. Falt ikke for den hyper-macho stilen mannen anla i The Great Blue River. Mens utdraget fra Graham Greenes Our Man In Havana nesten fikk meg til å løpe av gårde for å kjøpe. Andre perler fra samlingen vel verd å nevne er Alma Guillermoprietos beskrivelse i Looking For History: Dispatches from Latin America av møtet mellom «kjempene» Fidel Castro og pave Johannes Paul II under sistnevntes besøk på Cuba i 1998. Eller Elizabeth Hanlys dykk ned i den noe uforståelige cubanske religionen Santeria i Santeria: An Alternative Pulse.

Cuba In Mind er inndelt i fire hoveddeler: Travelers, Expatriates, Real and Imagined, Aficionados og Exiles, Immigrants and Their Offspring. En inndeling som sikkert er like god som enhver annen. Men den synliggjør også bokas største svakhet, spør du meg: Ikke en kjeft som faktisk bor på Cuba kommer til orde. Sånn sett blir dette en beskrivelse av hvordan Cuba ser ut utenfra, hovedsaklig med USA-amerikanske briller. Og det er stort sett for lite nyansert.

Forlag: Vintage Departures
ISBN: 1-40007613-7
Utgivelsesår: 2004
276sider

Antologien inneholder følgende tekster/utdrag:

 • Anthony Trollope: The West Indies and the Spanish Main
 • William Cullen Bryant: Brev XLVIII fra Letters of a Traveller
 • Walter D. Wilcox: Among the Mahogany Foretst of Cuba
 • Eleanor Early: Ports of the Sun
 • Consuelo Hermer og Marjorie May: Havana Mañana: A Guide to Cuba and the Cubans
 • Robert Stone: Havana Then and Now
 • Alma Guillermoprieto: Looking for History: Dispatches from Latin Amerika
 • Andrei Codrescu: Ay Cuba!
 • Kmi Eisele: The Flesh, the Bones, and the Beating Heart
 • Elmore Leonard: Cuba Libre
 • Stephen Crane: The Clan of No-Name
 • Graham Greene: Our Man In Havana
 • Ernest Hemingway: The Great Blue River
 • Jim Shepard: Batting Against Castro
 • Isadora Tattlin: Cuba Diaries: An American Housewife in Havana
 • Langston Hughes: Havana Nights
 • Jayne Cortez: Visita og In 1985 I Met Nicolás Guillen
 • Allen Ginsberg: Intervju med Allen Young i magasinet Gay Sunshine
 • Elizabeth Hanly: Santeriá: An Alternative Pulse
 • Pico Iyer: Cuba and the Night
 • Tom Miller: Trading With the Enemy: A Yankee Travels Through Castro’s Cuba
 • Holly Morris: Adventure Divas
 • Thomas Barbour: A Natutalist In Cuba
 • Oscar Hijuelos: The Mambo Kings Play Songs of Love
 • Ruth Behar: In the Absence of Love
 • Cristina García: Simple Life
 • Carlos Eire: Trece fra Waiting for Snow In Havana: Confessions of a Cuban Boy
 • Ricardo Pau-Llosa: Charada China
 • Rosa Lowinger: Repairing Things
 • José Barreiro: The Indian Chronicles
Share on Facebook
Forrige artikkel:
Iain Pears: The Raphael Affair
Neste innlegg:
Henning Mankell: Den hvite løvinnen
 

4 kommentarer

4 kommentarer på “Maria Finn Dominguez: Cuba In Mind”

 1. Joridden 8. mai 2008 kl. 4:18 pm

  Jeg reiser til Cuba 20. juni! Inspirerende å lese reisereportasjene dine 🙂
  Og alltid kjekt med boktips, såklart!

  Jorids last blog post..Ikke et helt vanlig møte

 2. Ståleden 8. mai 2008 kl. 8:22 pm

  Heia Jorid!
  Da må jeg få ønske deg god tur! Håper du får gode dager i Castro-land. Skal prøve å skrible ned noen flere minner fra min tur over Atlanteren på reisebloggen min i løpet av mai. Kanskje det kan være til glede for deg

 3. Jankeden 26. sep 2010 kl. 10:29 am

  Takk for flotte innlegg om Cuba, pluss litteraturtips!!

 4. Ståleden 5. okt 2010 kl. 6:17 pm

  Bare hyggelig. Glad for at noen finner glede og nytte i det jeg pludrer om her på bloggene mine 🙂

Adressesporing | RSS for kommentarer

Legg inn en kommentar

CommentLuv badge